Beter goed gejat dan slecht bedacht

“Beste mensen,

Ik wil me vandaag in alle eerlijkheid en oprechtheid tot jullie richten. Ik zal er niet langer doekjes om winden, doekjes voor een bloeden dat niet meer lijkt te stelpen. Schrik niet van de grote woorden die ik zal gebruiken. Ik ben wie ik ben, een man die, zoals Petra de Koning in haar zeer leesbare biografie over mij heeft geschreven, soms hevige woede-uitbarstingen heeft waarin „hij kon vloeken en schelden”.

Ja, het zal jullie misschien verbazen, maar ik ben ook maar een mens, en ik zie niet in waarom ik niet woedend zou mogen zijn in een land waar inmiddels iedereen elkaar verrot scheldt. Alweer een tijdje geleden riep ik een welgemeend ‘Pleur op’ naar Turkse Nederlanders, en ik ben nu in een stemming waarin ik graag hetzelfde wil roepen naar een groeiend deel van de héle Nederlandse bevolking.

Want ik ben het zát. Wij, ik bedoel Hugo en ik, plus onze ambtenaren, werken ons nu al maandenlang het schompes om de gevolgen van corona voor Nederland te beperken. Wij hebben het zolang mogelijk goedschiks geprobeerd, wij zijn lief en aardig gebleven tot we er zo ongeveer bij neervielen, zoals onze eerste minister van Volksgezondheid al eerder overkwam. Wij hebben jullie geaaid en gepamperd, wij zijn zachtzinnig gebleven waar andere landen met harde hand handhaafden.

Kortom, wij dachten dat we op jullie verantwoordelijkheidsgevoel konden rekenen. Wij dachten dat jullie volwassen mensen waren die zich volwassen zouden gedragen als hun gezondheid op het spel stond. En wij dachten dat jullie de minderjarigen onder ons wel tot de orde zouden roepen als ze zich aan roekeloos gedrag te buiten gingen.

Maar het heeft niet gewerkt. Het is, en ik zal me ditmaal achteraf níét excuseren voor het woordgebruik, een teringzooi geworden in Nederland. Natuurlijk, de goeden niet te na gesproken, maar hoeveel ‘goeden’ zijn er eigenlijk nog? Dat vraag ik me af als ik in mijn eenpersoonsledikantje weer eens slapeloos naar het plafond lig te staren. Als ik me tot afgelopen weekend mag beperken: ik lees berichten over illegale feesten in Vlissingen, Volendam, Ede en, natuurlijk, Amsterdam. In Den Haag moest de politie in touw komen om een demonstratie van die volstrekte idioten van Viruswaarheid te beëindigen.

Waar zijn jullie godverdomme – sorry, collega Segers – mee bezig? Hoe halen jullie het in je harses om de beest uit te hangen op debiele feestjes terwijl er elke dag 6.500 coronabesmettingen in Nederland bij komen? Wat bezielt jullie? Als jullie graag de kist in willen, moeten jullie dat zelf weten, maar respecteer de mensen die nog een poosje dóór willen.

Wij gaan een nieuwe lockdown instellen. En ditmaal een buitengewoon onbarmhartige. Het is onvermijdelijk. En ik wil vanaf nu geen gezeik meer horen over mondkapjes en cafés die te vroeg dicht moeten. Het is slikken of stikken. Wie het er niet mee eens is, houdt zijn bek of pleurt op. Voor de exacte maatregelen geef ik nu het woord aan Hugo.”

 * * *

Hier gelezen en wat mij betreft zit er best een kern van waarheid in. Maar goed, daar hoef jij het natuurlijk niet mee eens te zijn.

15 gedachten over “Beter goed gejat dan slecht bedacht

 1. En nog was men mild afgelopen dinsdag…
  Maar van mij mag het hoor, alleen vreselijk voor alle bedrijven en eigenaars, werknemers die geen werk meer hebben met alle gevolgen van dien. Maar dat virus moeten we er toch echt onder zien te krijgen…

 2. Het is echt ongelofelijk hoeveel komentaar er wordt geleverd op iedere maatregel. Ligt het ook aan de media die maar blijven doordrammen en zeuren? Waar ie het vermogen van mensen die het beste proberen te maken van moeilijke tijden en er samen de schouders onder zetten? En opnieuw: ik ken ze gelukkig niet in mijn omgeving al die eigenwijze en negatieve mensen.

 3. Ik ben het er ook mee eens. Ik ben zelf al spontaan begonnen met overal in het openbaar binnen een mondkap te dragen (terwijl ik eerst nogal anti was). Altijd dat gediscussieer erover. Gewoon doen en als we het deze maand ook écht doen, zijn we er misschien wel van af. Maar nee, complottheorieën omdat er belangen zijn bij een virus of misschien wel de mondkapjesproducent. Ja, de één z’n dood is nu eenmaal de ander z’n brood. #ikdoemee

 4. Dat is tenminste duidelijke taal. Ik neem het hem echt niet kwalijk als hij eens uit zijn slof schiet. Zou ik ook doen. Zoveel respect voor de ‘topsport’ die hij al maanden moet leveren.

 5. Ik baal er zo van dat die 1 1/2m voor zoveel mensen te moeilijk is. Als dat afstand houden beter was gelukt dan hadden we nu vast niet zulke strenge regels opgelegd gekregen.
  Wat is er nou zo moeilijk aan 1 1/2m?

 6. Misschien zijn de mensen hier in DK ietsje socialer. Niet zoveel gezeik hier over wel of niet. Mondkapjes op bij restauratiebezoek, afstand houden is hier veel gemakkelijker en overal en alles wordt “afgesplitst”. Ook wij zijn de corona zat, maar met regels en gewoonten veranderen hopen we dat het einde in zicht is.

 7. Voor strenge regels heb je strenge bestuurders nodig en die hebben wij niet in ons land…Mensen die zich niet aan de regels houden, noemen zichzelf eigenwijs, maar dat zijn ze niet. Ze zijn asociaal!

Reacties zijn gesloten.