Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het was het best denkbare scenario: chronische lymfatische leukemie. En die uitslag kreeg mijn lieve vriendin M. gisteren gelukkig ook. Raar eigenlijk dat je daar dan blij mee bent. Want liever had je gehad dat het maar bloedarmoede was, of iets anders eenvoudigs. Maar dat het mis was, wisten we sinds anderhalve week en dat het dan gelukkig ‘maar’ CLL is viel 100% mee.

M. heeft eind maart/ begin april corona gehad en herstelde daar maar heel langzaam van, daarnaast zit ze in de overgang met vermoeidheid, nachtzweten en hartkloppingen. Lichamelijke klachten laten zich dan moeilijk duiden: is het de nasleep van corona, de overgang, of toch iets anders? M. is verpleegkundige en heeft ook nog eens goed naar haar lijf geluisterd en ging naar de dokter. Er werd bloed geprikt en als gevolg daarvan zat ze, met haar man, ineens op een vrijdagmiddag bij de huisarts die hen zijn vermoeden vertelde. ‘s Middags belde ze me en vertelde ze haar verhaal. Ze was nuchter en positief maar zo is M. altijd. Maar dan nog, ik vind het knap.

De dinsdag erop had ze al een afspraak in het ziekenhuis en duikelde ze de medische molen in: nog meer onderzoeken, hartfilmpje, longfoto’s, de hele rimram. Gisteren volgde de definitieve uitslag, de meest gunstige uitslag dus. Gelukkig.

Naast M. kennen we inmiddels twee andere redelijk jonge (begin 50) mensen die corona hadden en die vervolgens een vorm van kanker blijken te hebben. Kregen ze corona omdat ze, stiekem, al iets onder de leden (dus kwetsbaar waren) hadden of is de kanker getriggerd voor de corona?

Hier in huis brandde de afgelopen dagen een kaarsje voor M. En ik ga een extra goede vriendin voor haar zijn, want ze is een van mijn ‘besties’. Maar vooral ga ik duimen dat het ‘chronische’ in deze ziekte zijn naam eer aan gaat doen.

Door Mrs. T

17 gedachten over “Het best denkbare scenario”
 1. Wat een naar nieuws. Gaat het een beetje met je vriendin? Toevallig heb ik ook een oom met eerst corona en daarna kanker (of andersom). Begin me inmiddels ook af te vragen of dat alleen maar toeval is.

 2. Ja gek he, dat je bij ernstige ziektes in ‘beste scenario gaat denken’
  Toen mijn man vorig jaar ziek werd en er bij de diagnose gezegd werd het is een hele trage vorm van kanker, dan ben je bijna blij….
  Inmiddels weten we dat het toch niet zo heel traag is.
  Ik wens je nog vele fijne momenten met je besties.

 3. He jakkes, het mag dan het minst slechte scenario zijn, leuk is anders.
  Inderdaad wel een goede vraag wát nou oorzaak is en wát gevolg.
  Natuurlijk ga jij haar onwijs vertroetelen, je bent een meevoelend mens , dat wist ik al uit je logjes maar je warme kaart maakte dat nog eens extra duidelijk, dankjewel!

 4. Jeetje dat is ook niet niks zeg. Eerst corona, en nu deze diagnose. Maar fijn dat het in z’n soort dan de meest gunstige is. Superlief dat je en kaarsje voor haar brandde.

 5. Wat een schrik ook al had de uitslag Idd slechter kunnen zijn. Ik hoop van harte dat het je vriendin goed gaat. Veel sterkte voor alle betrokkenen!

 6. Jeetje joh… zeker even stil van en ik wens jouw ‘besties’ heel veel goeds en met een lieve vriendin zoals jij, moet dat zeker goedkomen.

 7. Dan voel je je als mens een zandkorrel in de wind…
  Je lieve vriendin is een van je ‘besties.’ Ik weet zeker dat je zuinig op en zorgzaam voor haar bent. Allebei heel veel sterkte!

 8. Sterkte voor je vriendin en iedereen die haar liefheeft, want of het nu om een milde vorm gaat of niet, zoiets heeft toch veel impact. Hopelijk blijft ze klachtenvrij.

 9. Wat een nieuws. ik duim dat zij bij de 30% hoort die geen behandeling nodig heeft (ik heb net als Nicky even Google aangezwengeld).

 10. Pfft, dat is niet niks. Gek toch dat mensen hun grenzen verleggen en chronisch minder erg klinkt/is. Sterkte voor haar en ik hoop dat je veel kunt steunen.

 11. Vreselijk! Ik hoop voor haar en jou en allen die van haar houden dat het verloop heel traag zal zijn en inderdaad ‘chronisch’ gaat betekenen dat ze nog heel lang bij jullie kan blijven.

 12. Hé gadverdamme, dat is niet naar. Al kon het idd slechter, alles is relatief. Ik ken iemand met zelfde diagnose, dat zag er 10 jaar terug een stuk somberder uit, maar het gaat nu eigenlijk best goed, mede dankzij de nieuwe medicatie die beschikbaar is gekomen.
  Maar liever heb je die natuurlijk niet nodig … veel sterkte voor haar en jou ook als vriendin. Zorg goed voor elkaar!

 13. Een ‘De kip en het ei’- vraagstuk. Interessant wel, vind ik. Heftig voor je vriendin. Ik heb even gegoogled en ik hoop van ganser harte dat ze bij de groep hoort die geen klachten heeft. Sterkte voor jullie allebei x

Reacties zijn gesloten.