Kruispunt

Mocht je het eergisteren niet gezien hebben, kijk het terug! Echt doen. Het geeft een beetje weer in welke situatie wij ons vier weken geleden (vandaag vier weken geleden alweer stierf mijn grootvader, ondanks alles lijkt de tijd te vliegen!) bevonden.

Het is een aangrijpende uitzending, die tegelijk ook de veerkracht van mensen toont. En het gaat vooral over mensen!

Natuurlijk is onderwijs belangrijk, economie, kunst en cultuur, sport en al die dingen meer. Natuurlijk is het lastig om je aan regels te houden als je (nog niet of mischien (hopelijk!) wel nooit) niet persoonlijk geraakt wordt door het ernstig ziek zijn of overlijden van een geliefde. En natuurlijk wordt dat nog moeilijker als je je zorgen maakt om je werk of wat dan ook. Maar in de kern gaat het om mensen. En dat moeten we niet vergeten. Alle deskundigen ten spijt die hun podium nemen en krijgen, al die (ongezoute) meningen, al die onzekerheid, al die … (vul het zelf maar in).

Het gaat om mensen zoals jij en ik …

Ik zag ook de uitzending van Op1 van afgelopen zondag. Waarin professionals aan het woord kwamen maar gelukkig ook gewone mensen. Vooral het verhaal van de dokter die zo ziek is geweest vond ik heftig. Niet in het minst omdat hij uit ons dorp komt en er zo ontzettend slecht uitzag. Logisch na zo’n heftig ziekbed, maar het feit dat hij nauwelijks uit zijn woorden kwam/heel veel moeite met praten had vond ik erg naar om te zien.

Het gaat om mensen …

17 gedachten over “Kruispunt

  1. Ik heb de uitzending gezien. Ik kom uit Brabant maar woon in Noord Holland. Geen zieken in de familie gelukkig, en met mijn moedertje (88) gaat het goed (klopt af) maar ik ken de hartverscheurende verhalen. En dan zie ik hier hoe echtparen met elk een eigen winkelwagentje de supermarkt in gaan omdat ze zo nodig samen boodschappen moeten doen. En volg verdorie de aangegeven route in de supermarkt. Groepen mountainbikers lekker dicht naast elkaar in de duinen. Zelfs de oudjes, die wij toch met z’n allen proberen te beschermen, blijven lekker breed naast elkaar lopen zodat je niet op gepaste afstand kunt passeren. Ik kan daar zó boos om worden! Ze hebben geen idee. Echt niet. Ze zouden verplicht die uitzending moeten kijken.

  2. Op1 heb ik wel gezien en vond ik erg indrukwekkend.
    De arts die binnenkort zijn werk weer wil hervatten vond ik nog lang niet goed/beter. Hij kon slecht uit z’n woorden komen. Misschien gaat dit snel herstellen, maar nu had ik de indruk dat hij zijn eigen genezing nog overschatte.

  3. Ik heb het programma afgegooid, ik heb het allemaal al gezien. Letterlijk. Van rijen dikke erehaag tot rouwauto. En van vlag op halfstok tot aan ambulancepersoneel volledig ingepakt. Helaas zijn die keiharde beelden niet op tv. Dit is een programma voor de mensen die niet in onze omgeving wonen. En voor de mensen die geen afstand bewaren en die ik letterlijk met m’n mandje weg moet duwen omdat ik klem stond.

  4. Ik heb het niet gezien, maar ga het vannacht doen als ik (weer) vroeg wakker ben.

    In het zorgcentrum waar ik nu werk, gaat alles ook meer betekenis krijgen.
    Er zijn twee afdelingen waar nu alle bewoners besmet zijn. Met grote gevolgen, want de bewoners zijn kwetsbaar en op leeftijd.
    Er zijn bewoners die bij uitzondering nu 1 persoon tegelijk op bezoek mogen hebben, om afscheid te nemen. En zij hebben kinderen die eerst goed moeten en willen nadenken (terecht) of ze dit wel gaan doen, omdat ze zelf ook een oudere zijn in de risicogroep. Hartverscheurend.
    Er vallen veel slachtoffers op en paar vierkante meters…

  5. Een diep respect voor alle mensen. Het verdriet kwam dichtbij. Het gaat om mensen en dat bracht de uitzending van Op1 goed in beeld. Het is heftig, heel heftig bij jullie. De saamhorigheid trof me. Ik wens jullie allen veel sterkte

  6. Het gaat om mensen, dorpsgenoten, mensen die je gekend hebt, waarmee je een praatje maakte en die je ontmoette in het dorpshuis. We hebben alletwee de uitzendingen gezien en op een of andere manier vind ik er troost in om te zien dat mensen toch op een waardige manier afscheid weten te nemen en met elkaar meeleven.

  7. Ik vind het zó heftig. En ik weet dat ik misschien mijn kop in het zand steek, maar dat is de reden dat ik niet heb gekeken en ook niet ga kijken. Het journaal alleen al vind ik heftig genoeg, elke dag weer.

  8. Nee ik heb het niét gezien en ga ook niet kijken. Je kracht uit kleine dingen halen, het is me bekend, tegen een onzichtbare vijand vechten, het is me bekend en ik leef er mee door een andere ziekte, geen virus maar wel ábsoluut dodelijk..
    Natuurlijk leef ik naar de regels en leef ik mee, maar ik zoek al die indrukwekkende ,in treurige verhalen niet op, tenzij ik er een mensenleven mee zou kunnen redden.

  9. Omdat ik hoop dat onze omgeving, mijn gezin, onze familie gezond blijven hou ik me aan de richtlijnen. Ben wel blij voor de kinderen dat zij weer naar school mogen en ook weer kunnen gaan sporten

  10. Ik kijk niet maar hou me wel aan de maatregelen want het is nog lang niet voorbij. Af en toe ga ik in gesprek met mensen die het moeilijk hebben door alles. En probeer door het laten luchten van hun hart begrip en doorzettingsvermogen te kweken voor het handhaven van het beleid. Ieder heeft zijn pijn maar het is geen wedstrijd in wie het hardst getroffen wordt.
    Ik voel mezelf heel dankbaar dat ik en de mijnen tot nu toe weinig last heb van alles. Ik besef heel goed dat het kan verkeren.

  11. Eigenlijk niets aan aan toe te voegen… misschien alleen dan net zo’n diepe zucht als die van Rutte gisteren… omdat het me aan me hart gaat en ik tegelijkertijd ook geen antwoorden hebt en machteloos sta, zoals zovelen.. En daarom maken we er het beste van met de mogelijkheden die er wel zijn… want het gaat om mensen xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *