Kritische fout

Dikke vette paniek hier vorige week vrijdag. Want mijn website was niet te bereiken in verband met een kritische fout. Ik was in ‘admin’ plugins aan het bijwerken want zo af en toe is dat blijkbaar hard nodig en ik moest ook nog de php-versie updaten. Dus de computer snorde en wordpress deed, dacht ik, wat het moest doen.Tot, ineens, niks meer.

En tegen zulke dingen kan ik dus heel slecht tegen, want ik heb er de ballen verstand van. Dus inloggen via mijn provider en daarna doorklikken naar ‘directadmin’ of weet ik veel hoe dat allemaal heet. En pfffft, die hele website was blijkbaar ‘opgeleukt’ want ik kon helemaal niets meer vinden, maar uiteindelijk lukte ook dat toch wel weer.

Eerst maar ‘ns een backup gemaakt en dat was ook al zo raar. Er stond daar dat de laatste backup die ik maakte van 2011 was. Jemig, daar klopte geen bal van. Mijn laatste backup was volgens mij van eind juni 2020 en die had ik gelukkig ook nog wel op mijn externe harde schijf geplaatst. Maar dan nog, ik snap zulke dingen allemaal niet.

Enfin, daarna de php-versie daar geupdate en nog op wat meer dingetjes geklikt en verhip. Ik had het zowaar gefixt.

Oh, ik kan zo slecht tegen dit soort dingen. Snap er gewoon niets van allemaal van die ingewikkelde taal die dan meestal ook nog in het Engels is. Ik had op een gegeven moment misschien wel 30 tabbladen openstaan en dat maakte de boel natuurlijk ook weer niet bepaald overzichtelijk.

Maar goed, lang verhaal kort: het kwam goed. Na een uurtje op twee dikke vette peentjes zweten.

Heb jij verstand van dit soort dingen? Of ben je, net als ik, in paniek als je site ineens kuren vertoont?

24 gedachten over “Kritische fout

 1. Fijn dat alles weer werkt! Ik heb er een beetje verstand van maar mijn hobby is het niet. Gelukkig is mijn webhoster mijn ex-schoonzoon. En in de jaren dat-ie bij ons over de vloer kwam, heb ik een beetje krediet opgebouwd dus hij helpt me gelukkig altijd uit de brand als er iets is waar ik zelf (met mijn grote vriend Google) niet uit kom.

 2. Ik zal heel eerlijk zijn, ik raak helemaal in paniek als ik merk dat er met mijn website iets niet in orde is. Back ups maken zal ik iedere keer doen, maar het komt er nooit van

 3. Gelukkig is het in orde geraakt!
  Ik kreeg vorige week ook een mailtje dat een plug-in een “fatale fout” veroorzaakt had. Bleek gelukkig nog wel mee te vallen, al ontdekte ik daardoor wel een ander probleem, zijnde dat mijn php blijkbaar ook niet up-to-date is en ik op de gsm niet zomaar op mijn blog geraakt, omdat hij zogezegd niet voldoende beveiligd is. Moet ik nog eens uitzoeken hoe dat weer zit… Bloggen is leuk, maar dat soort praktisch gedoe achter de schermen, mwa (daar zou het dan wel handiger zijn om een gewone .wordpress.com te hebben i.p.v. een eigen domein). En tegelijk, als het dan lukt om zo’n probleem op te lossen, dan voelt dat wel heel “yes, zie mij dat eens doen seg, terwijl ik er niets van ken” :-) Hopelijk had jij dat gevoel ook toen je het in orde kreeg :-)

 4. Heel vervelend als zoiets gebeurt, maar je hebt het toch maar mooi zelf geregeld.
  Ik heb De Stippel gedaan toen ik nog in Brabant woonde, een blog voor de parkbewoners. Eerst een wordpress.com en later met een eigen domein. Ik kon wel hulp vragen maar zocht ook veel dingen uit. Het is al weer een tijdje geleden en ik weet wel dat ik dacht… ik ga er zelf maar niet aan beginnen.. dit is wel gemakkelijk.

 5. Oh, van de idee alleen al schiet ik in de stress. Ik weet maar één oplossing: mijn persoonlijke helpdesk alarmeren. En die lost het meestal met alle gemak op. Ik blijf het toveren vinden.
  Mijn complimenten: jij hebt het zelf gefikst!

 6. Je hebt het opgelost! Mijn complimenten.

  Ik werk al jaren webbased. Heb geen backups of wat dan ooit. Gaat het fout, gaat het fout en begin ik weer van voor af aan.

 7. Als ik fit lees lijkt het voor mij dat jij er wel veel vanaf weet. Backups maken nooit aan gedacht, en verder: ik kan wel les bij je nemen, ik wil nog zoveel aan mijn blog veranderen maar zelfs een link toevoegen is me nog niet eens gelukt.

 8. Respect want je hebt het mooi opgelost! Ik schiet bij dit soort dingen meteen in de stress, maar ben dan ook wel een digibeet

 9. Kom kom mrs T! Een beetje zelfvertrouwen! Het was ongetwijfeld peentjes zweten, zoeken en gedoe maar je hebt t wél opgelost. Powervrouw jij!

 10. Ochja vorige week toen WP een update deed en je echt de enige niet was met een verouderde website. Je gebruikt twenty eleven die is pasgeleden geupdate daags voor je problemen ontstonden. Een jaar of 2,5 geleden kreeg ik een kleine foutmelding (tijdens een nachtdienst) een hele hoop gedoe later bleek dat ook een verouderde template te zijn. Vergelijk het maar met windows, de nieuwste versie is niet meer geschikt voor een oude computer.

 11. We moeten tegenwoordig allemaal een beetje digitale tovenaar zijn.
  Ik houd mijn hart vast want na de weblog perikelen had ik al de handdoek in de ring gegooid, toen er na drie maanden toch nog wat terug te vinden was nog een blog aangemaakt bij WP maar als het daar óók fout gaat vrees ik dat ik de energie mis om opnieuw te beginnen. Dus néé, ik heb er de ballen verstand van en raak zwaar in de stres als er dingen mis gaan.
  Dus WP….. LAAT MIJ ALSJEBLIEFT MET RUST MET JE NIEUWIGHEDEN.

  • Het grote verschil tussen jouw blog en bijvoorbeeld de mijne is dat ik de updates en de gevolgen daarvan zelf moet oplossen. Jij daarentegen hebt ze maar te ondergaan zoals de blockeditor bijvoorbeeld. Pasgeleden heeft WP een flinke update gedaan en het draait nog, denk niet dat je je veel zorgen hoeft te maken. Maar doe updates en maak backups.
   De enige manier om van WP af te komen en je eigen ding te doen is je eigen .nl kopen met opslag. Maar hoe zeggen ze dat oude bomen moet je niet verplanten? Er is vast wel iemand die je kan en wil helpen als er iets is en mij mag je ook malen.

 12. Wat een ellende. Ik vind zoiets vreselijk en snap er ook maar heel weinig van. En die taal!! Waarom moet dat nou zo moeilijk …grrr.

 13. Nou ik herinner mij nog de ellende met weblog,dus ik heb een reserveblog bij een andere provider wat niet openbaar is trouwens.Daar ‘sjouw’ ik geregeld de boel naar toe.Wordpress heeft de editor trouwens veranderd,ik houd niet van veranderen dus vind dat vervelend.Gelukkig doet je site het weer.

 14. Oh help, ik zou ook in paniek schieten. Respect dat je het op hebt gelost. En ik word nu ook een beetje bang, want ik lees overal en nergens over updates en dat die ingewikkeld zijn en ik heb het idee dat er bij mij nog niets veranderd is. Ik vrees het moment dat dat bij mij ook gaat gebeuren… Een back-up maken doe ik trouwens bijna nooit en dat is eigenlijk heel stom van me. Snel weer eens doen.

 15. Ik heb er nul verstand van. heb geloof ik ook nog nooit een back-up gemaakt. Dat zou ik misschien toch eens moeten bekijken voor het te laat is …

Reacties zijn gesloten.