De kaasfabriek

Ik las al eerder boeken van Simone van der Vlugt en die variëren vaak van ‘geweldig’ tot ‘mwah’ en alles wat daar dan nog tussenzit. Het laatste boek dat ik van haar las was ‘De kaasfabriek‘.

Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten uit Antwerpen. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?

Dit boek zit wat mij betreft tussen ‘geweldig’ en ‘mwah’ in. Verwacht geen boek dat je bij de keel grijpt omdat het superspannend is, maar ook geen niemendalletje. Gewoon een prima boek voor tussendoor met soms geweldig mooie zinnen, maar -helaas- vaker zinnen die echt niet lekker lopen.

8 gedachten over “De kaasfabriek

  1. Dat zou ik heel graag lezen! Ik lees graag boeken van Simone van der Vlugt..
    Ga ernaar zoeken! Dank voor de tip!

  2. Sinds het boek over Rotterdam, wat ik goed maar erg simpel geschreven vond, lees ik niks meer van haar. Haar onderzoek is goed, maar zeker die over Rotterdam is net een puberboek.

    • Je bedoelt vast “De lege stad”. Tjonge dat boek vond ik juist bijzonder en ook makkelijk om te lezen en was een eye-opener voor mij voor wat betreft het lezen van oorlogsboeken.. Zo zie je maar, ieder zijn smaak. Ik lees Simone van der Vlugt graag.

Reacties zijn gesloten.