Rösti

Ik maakte, alweer een hele tijd geleden, voor het eerst in mijn leven helemaal zelf rösti. En wow, was dat lekker zeg.

1000 Gram aardappelen raspte ik.

En vier uien. En daar hoefde ik niet eens van te huilen!

Terwijl ik de uien raspte bakte ik 250 gram spekjes uit.
De geraspte aardappelen en uien kregen gezelschap van 4 eieren, zout en peper.

Na de nodige menging mochten de spekjes er ook bij.

Hoppakee: alles in de pan en goed aandrukken. Deksel erop en op laag vuur zo’n 17 minuutjes laten garen.

En dan komt het spannendste: omdraaien. Hoera: gelukt! In de tijd dat ik dit soort dingen nog soort van kant en klaar kocht is me dat nooit gelukt namelijk. En dan weten jullie ook meteen dat wij dus zelden rösti eten omdat ik al minstens vier jaar zonder pakjes en zakjes kook. Maar stiekem is dat ook het leuke van al die recepten die ik inmiddels verzameld heb: je kookt veel meer verschillende gerechten.

Hierna nog een minuut of 12, met deksel op de pan, op laag vuur garen.

En toen was ie klaar. Ik vond het een geslaagd recept!

De Scholier wist trouwens zeker dat rösti oorspronkelijk uit Suriname kwam, maar die was vast in de war met roti. Ik wist er trouwens ook niets van want dacht dat het uit Zweden kwam, maar het komt oorspronkelijk dus blijkbaar uit Zwitserland.

Eet jij ooit rösti?

15 gedachten over “Rösti

 1. Rosti komt zeker weten uit Zwitserland. Niets is zo lekker als eerlijk eten. Onbegrijpelijk dat mensen nog uit pakjes koken.
  Je recept heb ik opgeschreven en ga ik zeker proberen! Hartstikke bedankt ♥

 2. Ziet er goed uit maar hangt er voor mij vanaf voor hoeveel personen dit was (is het voor 4 dan moet ik alles verdubbelen en om 2 kilo aardappelen te raspen, oef …)Kant en klare wel gegeten, makkelijk zo in de oven gooien.

   • Dan denk ik dat het recept dorspeel aan de “kinderen” , dan kunnen die het maken als het hun beurt is om voor het eten te zorgen

 3. Ziet er lekker uit maar nooit verder dan de diepvries schijven die te koop zijn maar dat dan ook heel zelden. Maar een héél kilo aardappelen….! Daar eten wij een week van;-)

 4. Ja, ik gebruik wel een kleine keukenmachine voor het raspen. Mijn versie is wat simpeler. Geraspte aardappel, gesnipperd uitje, veel peper en (kruiden) zout. Bakken in olijfolie en een klontje boter. Deksel erop en na een poosje omkeren. Met de deksel.
  We eten het best vaak.

 5. Dit ziet er echt heel erg lekker uit! Nooit gegeten of gemaakt, maar het lijkt me zeker de moeite van het proberen waard.

Reacties zijn gesloten.