Eigen schuld, dikke bult

Misschien had ik er strakker in moeten gaan zitten, maar ja, gedane zaken et cetera. Daarbij, Ova* is tenslotte volwassen én haar vriendinnen en hun ouders hebben ook nog een mening.

Wat is het geval? In december 2019 boekte Ova samen met vijf vriendinnen een vakantie naar Kroatië (Poreč in Istrië) en tja, Kroatië was sinds corona al maanden ‘geel’: veiligheidsrisico’s maar geen indicatie om niet te gaan. Al kun je je de vraag stellen of gaan überhaupt verstandig is (wij hebben niet voor niets onze reis naar Frankrijk geanuleerd). Lang verhaal kort: de dames gingen. En ook dat snap ik. Want je bent jong … (wat zijn spreekwoorden vaak gemakkelijk om iets te duiden). Al had ik het liever anders gezien en daarover hebben we uitgebreid met Ova gesproken.

Uiteindelijk vertrokken ze dus vorige week toen het land nog ‘netjes’ geel was. Maar ja, sinds een paar dagen is het reisadvies aangescherpt naar oranje en dat betekent ‘probeer eerder naar huis te komen’ en ‘ga na terugkeer in thuisquarantaine’ en van dat laatste baal ik echt enorm. Het wrange van de situatie is ook nog dat het in Istrië heel erg meevalt met het aantal besmettingen. Omdat Kroatië de informatie niet in regio’s deelt wordt heel het land ‘over een kam …’.

Maar ik baal, echt. En ik wil niet zeuren en wat moet dat moet … Maar pffft, we hebben er al een maand thuisquarantaine opzitten en ik vind het zo’n aanslag op hoe je je voelt, gedraagt en hoe het gezinsleven dan is. Ik vind het bijna onverteerbaar om Ova straks niet te mogen knuffelen als ze weer thuis is en ik vind het zo erg dat ze in deze situatie beland is (waar ze overigens heel volwassen me omgaat, ik heb het idee dat ik het moeilijker vind) want ik had haar zo een ook bezorgde vakantie gegund. En daarbij: hoe groot is de kans dat Ova besmet is geraakt in Poreč? Die is uitermate klein. En ik vind het zo raar/oneerlijk dat je niet in thuisquarantaine hoeft als je terugkomt uit andere Europese landen waar veel meer besmettingen per dag zijn. Je ziet, er tuimelen allerlei gedachtes door mijn hoofd en ik ben zo’n behoefte aan rust.

Vanavond komt ze thuis. Eigenlijk zou ze maandag thuis gekomen zijn en dan zaten wij inmiddels in Mechelen. Nu hebben we dus twee dagen samen waarin weer een thuisquarantaine geldt. Een deel van mij roept ‘ga maar gewoon mee naar Mechelen!’, maar een ander deel roept ‘wie zijn billen brandt …’ en we zijn verplicht de regels te volgen. Wat voor een voorbeeld geven we anders aan de kinderen?

Toen mijn schoonvader corona had en uiteindelijk overleed hielden wij thuis zo goed en zo kwaad als het ging de thuisquarantaine in acht: Mr. T. hield afstand, at aan een andere tafel, sliep beneden op de bank, gebruikte als enige het toilet beneden, er kwam zelden bezoek en als er iemand kwam dan was dat buiten op ruime afstand en altijd maar heel kort en dat gedurende ruim vier weken. Dat was pittig maar deden we vooral omdat Ova astma heeft. Nu is Ova degene die in quarantaine moet, dus die astma-reden is (soort van) weg en dat maakt het voor mij heel erg moeilijk. Enfin, ik kijk de klok dus vooruit naar 7 augustus dan zijn die 14 dagen ook weer voorbij. Misschien is het een geluk bij een ongeluk dat Mr. T., Saar en ik van die 14 dagen 7 dagen in Mechelen zitten.

* Ik noem De Student vanaf nu Ova (naar een personage uit een prachtige film die ik laatst zag), en De Scholier Saar (want als zij ooit een dochter mag krijgen …).

21 gedachten over “Eigen schuld, dikke bult

 1. Balen voor haar, gelukkig zijn we inmiddels een week verder. Dochter is hier drie weken Interrailen naar Duitsland. Ze slaapt in hostels die volledig coronaproof zouden zijn maar in de praktijk blijkt dit helaas niet altijd zo te zijn.

 2. Moet wel even wennen aan de nieuwe naam Ova. Saar ligt dan weer wat makkelijker. Tja, in deze tijd van de stomme Corona staat veel op losse schroeven, we moeten er mee dealen, hoe je het ook wendt of keert. Leuk is anders.

 3. Wat sneu voor haar… maar voor iedereen in het gezin natuurlijk…
  Wat haar nu overkomt is voor mij ook DE reden om niet naar het buitenland te gaan. België en Duitsland daarbuiten gelaten. Want als er ergens een lockdown komt kun je ook zo maar niet meer weg kunnen.. pffff. Sterkte!

 4. Jemig, jullie gezin wordt wel steeds op de (COVID-)proef gesteld :-(( Echt balen voor jullie allemaal. En ach, er strakker in zitten? Je kunt met je volwassen kinderen praten maar ze maken hun eigen keuzes. Alleen heeft dit voor de huisgenoten ook nare consequenties. Maar dat Kroatië afgelopen dinsdag van kleur veranderde, was onverwacht. Ova (Onze Vuriggewenste Aanwinst ;-)? treft volgens mij geen enkele blaam. Succes met de quarantaine en alvast veel plezier in Mechelen.

 5. En dan te bedenken dat Nederland het enige land is dat kroatie als oranje bestempeld, onbegrijpelijk…waarschijnlijk loop je net zoveel of misschien nog meer kans om het virus op te lopen in Nederland.

 6. Wat ik er lastig aan vind, is het gevoel dat we het allang niet meer met zijn allen doen. Dan gaan jullie braaf in quarantaine (alweer) terwijl overal mensen hutje op mutje zitten. Maar goed, daar moet je maar niet op letten. Balen van haar vakantie en vooral heel erg balen dat je haar geen lekkere, dikke knuffel kunt geven.

 7. O nee toch! Balen voor jullie allemaal! De kortere vakantie voor haar, de thuisquarantaine en misschien toch ook de zorgen over haar.
  Het is toch een rare tijd hè?

 8. Inderdaad bálen, dat snap ik. Maar misschien is er een testoptie voor Ova? Dat de eigen verantwoording heel zwaar aanvoelt wanneer de regels zo ongelijk en vaak onduidelijk zijn maakt het er niet prettiger op.
  Ik wens je wijsheid.

 9. Zeker balen… kan me dat helemaal voorstellen. En gelijk laten testen? Is dat een optie misschien?dan weet je het zeker en kan ze misschien toch mee naar Mechelen… In ieder geval succes met alles en veel plezier in Mechelen!

  • Met een test weet je alleen dat ze op dat moment niet genoeg virus bij zich draagt om de test positief te laten zijn. Gezien er een incubatietijd is van 14 dagen kun je dus op dag nul negatief testen maar alsnog ziek worden. Vandaar de 14 dagen thuisquarantaine: pas na 14 dagen zeker geen blootstelling kun je concluderen of je wel/niet Corona hebt opgelopen.

 10. In Lombardije vonden mensen het in februari en maart ook nog onzin dat ze naar huis moesten omdat het in de bergen nog veilig leek te zijn ….
  Hier bij onze jongste ook nog twijfel over wel/niet op vakantie naar Italië met vrienden. Bij ons geen twijfel: wij gaan naar onze eigen plek in Oostenrijk. Daar is het rustiger en veiliger dan hier, en hier is het al veilig qua besmettingen. Nog.
  Veel plezier in Mechelen, het is er mooi :-)

 11. O, wat grappig, ik dacht dat Ova misschien simpelweg ‘Oudste van ons’ betekende;). Leuke nieuwe namen.
  Maar goed, de inhoud van dit bericht is natuurlijk een stuk minder leuk. Echt heel erg balen en ik snap alle gedachten die je erover hebt. Sterkte de komende twee weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *