Boodschappenlijstje

Naomi schreef een stukje over hoe zij haar boodschappenlijstje samenstelt en toen dacht ik, daar kan ik ook best ‘ns een logje aan wijden.

Hoe gaan we hier in huize Triltaal om met de (wekelijkse) boodschappen?

 1. De afspraak is dat iedereen op het moment dat hij/zij het laatste artikel van iets pakt om te gaan gebruiken dat op een papiertje schrijft dat altijd op een vaste plek in de keuken ligt.
 2. Als er nog geen papiertje ligt, dan komt dat omdat ik recent boodschappen heb gedaan en pakt de persoon die het laatste artikel van iets pakt een nieuw papiertje en begint daarmee een nieuw lijstje. Simpel toch? En meestal werkt het heus wel, maar niet altijd.
 3. Als ik naar de supermarkt ga dan bedenk ik wat ik voor de komende dag(en) wil koken. De ingrediënten daarvoor schrijf ik op het papiertje.
 4. Vervolgens open ik de koelkast om te kijken of daar etenswaren bijna op zijn. Is dat het geval, dan schrijf ik die op.
 5. Ik check voor de zekerheid ook even de diepvries.
 6. Ik heb dan een lijstje met een boel dingen erop.
 7. Vervolgens pak ik een nieuw papiertje en schrijf de dingen op het lijstje op conform de opzet van de winkel. In het geval van de winkel waar ik heen ga eerst groenten, dan vlees/vis, dan brood, kaas/salades/olijfje dat soort zaken, eieren, melk/toetjes/boter dat soort dingen, broodbeleg/crackers, et cetera et cetera.
 8. De dingen op het eerste briefje streep ik één voor éen af zodat ik niets vergeet.
 9. Het klinkt misschien allemaal wat omslachtig, maar het werkt. Meestal.

Hoe pak jij het aan? Gebruik je een boodschappenlijstje? Schrijf je dat nog op, of doe je het via je mobiel? Of laat je je boodschappen wellicht bezorgen?

18 gedachten over “Boodschappenlijstje

 1. Wij doen het hier precies zoals jij het doet. Maar sinds we vijf keer per week een maaltijdbox en fruitbox hebben hoef ik gelukkig een stuk minder vaak boodschappen te doen.

 2. Voor het boodschappen doen loop ik een rondje en controleer of we nog voorraad artikelen nodig hebben (wc papier, boter, afwasmiddel, tomatenpuree) vervolgens kijk ik in de winkel wat er in de aanbieding / op voorraad is. Het menu stel ik dus gedeeltelijk in de winkel samen. Ik werk bijna nooit met een lijstje omdat het op mijn manier eigenlijk altijd goed gaat. Als vriendlief naar de winkel gaat moet ik bij meer dan 2 producten een lijstje schrijven, hij vergeet alles. Het komt ook nog wel eens voor dat hij zonder boodschappen terug komt omdat zijn portemonnee nog thuis ligt…

 3. Mijn boodschappenlijstje werkt hetzelfde als bij jou. Behalve 7 en 8, die sla ik over. Dan valt 9 ook weg. En ik weet waar alles ligt in de winkel, dus fluitje van een cent. Ik ga twee keer per week, tegenwoordig om 8.00 uur, dan ben ik in no-time weer buiten. Lekker coronaproof.

 4. Ik doe 2x per week boodschappen. Ik bedenk wat we gaan eten (heb ik een hekel aan) en schrijf op wat we nodig hebben. Daarna ga ik in de kast en in de koelkast kijken wat we daarvan nog in huis hebben. Dat streep ik door. Vervolgens vul ik de lijst aan met dingen die op of bijna op zijn. Vervolgens ga ik naar de supermarkt en ontdek daar dat mijn lijstje nog op het aanrecht ligt. Dus doe ik de boodschappen uit mijn hoofd. Thuis check ik dan mijn lijstje en dan ben ik heel trots als ik niks vergeten ben.

 5. Mijn man haalt de boodschappen voor heel de week op vrijdag en ik koop de verse dingen tussendoor. Dat werkt prima. Tegenwoordig schrijf ik m’n lijstje in m’n telefoon. Boodschappenbriefjes liet ik altijd op tafel liggen…

 6. Jouw systeem werkt alleen als iedereen het systeem gebruikt. Ik onthoud wat ik nodig heb alleen heel specifieke dingen (keukenfolie bijvoorbeeld) moet ik wel opschrijven, met een herinnering in Evernote in mijn geval.

 7. Soms schrijven wij het op een lijstje.Meestal staat het in de app. Da’s handig want die gebruik ik ook om de boodschappen te scannen en zo weet ik zeker dat ik niets vergeet. Nou ja, bijna zeker.

 8. Ik stuur Trees, die meestal haar briefje of telefoon vergeet. Dat laatste komt door de liefde! En ik, ik kom nooit iets tekort.

 9. Meestal schrijf ik wel op als er dingen echt op zijn. Soms zet ik het in mijn telefoon.
  En soms maak ik een lijstje op papier en soms in de telefoon. Net hoe de pet staat. Ik loop in mijn super toch altijd alle paden langs en weet precies waar mijn producte nstaan. Moeten ze natuurlijk niet opeens van alles weer om gaan gooien… dan wordt het weer zoeken… 👀

 10. Wij wonen naast een enorm winkelcentrum met meerdere soorten supermarkten en tientallen andere winkels. Op zaterdag scharrelen we alles bij elkaar op de warenmarkt, op zo/ma/di hebben we HelloFresh en op wo/do/vr wandel ik vlak voordat ik ga koken naar de winkels en koop waar ik zin in heb. Of we halen roti/curry (voor 9 euro eten we met het hele gezin, dat lukt bijna niet met zelf koken).

  Op de dagen dat ik niet werk spring ik nadat ik de kinderen naar school heb gebracht (ook om de hoek), vaak snel even ergens naar binnen voor iets dat na het ontbijt op bleek, of bijna op is. Of ik stuur de kinderen na werk/schooltijd, zeker als zij zelf verzuimd hebben te melden dat zij iets op hebben gemaakt.

  Een paar keer per jaar gaan we naar Lidl/Aldi (die hebben we niet in onze wijk), omdat het leuk is om te zien wat ze er allemaal verkopen. Lijstjes maak ik alleen als mijn partner of kinderen boodschappen halen, anders zitten we weer met het verkeerde wasmiddel of de vieze variant pindakaas.

 11. In plaats van jouw eerste papiertje hebben wij een memobord. Verder hetzelfde. Op dat memobord staat nog meer: hoeveel ingevroren boterhammen we hebben (streepjes), welke restjes in de koelkast nodig op moeten, de gewenste bandenspanning, met een magneet een uitgescheurd recept etc. etc. Kortom: ziet er niet uit…

 12. Werk meestal niét met lijstjes. Vroeger hooguit bij de inkopen voor feestdagen omdat je dan vaak net even andere dingen moest halen.
  De laatste jaren was dat niet meer nodig, deels omdat er nog maar weinig georganiseerd kon worden tijdens feestdagen en deels omdat de winkels vrijwel altijd open zijn dus iets vergeten geen ramp is.
  Zodra ik een laatste verpakking van iets aanbreek nee ik een nieuwe mee zodra ik weer boodschappen doe, dat levert wel eens “had ik dat nou wel of niet al meegenomen”op en dus soms dubbele voorraad. Of toch nog vergeten wat dan geen probleem is omdat het geen haast heeft, het is niet op.

 13. Ik heb een standaard boodschappenlijstje
  waar de producten meer winkels die wij regelmatig gebruiken. op staan uitgeprint. Daarop geef ik met een highlighter aan wat ik moet kopen. Op de aanrecht ligt een blokje waarop het laatste pak wordt genoteerd inderdaad. Ik neem die dingen over en check de versvoorraad. Op mijn standaardlijst staat ook een menuplan en dan hoeveel mensen er mee eten. Ook check ik de folders op aanbiedingen en schrijf of highlight ze op de geprinte lijst. Ik vul dat in en highlight wat nog niet in huis is. Ik maak een foto van mijn lijstje want soms vergeet ik het mee te nemen of raak ik het kwijt tussen de verschillende winkels op verschillende dagen. In de winkel doe ik zover mogelijk uit mijn hoofd als training voor de grijze cellen. Aan het eind pak ik mijn lijstje om te checken of ik alles heb. De boodschappen staan in volgorde van de gangpaden op het lijstje zodat een ander het ook makkelijk kan vinden als ik zelf de boodschappen niet doe.

 14. Leuk om te lezen! Voor de weekboodschappen werkt het bij mij ongeveer hetzelfde. Ik heb alleen geen papieren briefje, maar zet het in de app van de supermarkt (omdat dat zo lekker simpel kan als je de streepjescode scant). Bij mij geldt ook: laatste artikel van iets? Op het lijstje. De app zet alles op volgorde. Op ‘t moment dat ik dan boodschappen ga doen, maak ik weer wél een papieren lijstje, overgenomen uit de app. Ik vind dat gedoe met de telefoon in de supermarkt altijd zo ingewikkeld…

Reacties zijn gesloten.