Lichter dan ik

Wat een prachtig boek is ‘Lichter dan ik‘ van Dido Michielsen. Ik heb in alle opzichten genoten van de geweldig mooie zinnen van Michielsen.

Java, 1850. Isah is de dochter van de kleermaakster van de sultan en groeit op in de gesloten gemeenschap van de Kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop in de traditionele standenmaatschappij lijkt daarmee vast te staan. Maar Isah is eigenzinnig en loopt weg van huis. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen in de snel veranderende kolonie te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar Javaanse afkomst niet kan en wil verloochenen. Lichter dan ik is het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die wordt gedwongen alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf. In deze historische roman worden de Nederlandse overheersing en de gevolgen daarvan door haar ogen gezien.

Ik wil niet al te veel kwijt over dit boek, heel even moest ik erin komen, maar toen dat eenmaal zo was, wilde ik nog maar één ding: dat dit boek nooit afgelopen zou zijn.

Echt, doe jezelf een groot plezier en lees dit boek. 

8 gedachten over “Lichter dan ik

  1. Ik heb het boek gereserveerd en ik ben 38e in de wachtrij. Gelukkig heb ik nog genoeg andere boeken die ik wil lezen.

  2. Intussen lees ik ook het boek en vind.het heel boeiend. Wat moeilijk om te moeten leven in die klassenmaatschappij.

Reacties zijn gesloten.