Klompenpad

Hier in mijn omgeving kennen we ze niet: klompenpaden. Al zijn er natuurlijk ook best wandelingen die dwars door de velden gaan. Maar wat zijn ze leuk zeg, echt geweldig. Toen we in Ermelo waren liepen Mr. T. en ik er twee en op de laatste vrijdag van de vakantie van Saar liep ik er (alleen) ook nog één. Al liep ik hem niet helemaal, want daar had ik niet voldoende tijd voor.


Toen Saar met haar twee besties in Otterlo op de camping zat (jemig, daar heb ik ook al niet over geblogd zie ik: de eerste kampeervakantie van Saar met twee vriendinnen) hadden ze kaartjes gekocht voor het klimpark in Garderen. Ze hadden het idee dat ze daarheen zouden gaan met de bus. Maar ja, corona maakt alles anders, en dat hadden de meiden uiteraard niet in de gaten. Je komt de bus niet in als je geen kaartjes bij je hebt en dat hadden ze natuurlijk niet (want daar hadden ze niet bij stil gestaan). Dus toen ze bij de bushalte stonden mochten ze niet mee en dat betekende dat ze nooit op tijd zouden zijn voor het tijdslot dat ze hadden.
 
Gelukkig deed het klimpark niet moeilijk en mochten ze een andere keer komen. Nou, dat is natuurlijk een heel goede afsluiting van de zomervakantie nietwaar. Maar hoe komen we nu in Garderen? Ik heb daarom het nuttige (het wegbrengen van de meiden) gecombineerd met het aangename want ik bedacht dat ik best een klompenpad kon gaan lopen als de meiden aan het klimmen waren. Zo gezegd zo gedaan.

Half mei van dit jaar kocht ik nieuwe wandelschoenen. Mijn oude (lage) wandelschoenen had ik net een jaar, maar het profiel was volledig weg. Ook had ik best wat last van de ballen van mijn voeten (oude blessure nog van het trainen voor de vierdaagse) dus het was tijd voor nieuwe schoenen en, naar ik vermoedde, ook zooltjes. En inderdaad, er kwamen zooltjes en nieuwe wandelschoenen. Echt soepel ging het niet in het begin met die nieuwe schoenen: ik liep heel blaren en had daar veel last van. De zooltjes hielpen wel trouwens. Maar de schoenen waren niet echt een succes: ze waren snel beschadigd op plekken waar dat niet zou moeten kunnen, ik versleet (echt heel gek) vier rechter sokken omdat er op de hak een gat inkwam en, het belangrijkste: ze waren niet waterdicht. Na mijn vakantie heb ik de schoenen daarom, na overleg met de winkel, teruggestuurd naar het hoofdkantoor van Lowa.

En hoera, ik kreeg nieuwe wandelschoenen opgestuurd. Die ik tijdens deze wandeling voor het eerst zou dragen. Dus ik was een beetje huiverig voor blaren en pijn en zo. Dus nam ik, in mijn rugzak, mijn oude paar wandelschoenen mee. En da’s best een dingetje voor mij, want normaliter wandel ik zonder rugzak. Telefoon in mijn ‘kontzak’, flesje water in de andere ‘kontzak’ (en bij grote wandelingen een fles water in de hand). Meer neem ik nooit mee.

Het was echt weer een supermooie route. Hierboven zie je een paar foto’s van wat, in mijn ogen, zo’n klompenpad zo leuk maakt. Je loopt vaak via weilanden (dus over particulier bezit) en betreedt via een soort van trap zo’n weiland. De tweede foto toont de ‘weg’ door het aardappelveld. Hoe bijzonder is het wel niet dat de boer die moeite doet. Echt zo gaaf! En ook smalle wandelpaadjes tussen maisvelden zaten er ook weer tussen.

Zoals ik al zei liep ik niet de hele route vanwege tijdgebrek (al liep ik ook nog een stuk verkeerd omdat ik niet goed oplette en een bordje miste), maar gezien de nieuwe schoenen was dat ook wel verstandig. En die schoenen deden het goed al zeg ik het zelf. En mijn voeten ook. Geen blaren op de hakken gelukkig al heb ik wel een blaar aan de onderkant van mijn grote teen. Da’s dan weer een beetje raar.

Hoe zit het met jou? Houd je van wandelen? En zijn je voeten ‘wandelproof’?

19 gedachten over “Klompenpad

 1. Prachtige foto’s en inderdaad, hier op de Utrechtse Heuvelrug heb je ook overal Klompenpaden. Je kunt de wandelen kopen bij de regionale VVV’s. Zeer de moeite waard!

 2. Prachtig, zeg! Fijn dat je nieuwe schoenen wel fijn zijn. Ik wandel ook graag. En vaak. Net als Happy Hulk, lees ik hier, in en rond Heemskerk! Wat grappig!

 3. Ooit ga ik ook een Klompenpad lopen, maar nu nog even niet.

  Wandelschoenen, ik blijf bijzonder vinden dat je op het ene paar van merk A zo wegloopt en je bij een tweede paar van hetzelfde merk alleen maar ellende hebt.

  Blaren onder de grote teen die herken ik. Die heb ik tegenwoordig bijna standaard. Zo bizar.

 4. Bij ons heb je ook wel paden die dwars door weilanden lopen, maar hebben ook niet de naam Klompenpad. Geeft niet, het fijne is dat ze er zijn. Alhoewel ik het niet fijn vind om door een wei met koeien te lopen, want die vind ik best wel eng.

 5. Wandelen is een grote hobby van me. En ik ga net als jij alleen met telefoon (zonder water zelfs) op pad. Klompenpaden heb ik nooit gelopen, maar het ziet er superleuk uit, dus ik ga het zeker onthouden.

 6. Wat vervelend die klachten met nieuwe, en dure!, wandelschoenen. Dat heb ik gelukkig nog nooit gehad, wel een paar kleine blaren, maar niet dat ik terug moest met de schoenen.
  Nu ik jouw mooie foto’s zie krijg ik ook zin in weer een klompenpad. Die gaan niet allemaal door eilanden trouwens. En ken je de klompenpad app ook?

 7. Ik ben dol op wandelen, heerlijk om je hoofd leeg te maken.
  Heb meerdere wandelmarathons gelopen en de 80 van de Langstraat, dat was zo gaaf.

 8. De allerleukste weggetjes zijn de smalte. Wat een heerlijke wandeling heb je gemaakt! Nog last van blaren gehad?

 9. Dol op wandelen. Klompenpaden, Trage Tochten, routes van Roots. Heerlijk. Ik heb belabberde voeten (wijdte K+, zeer hoge wreef, maatje 38 1/2, zenuwknoop rechts en beginnende hallux valgus links en rechts) en hang tussen ingewikkelde steunzolen en wellicht toch orthopedische schoenen in. Maar lopen zal ik. 🙂

 10. Je had natuurlijk ook klompen aan moeten doen;-)
  Het lijkt me erg leuk dat soort wandelingen. Ik wandel wel graag maar heb ondertussen toch wel een beetje probleemvoeten. Goede schoenen vinden is echt lastig. Moet m’n conditie nog een beetje opkrikken.

 11. Hier in de buurt zijn lasrzenpaden in de uiterwaarden. Niks gaat lekker qua sport momenteel dus ook wandelen niet maar de vierdaagse liep ik destijds ook. Ik heb lage Lowa schoenen trouwens. Veel ellende gehad met Hanwag. Schoenen ervaringen zijn heel.persoonlijk. als je ouder wordt krijg je minder vet op je voeten, waardoor je anders loopt. Zooltjes helpen mij ook. Ik koop nieuwe als ik de schoenen vervang. (Merk mysole).

  • Sorry voor mijn slechtgetypte reactie. Op mijn mobiel wordt het vaak niks. Op de pc kan ik ook je foto’s veel beter zien. Ze zijn prachtig.

 12. Er is een klompenpad in Best, heb wel eens bordjes ervan gezien. In de winter staan er allemaal kleine kerststalletjes. Ik draag ecco’s en het zijn een stel lompe dingen maar van oorsprong geen wandelschoenen geloof ik. Ik draag ze meer dan een jaar en dan zijn ze lelijk maar niet kapot. Waterdicht zijn ze maar na driekwart jaar moet ik ze wel behandelen.

 13. Prachtig blog!

  Ik liep vroeger op de boerderij al tussen de aardappelen 😉
  En ja……..op klompen.

  Ik begrijp volkomen de avontuurlijkheid die je meemaakt op deze klompenwandelingen.
  Ik heb dat met onbekende fietspaden.
  Zoals bij Garderen toen ik langs het klimbos reed over een fantastisch mooi fietspad richting Putten.

  Wandelen deed ik graag in het duingebied van Heemskerk.
  Hielspoor zorgde ervoor dat ik daarmee stopte.
  Misschien had ik toch op klompen moeten blijven lopen, zoals mijn vader dat zijn hele leven deed.

Reacties zijn gesloten.