De eerste krokus & Mosterzaad

Ik begrijp werkelijk niet wat de kaft van ‘De eerste krokus‘ te maken heeft met het boek (het meisje houdt immers een kuikentje vast en is me een beetje te vrolijk), maar verder: wat een juweeltje!

Als Lisbeth geboren wordt bij rijke plantage-eigenaren, wordt slavin Mattie weggehaald bij haar eigen baby om het meisje te voeden en te verzorgen. Terwijl Lisbeth opgroeit in twee werelden, wordt de band met Mattie steeds sterker. Rituelen ontwikkelen zich: zo zoeken ze elk jaar samen naar de eerste gele krokus van de lente. Langzaam maar zeker groeit Lisbeths afkeer van de slavernij. Als Mattie jaren later ontsnapt, volgen we het verdere leven van Lisbeth. Op haar verlovingsfeest komt ze tot een schokkende ontdekking die haar wereld compleet op z’n kop zet…

Echt een heel, heel mooi en indringend boek. Een ontzettend fijne schrijfstijl en personages die je in je hart sluit. Een aanrader dus. En als je het dan ook nog leest in de afgelopen weken waarin rassenscheiding en racisme weer volop in de aandacht is, dan geeft dat toch extra lading aan het boek en de verschrikkelijke dingen die er in gebeuren.

Mosterzaad‘ is het vervolg op ‘De eerste krokus’. Ik vond dit boek toch wel iets minder boeiend als ‘De eerste krokus’ maar ook nog zeker de moeite waard.

Ohio, 1868. Samen met haar dochter keert voormalig slavin Mattie na jaren terug naar de plantage waar zij ooit vandaan vluchtte. Ze is geschokt als ze ziet hoe weinig er op de plantage is veranderd sinds de afschaffing van de slavernij: de vroegere slaven leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Mattie probeert haar achtergebleven familie over te halen mee te gaan naar een betere plek. Maar eerst moeten de dochtertjes van haar nicht worden teruggevonden, die vlak voor de afschaffing van de slavernij zijn verkocht.

8 gedachten over “De eerste krokus & Mosterzaad

  1. Ik heb ze alle twee gelezen en ben zeer onder de indruk van de verhalen. Al spelen ze in de tijd van de slavernij er is na zoveel tijd helaas nog steeds rassenongelijkheid Wanneer worden mensen eindelijk eens wijzer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *