15 augustus 1945

75 Jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Dit wordt jaarlijks herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Dit jaar zal er ook een herdenking zijn maar door corona zal deze anders van vorm zijn dan gehoopt. Wat is het toch jammer dat er zoveel initiatieven rondom 75 jaar vrijheid totaal anders verlopen dan gepland.

Twee dagen later riep Soekarno de Republiek Indonesia uit, dus heel lang ‘vrede’ was het niet bepaald. Toch denk ik dat het een belangrijk moment in onze vaderlandse geschiedenis is. Een datum waar we stil bij moeten staan. Want hoe beroerd het er soms (vaak!) ook helaas toegaat in de wereld, hoeveel oorlogen er sinds 1945 nog gevochten zijn, sinds 15 augustus 1945 is er in ons kikkerlandje en het grootste deel van Europa geen oorlog meer geweest. En daar mogen wij allemaal heel dankbaar om zijn.

 

7 gedachten over “15 augustus 1945

  1. Het is heel goed om te beseffen dat wij al zolang in vrijheid leven. Zelfs nu. Daarom is en blijft herdenken belangrijk.

  2. Hier Marion destijds ook altijd erg bij betrokken omdat haan maar daar veel meegemaakt heeft en met TBC terug kwam na zijn diensttijd daar. . De bloemen bij haar crematieplechtigheid zijn na afloop bij dat monument neergelegd . We zijn ook altijd wel even rond de 15de augustus samen naar het monument geweest .

  3. Ja, daar mogen we heel dankbaar voor zijn! Ik ben met je eens dat het echt verschrikkelijk jammer en verdrietig is dat we 75 jaar vrijheid niet zo hebben kunnen vieren als gepland.

  4. De geschiedenis heeft altijd meer kanten onderdrukking vind soms ook plaats in vredestijd trouwens en dan krijg je weer oorlog. Ik zag gisteren een foto met bloemen bij dit monument in de Volkskrant. Goed dat dat gebeurt. Ik lees niet meer zoveel over geschiedenis maar zo komt deze toch weer onder de aandacht.

Reacties zijn gesloten.