Tweede C-lijst

In mei plaatste ik een eerste C-lijst met het verzoek om die in te vullen. Wat mij opviel was dat het grootste deel van de reageerders van toen niemand kende die aan corona overleden was of iemand die ziek was. Heel fijn natuurlijk, maar het was wel een beetje exemplarisch voor de bubbel waarin we hier in Brabant toen zaten. Op de een of andere manier leek het alsof de ernst van de situatie niet echt gezien werd. Enfin, wat mij betreft tijd voor een tweede ‘onderzoekje’. Doe je (weer) mee?

 1. In welke provincie woon je?
 2. Hoeveel mensen ken je die overleden?
 3. En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
 4. Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
 5. Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
 6. En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
 7. Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
 8. Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
 9. Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
 10. Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
 11. Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
 12. De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
 13. Is jouw financiële situatie verslechterd?
 14. Ben je bang om ziek te worden?
 15. Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
 16. Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?
 17. Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
 18. Wat mis je op dit moment het meeste?
 19. Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
 20. Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?

Om de antwoorden gemakkelijker te kunnen lezen, selecteer de vragen, control c en control v in het reactieveld.

22 gedachten over “Tweede C-lijst

 1. n welke provincie woon je? Zuid-Holland
  Hoeveel mensen ken je die overleden? Niemand
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Zeker 10
  Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? Nee, wel getest was negatief
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Eerst dacht ik van wel maar nu twijfel ik aan hoe goed zo’n snel gemaakt vaccin is
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? Ja, 1 kind op VO en 1 kind op basisschool, gaat tot nu toe goed.
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? Nog niks van opstand gemerkt hier
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen maakt? Ja, ik kom niet bij mijn oma van 90 nu. Ik vind het te risicovol vooral omdat onze kinderen zoveel contacten hebben via school en sport
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? Ja ik werk al vanaf maart voornamelijk vanuit huis. Veel online vergaderen en bellen en apen onderling. Ik probeer 1x per week naar kantoor te gaan en dan spreek ik ook af met een collega om zo toch betrokken te blijven. Management doet zeker zijn best.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? Ik vind dat soort gedragingen van politici etc echt heel erg slecht maar ze zijn ook mens anderzijds. Dat van de koning zorgt er wel voor dat ik twijfel aan zijn betrokkenheid bij ons, de gewone burger
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Nee ik heb de regels wel her en der overtreden maar op zeer kleine schaal
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? Niet gedaan want toen we het van plan waren werd het verboden
  Is jouw financiële situatie verslechterd? Nee
  Ben je bang om ziek te worden? Ja soms wel, een familielid is er erg ziek van en dat baart wel zorgen
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Ik volg het nog wel maar minder intensief dan eerst
  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? Ehm, geen enkele. Ik vind die lof voor Rutte deels enorm onterecht. Alles is too little too late
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?nee
  Wat mis je op dit moment het meeste? Vrijheid om zonder nadenken te doen wat je wilt
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. Nee zeker niet zoals Zweden, dat zou hier rampzalige gevolgen hebben gehad.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? Ik heb ze niks te zeggen

 2. In welke provincie woon je? Zuid-Holland

  Hoeveel mensen ken je die overleden? niemand

  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? zojuist hoorde ik van een tweede collega dat hij/zij ziek is. Zelf ben ik begin maart ziek geweest, toen was er in de media alleen nog aandacht voor de mensen die terugkwamen uit risico-gebieden en daar viel ik niet onder noch was ik in contact geweest met zo iemand, dus er was geen sprake van testen. Achteraf ga je twijfelen. Ik ben in jaren niet zo moe geweest bij een ‘griepje’ en heb de eerste twee dagen misschien wel 18 uur geslapen per dag. Daarna ging het wel rap weer beter ook. Een simpel voorjaarsgriepje, of toch Corona?

  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Dat weet ik nog niet

  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? Voor ons is het goed te doen. De kinderen (basisschool) mogen gewoon naar school, manLief voor zijn werk naar buiten en ik werk thuis. We merken de laatste paar dagen wel dat het weer extreem druk wordt bij de bezorging van boodschappen, maar kunnen op rustige tijden ook nog prima bij de buurtsuper terecht.

  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  In deze situatie zitten we niet, al is het voor onze kinderen niet altijd goed te begrijpen dat niet iedereen even streng of soepel is waar het bijvoorbeeld gaat om spelen bij vriendjes/vriendinnetjes.

  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
  Mijn ouders passen wekelijks op. Ze hebben dat tijdens de lockdown helemaal niet gedaan. Sinds de zomer weer wel. Er wordt dan ook geknuffeld met de kleinkinderen. Toen ik via werk mogelijk in aanraking was gekomen met een besmette collega zijn ze een weekje niet gekomen.

  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  Niet echt.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  Ik werk nog steeds en weer volledig thuis. Als collega’s probeerden we na de zomer om elkaar af en toe te treffen op kantoor, in twee of drietallen. Verder veel digitaal overleg. Vooral met de collega’s die gelijksoortige werk doen maar op een andere plek binnen de organisatie heb ik wat meer contact (digitaal / telefonisch). Dat is erg fijn.
  Onze bestuurders zitten niet zo te wachten op al dat thuiswerken en dat merk je in de hele organisatie terug. Er zou best wat strikter op de regels gezeten kunnen worden.

  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Ik vind dat lastig. Het kost energie om te volgen maar het kost onze bewindslieden ook energie om op dit soort brandjes te reageren. En zeg nou zelf, als je je aan de regels houdt (koninklijk gezin) waarom zou je dan niet op vakantie mogen… En tegelijk, het is wel wrang dat zij dat wel kunnen omdat ze nu eenmaal dat huis al hebben (en een privevliegtuig, al gingen ze met lijnvluchten terug). Zoals het ook heel wrang was dat een minister in heel stevige bewoordingen oproept tot het volgen van de regels en ze dan zelf overtreedt.

  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  Ik volg de regels behoorlijk strikt. Rondom kinderen ben ik er iets gemakkelijker in en ook met handen wassen hier thuis zouden we wat strikter kunnen zijn. Dat de helft van het gezin een behoorlijk gevoelige huid heeft, helpt daarin niet mee. De kinderen wassen zich op school al de handen stuk!

  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  Ik vond de keren dat ik het meemaakte niet vervelend. Je hebt wat meer aandacht voor elkaar in zo’n klein groepje. Nu houd ik sowieso al niet van grote gezelschappen, helemaal niet als er ook nog drank bij komt kijken. Zoals ik dat vanuit huis heb meegekregen (een Drents dorp) en heel normaal vond, dat kan ik echt niet meer zo waarderen.
  Is jouw financiële situatie verslechterd? Gelukkig niet. We zijn heel dankbaar voor onze vaste contracten bij de (semi-)overheid.
  Ben je bang om ziek te worden? Niet echt, al vond ik het ook niet leuk toen ik in dezelfde vergaderzaal bleek te hebben gezeten als een (later) positief geteste collega. De dagen daarna heb ik bewust afstand gehouden tot alles en iedereen, al zat ik niet in de officiële gevarenzone (langer dan een kwartier, minder dan 1,5 m).

  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Ik lees veel in de krant en ook veel over de (tegenstrijdigheid van de) statistieken. De persconferenties lees ik vooral achteraf terug. Lastig vind ik wel soms het doorverwijzen naar lagere overheden voor de precieze regels. Rijksoverheid – veiligheidsregio – eventueel gemeente, maar dan ook weer de communicatie van RIVM, veiligheidsregio, ggd, branche-organisaties zoals gelden voor scholen, kinderopvang maar ook sport- en muziekbonden en dan nog de school, dansles, atletiek, muziekschool, bigband, ebho-vereniging, bibliotheek, zwemles, etc allemaal zelf.

  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?-
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? Nee
  Wat mis je op dit moment het meeste? een stukje spontaniteit. Even koffie blijven drinken bij bevriende ouders, de stad in voor een lunch of een museumbezoek. Kunnen zwemmen met de kinderen.

  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. –
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? –

 3. Pingback: C-lijstjes – M e l o d y k

 4. In welke provincie woon je?
  Noord-Holland

  Hoeveel mensen ken je die overleden?
  Geen.

  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
  Een stuk of acht, maar gelukkig nog niet in eigen familie- of vriendenkring. Ben zelf wel al 4x getest, maar elke keer negatief gelukkig.

  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  Als het veilig is, ja.

  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  Ja, en ik vind het pittig. We houden ons zo goed als kan aan alle maatregelen hoor. We werken alleen nog maar thuis, en als de kleine thuis is en 1 van ons 2 moet werken is het toch wel zwaar. En we zien eigenlijk alleen onze (schoon)ouders en zussen en aanhang.

  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  Nog niet van toepassing haha.

  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
  Wij zijn beide opa’s en oma’s blijven zien. Zij mogen A. van ons ook knuffelen. Zelf knuffelen we niet met onze ouders.

  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  Oudere ooms en tantes van ons.

  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  Nog steeds thuis. In de zomer wel een paar weken een dag per week naar kantoor geweest, maar toen de besmettingen weer opliepen daarmee gestopt. Ik vind het heel erg saai worden, en ik mis de informele interactie met collega’s.

  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Grapperhaus en de Koning zijn sukkels. #ikdoenietmeermee belachelijk.

  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  Jawel, kindje van mijn zus en vriendin. Geen volwassenen. Verder hebben we wel eens gesmokkeld met 1 extra persoon binnen ofzo. Maar geen heftige dingen.

  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  Wel lekker rustig, eigenlijk!

  Is jouw financiële situatie verslechterd?
  Nee.

  Ben je bang om ziek te worden?
  Nee.

  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  Het mag wel iets genuanceerder, vaak gaat het over extremen.

  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?
  Ik heb grote bewondering voor het hele kabinet, ook al doen ze soms erg onhandige dingen.

  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  Nee.

  Wat mis je op dit moment het meeste?
  Mijn familie en vrienden zien en de horeca.

  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  Ik weet niet wat het beste is.

  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  Keep up the good work. En wat strenger ingrijpen.

 5. Pingback: 1000 vragen aan mezelf #4 | apenstaartjeweblog

 6. 1. In welke provincie woon je? *In Drenthe. In de eerste golf waren hier nauwelijks besmettingen. Nu veel meer.

  2. Hoeveel mensen ken je die overleden? *Niemand tot nu toe. Ik hoop en duim dat dat zo blijft.

  3. En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? *ik ken vijf mensen. Het komt deze maanden dichterbij. Zelf ben ik niet ziek geweest. Ik heb me twee keer laten testen. Twee keer negatief (Ik hoest altijd al, ook voor corona. In overleg laten testen. Ik wil geen risico lopen en zeker geen anderen besmetten)

  4. Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? *Ja, zeker wel. Ik haal ook al twee jaar de griepprik.

  5. Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? *Mijn kinderen zijn het huis uit. Ik heb diep respect voor ouders met Jonge of oudere kinderen thuis. Voor mij is het te doen. Ik kan goed alleen zijn en heb een ruim huis en tuin.

  6.En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? *N.v.t.. Mijn kinderen zijn volwassenen maken hun eigen keuzes. Daar praten we wel over.

  7.Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? *Ik zie mijn kleinzoons regelmatig en pas elke week op. Op dit moment noodzakelijk. Mijn dochter en ik knuffelen niet. Bij de kleinzoons lukt de 1,5 meter niet altijd.

  8.Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? *Dochter. Ze kreeg in de eerste golf corona

  9.Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?. *ik ben in 2018 eerder met pensioen gegaan. Officieel was dat juli 2020. Ik ben zo dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt. Anders had ik het laatste half jaar moeten dealen met alle veranderingen. Voor mij zou huiswerken goed te doen zijn. Ik ben alleen en heb een ruim 🏠 Met mijn vrijwilligerswerk bij ABC heb ik wel gebruik gemaakt van zoom. Dat was even wennen, maar ik vind dat vergaderen via zoom fijn. Dat mag blijven in afwisseling met vergaderingen op locatie. Na weken alleen krijg ik wel huid- , ‘mensen ‘ en cultuurhonger.

  10.Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? * alle ophef begint me te irriteren. Iedereen wil er iets over zeggen. Men presteert om een half uur conclusies te trekken op een mistig beeld van WA in de auto. 1.Grapperhaus is voor mij ongeloofwaardig geworden. Dat is jammer. In zijn plaats zou ik afgetreden zijn. 2.# ikdoenietmeermee: jammer. Maar goed opgepakt door Famke en Gommers in gesprekken op sociale media. Daar hoor je dan weer veel minder over. 3. De vakantie….. goed afgesloten door WA. Ik vind het hinderlijk volgen van deze mensen stuitend. Ik snap wel dat ze even vertrekken om bij te tanken. Ze kunnen niet naar een huisje aan zee. Het was mooi geweest als hij er zelf vanaf had gezien. Dat was een mooi voorbeeld geweest. Voor mij klaar nu.

  11.Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?* Ik doe mijn best. Soms gaat het weleens mis.Ik heb eens iemand geknuffeld die verschrikkelijk verdriet had.

  12.De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? * Bij K1 Deden we dat. Het was eigenlijk heel leuk. Veel meer tijd voor elkaar. Ik deed het via beeldbellen en had het pak opgestuurd. Het was hartstikke leuk. Dochter zei: die houden we er in!

  13.Is jouw financiële situatie verslechterd? * nee

  14.Ben je bang om ziek te worden? * nee, maar ik realiseer me dat het ook mij kan overkomen. Nog meer reden om me aan de regels te houden. Heel veel handen wassen.

  15.Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? * ik mijd het de laatste weken. Ik vind het irritant en word er niet vrolijk van. Al die ‘virologen’ die het beter weten. Iedereen die zijn mening verkondigt en elkaar afvalt. Geen talkshows meer voor mij.

  16.Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? * Ik vind dat Rutte en de Jonge het goed doen. Het is altijd makkelijk om van de zijlijn te roepen wat niet goed gaat. Als ik naar andere leiders kijk, ben ik blij met hen. Ik heb diep respect. Ik zou bek- en bekaf zijn.

  17.Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? * Nauwelijks. Van de zomer was het hier verschrikkelijk druk met toeristen. Dat merkte je. Het was niet zozeer de hoeveelheid mensen, maar de mentaliteit. Ik heb van verscheidene kennissen gehoord dat zij of hun ouders werden uitgescholden voor ‘stomme boer’ wanneer ze vroegen om aan de afstand te denken in de supermarkt. Dan denk ik wel iets…

  18.Wat mis je op dit moment het meeste? * Nu nog niets, maar toch de ontmoetingen in Wildlands waar ik vrijwilliger ben, de museumbezoeken, de treinreizen.

  19.Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. * Nieuw-Zeeland spreekt me erg aan, maar je kunt geen appels met peren vergelijken. Ik vind dat wij veel goed hebben gedaan. Het is jammer dat het nu mis gaat, maar dat is niet alleen op het conto van Rutte te schrijven.

  20.Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? *’Houd vol, blijf scherp, blijf afwegen en blijf gezond’

 7. Ik woon in Zuid-Holland en ken niemand die aan corona is overleden. Mijn dochter was ziek, moest (in Eindhoven) VIER dagen wachten voordat ze getest kon worden en bleek goddank negatief.

 8. In welke provincie woon je? | Noord-Holland
  Hoeveel mensen ken je die overleden? | Niemand persoonlijk, gelukkig.
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? | Wel aardig wat en ik ben zelf inderdaad ook ziek geweest en positief getest.
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? | Ik denk het niet, omdat ik het virus al heb gehad lijkt het me niet echt zinvol, mijn afweersysteem kent het virus nu al.
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? | Ik woon nog thuis, maar wij hebben niet echt moeite met de beperkingen, het is zoals het is.
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? | Daar heb ik niet mee te maken.
  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? | Ik zie zelf mijn oma wel gewoon, maar houd wel afstand, dus geen knuffel of kus helaas.
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? | Mijn vader maakte ik me zorgen om maar die is redelijk goed door de corona heen gekomen.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? | Als doktersassistente kan ik niet thuiswerken, dus ik ga gewoon gezellig naar mijn werk. Gelukkig heerst er bij ons niet veel angst, ondanks dat we dicht op het vuur zitten.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? | Ik houd me daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig.
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? | Volgens mij houd ik mij redelijk goed aan de regels. Maar, ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mijn jongere neefjes en nichtjes wel een knuffel heb gegeven.
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? | Nee, geen blokjesverjaardag gevierd.
  Is jouw financiële situatie verslechterd? | Nee, gelukkig niet. Sterker nog, ik krijg als het goed is de zorgbonus. Vind het wel heel heftig dat sommige mensen in financiële nood komen door deze crisis.
  Ben je bang om ziek te worden? | Nee. Ik ben het al geweest en denk dat als ik opnieuw ziek word mijn lichaam dat weer goed aan kan.
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? | Ik volg het allemaal niet zo. Veel te chaotisch en wordt een beetje moe van de twee kampen en het tegen elkaar ingaan.
  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? | Uuuuuuh.
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? | Ja, dat zeker wel.
  Wat mis je op dit moment het meeste? | Niets eigenlijk.
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. | Ik vind het heel lastig om daar iets over te zeggen, denk ook dat het voor de overheid heel lastig is om te bedenken hoe we hier nu het beste mee om kunnen gaan omdat het nu eenmaal een virus is waar we geen ervaring mee hebben.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? | Niks, haha.

 9. 1. In welke provincie woon je?
  Noord-Holland.
  2. Hoeveel mensen ken je die overleden?
  Geen, gelukkig.
  3. En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)?
  Twee, een tante en een nichtje.
  4. Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
  Nee.
  5. Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  Geen idee, ik heb er nog niet over nagedacht.
  6. Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  Voor ons veranderde er niet zoveel. Doordat mijn verkering (Euhhh, ja wat is-ie nou? ziek? gehandicapt?) wat kwalen heeft, zijn we al heel erg op onszelf en gaan we weinig weg.
  7. En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  Die heb ik niet. Lijkt me erg lastig, overigens.
  8. Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
  Ben ik niet.
  9. Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  Mijn moeder (89) in Brabant. En mijn verkering valt ook zwaar in de risicogroep.
  10. Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  De helft van de dagen thuis en de andere helft in mijn eentje op kantoor. Heerlijk! Niks meer aan doen! :-). Ik spreek mijn collega’s telefonisch en we mailen veel. De baas belt elke dag om te vragen hoe het gaat.
  11. Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Grapperhaus vond ik dom, #ikdoenietmeermee nogal kortzichtig. De Koning deed niets verkeerd. In een privejet naar zijn eigen huis in een geel gebied. Als ik mijn eigen auto naar mijn vakantiehuis in Zeeland zou rijden, zou daar ook geen haan naar kraaien. De meeste boze reacties komen voor uit jaloezie, denk ik.
  12. Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  Ik doe erg mijn best. Ik heb in een half jaar tijd één keer een heel klein beetje met mijn kind geknuffeld (“Kijk jij die kant uit? Dan kijk ik die kant uit?”) en helemaal niet met mijn moeder :-( Verder ben ik niet zo knuffelig dus vind ik het prima.
  13. De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  Ik vier mijn verjaardag sowieso nooit dus nergens last van gehad.
  14. Is jouw financiële situatie verslechterd?
  Nee
  15. Ben je bang om ziek te worden?
  Nee
  16. Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  Ik luister niet meer. Het is te verwarrend wat wel mag en wat niet dus ik blijf gewoon veilig in mijn eigen bubbel zitten.
  17. Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?
  Geen idee.
  18. Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  Ik zie het alleen op internet of op tv want ik kom nog steeds nergens. Ik vind het wel heel treurig. We waren zo eensgezind tijdens de eerste golf…
  19. Wat mis je op dit moment het meeste?
  Mijn dochter en mijn moeder knuffelen.
  20. Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  Geen idee; ik heb er geen verstand van.
  21. Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  Sterkte. Want wát ze ook doen; het is nooit goed.

 10. In welke provincie woon je? Noord Limburg
  Hoeveel mensen ken je die overleden? Gelukkig geen
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Een paar, volgens mij 4
  Ben je misschien zelf ziek geweest? Nee
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Jazeker, mijn baas bied me ook een griepprik aan en daar twijfel ik niet over, die ga ik halen.
  Heb je een gezin? Nee
  Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Het is wat lastiger dat mijn partner ongedurig is omdat hij nergens naartoe kan. De tijd dat hij op kantoor in quarantaine zat was voor hem ook erg lastig. Hij verveelde zich en kreeg maar de helft van de belangrijke zaken mee. Voor mij is het vooral lastig om tijdens het werk (thuiszorg) alle maatregelen toe te passen, het dagelijks opnieuw uitleggen van de regels kost erg veel energie.
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Mijn opa (90), oma (85), andere oma (88), vader (COPD), moeder (Hersentumor), schoonvader (hartpatiënt) en schoonmoeder (in januari geopereerd aan buiktumor). Daarbij maak ik me natuurlijk ook zorgen om mijn cliënten; ze zijn allemaal chronisch ziek, boven de 80 of allebei.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Ik werk in de thuiszorg en kan dus niet thuis werken.
  Hoe houd je contact met je collega’s? Alle overleggen zijn uitgesteld dus we proberen via de app contact te houden
  En ondersteunt jouw management jullie goed? Helaas zijn er nu verschillende collega’s ziek en/of positief getest en de sturing vanuit management is erbarmelijk. De informatie is miniem en men hanteert de regel, o min mogelijk mensen vertellen om paniek te voorkomen.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? Vervelend, ik hoef het allemaal niet te weten. Een kort bericht is voor mij voldoende, niet iedereen hoeft een mening te hebben of deze te uiten. Ga wat nuttigs doen met je dag.
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Nee, ik let goed op maar er zijn uitzonderingen. Toen de moeder van een vriendin onverwacht overleed heb ik haar een knuffel gegeven, toen een nichtje een slechte uitslag kreeg van de dokter heb ik haar geknuffeld en cliënten die dementerend zijn raken me ook wel eens aan. Ik probeer het te voorkomen, maar het gaat niet altijd.
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? Ik heb mijn verjaardag bewust niet gevierd. Bij anderen vond ik het best fijn om te weten waar ik aan toe ben en een goede reden om bepaalde mensen niet te hoeven zien.
  Is jouw financiële situatie verslechterd? Nee
  Ben je bang om ziek te worden? Ja, er zijn al verschillende collega’s besmet en helaas lopen we in de zorg toch redelijk wat risico.
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Het is veel te veel sensatie nieuws
  Volg je het nog? Ik volg alleen de NOS en persconferenties, voor achtergronden lees ik de krant.
  Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Hou je mening voor je, ik wil de uitleg van een paar specialisten horen, misschien een discussie tussen verschillende specialisten en verder laat me lekker met rust.
  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? Geen idee, ik denk dat diegene die het het beste doen niet zichtbaar zijn. De premier van Nieuw Zeeland is volgens mij erg goed bezig.
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? Helaas wel, dat is ook de reden dat ik tegenwoordig in mijn werkschort boodschappen doe. Als ik er uit zie als een zuster en vraag of men afstand wil houden lijkt het iets gemakkelijker te gaan.
  Wat mis je op dit moment het meeste? Contact met vrienden, uren kletsen, samen eten en lachen. Ik mis live muziek, de onzin die verteld wordt, de spontane kopjes koffie. Ik mis het samen lachen en huilen.
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren? Achteraf is het altijd gemakkelijk praten, maar ik had het fijn gevonden als buitenlandse vakanties gewoon verboden waren.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? Bedankt! Ik vind dat jullie goed en kei hard werken. Kunnen jullie als het ergste voorbij is opnieuw praten over de minimum salarissen in de zorg?

 11. ik woon in Zuid-Holland, geen familie of bekenden die overleden zijn door Corona, wel wat mensen positief getest maar maar 1 collega die ernstig ziek is geweest. Ik ben zelf heel voorzichtig 55 plus en man 61 en zelf astmapatiënt, werk vanaf half maart thuis ben 2 x op kantoor geweest. Ik volg alle berichtgeving op de voet omdat ik de zelfstandige regeling, Tozo uitvoer en hou mijn hart vast voor een we lock down. Ben het wel erg moe, en neig naar depressiviteit, mis de contacten en de knuffels.

 12. In welke provincie woon je? → Noord-Brabant.

  Hoeveel mensen ken je die overleden? → Ja, een heleboel. Helaas.

  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? → Ook een heleboel. Ik ben zelf carnavalsmaandag en dinsdag ziek geweest. Vervolgens zijn Ova, Saar en Mr. T. ziek geweest. Toenas corona nog niet echt in beeld. In augustus is Ova getest. Negatief gelukkig.

  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? → Ja hoor. Al vind ik het ook wel spannend. Maar ik vertrouw op de experts. Is dat naïef? Dan is dat maar zo.

  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? → Het gaat redelijk goed met een enkele down. Ik kom er nu achter dat we dan wel een groot huis hebben, maar dat het gruwelijk onpraktisch is. Onze benedenverdieping is een ruimte, je kunt er nergens apart zitten. Boven hebben we ook geen werkplekken. Dus veel privacy is er nu niet, terwijl je dat wel graag wilt. Zeker voor de zomervakantie toen Ova, Saar en ik continu thuis waren.

  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? → Dat gaat redelijk goed. Al heeft Ova wel erg veel moeite met alles. Meer dan Saar. We hebben heel duidelijk dat hier in huis onze regels gelden en dat zijn in principe de regels van de overheid. We behandelen de kinderen redelijk volwassen en wijzen op eigen verantwoordelijkheid. Sommige dingen moet je gewoon niet willen zeggen we tegen ze. Ze houden zich er goed aan al weet ik zeker dat ze onderling gewoon hun vriendinnen knuffelen.

  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? → Ik ben nog geen oma ;-). We zien mijn ouders gelukkig nog redelijk vaak. Maar ik heb hen al in geen maanden meer een knuffel gegeven :-(

  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? → Mijn ouders.

  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? → Ik ben sinds half maart zo’n 20 keer op kantoor geweest en dat is het zo ongeveer. Thuis werken gaat redelijk goed, maar ik vind het niet meer leuk. Ik mis ook snel schakelen, snel iets regelen en dat soort dingen. En ik mis interactie.

  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? → Ik vind Grapperhaus en de Koning een beetje boel dom. Maar verder: wie zonder zonde is. Voor #ikdoenietmeermee kan ik geen enkel begrip opbrengen. Heel erg triest dat er mensen zijn die zo egoïstisch zijn.

  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? → Ik heb mijn vriendin met kanker geknuffeld. Verder niemand buiten het huishouden. Zelfs mijn moeder niet. Ik doe mijn uiterste best om de regels te volgen en vind het in principe ook niet zo heel moeilijk eerlijk gezegd. Wel is het zo dat ik het vreemd vind dat mijn ouders met z’n tweetjes wel bij ons mogen komen en wij met ons viertjes niet daar. Als we samen eten, dan zitten we zo ongeveer op 1½ afstand van elkaar dus ook wij vieren gaan naar hun. Mocht iemand van ons verkouden zijn, dan gaan we uiteraard niet. En ik ga ervanuit dat mijn ouders ook niet komen als zijn verkouden of iets dergelijks zijn.

  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? → We hebben een blokjesverjaardag gehad met Mr. T. zijn verjaardag en toen Ova 21 werd is haar verjaardag ook opgeknipt. Eerlijk? Ik vond het zo gek nog niet. Er is veel meer tijd en aandacht voor elkaar.

  Is jouw financiële situatie verslechterd? → Nee.

  Ben je bang om ziek te worden? → Nee.

  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? → Ik word er helemaal niet goed van. Veel te veel negatieve berichtgeving (al snap ik dat er weinig positiefs te melden is). Veel te veel sensatienieuws. Veel te veel gezeik in talkshows. Veel te veel mensen die een podium krijgen. Ik zou zeggen: geef de gewone mens de kans zijn of haar verhaal te vertellen.

  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? → Volgens mij doen ze allemaal hun stinkende best. Ik schreef hier al veel vaker dat er weinig beroepen zijn die zo ondankbaar zijn als dat van politicus.

  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? → Niets. En ook dit krijgt veel te veel media-aandacht.

  Wat mis je op dit moment het meeste? → spontaniteit, onbezorgdheid.

  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. → Dat kan ik niet beoordelen.

  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? → #staysafe (zonder gekheid: petje af voor deze heren. En voor alle andere bestuurders, zorgverleners, hulpverleners en wie dan ook.

 13. Dat zijn me écht teveel vragen, ik wil me gewoon niet zo bezig houden met het onderwerp. Van sommige dingen ken je trouwens mijn mening wel. Wat ik het meest gemist heb was een arm om me heen of een warme handdruk rondom de dood van Henk. Ik houd me alleen bezig met zelf zo goed mogelijk de regels uitvoeren hoe zwaar me dat soms valt omdat het me belet het leven weer op te pakken. Zwarte Piet is uit dus ik ga geen zwarte Pieten uitdelen daarvoor is het onderwerp voor iederéén een té nieuwe uitdaging.

 14. In welke provincie woon je?
  Bijna Limburg
  Hoeveel mensen ken je die overleden?
  1
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
  Collega van mijn man en haar gezin behoorden tot de grote groep carnavalsvierders die in Gangelt (D) ziek werden door contact met patiënt 0. Ik was in maart lang verkouden, met last van longen, had het idee dat ik toen C heb gehad. Maar er werd toen niet zomaar getest. Mijn man was in die tijd ook erg verkouden, bleek antistoffen te hebben, is dus besmet geweest. Ik niet.
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  Denk het wel, heb 2 auto-immuunziektes, dus het lijkt me veiliger om me te laten inenten.
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  Ja, en sinds kort woont 1 zoon weer bij ons. We houden ons goed aan de beperkingen, het is te doen.
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  Schoonouders van 90 en 93 in verzorgingshuis. Schoonmoeder is gestorven, nu is alleen schoonpa er nog. Hij is vanwege zijn hoge leeftijd erg kwetsbaar.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen?
  Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Het zijn allemaal mensen met hun tekortkomingen …..
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  Ja!
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  Ik vier mijn verjaardag niet meer.
  Is jouw financiële situatie verslechterd? Nee
  Ben je bang om ziek te worden? Soms wel, soms niet. Als het was zoals bij mijn man dan teken ik ervoor …..
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  Volgens thuiswonende zoon volg ik teveel …..

 15. In welke provincie woon je?
  Gelderland
  Hoeveel mensen ken je die overleden?
  Niemand
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
  Niemand, ik ben zelf wel getest maar was ‘gewoon’ verkouden
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  uiteraard
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  Het is te doen, we hebben gelukkig geen problemen in onze relatie, financiën of baan door de coronacrisis.
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  Ze zijn van zichzelf heel oplettend
  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? NVT
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Mijn moeder zit in de risicogroep door een nierziekte
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  Nog steeds thuis en dat gaat eigenlijk opvallend soepel :-)
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Als een hoop herrie, we worden al overspoeld met mediaberichten en dat is in deze tijd nog heftiger. Het mag allemaal wel een tandje minder
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  Wat niet mocht; met een gast meer dan toegestaan een bezoek gebracht aan een vriend die nu voor 3 jaar naar Amerika is verhuisd. We wilden als vriendengroepje (totaal 5 mensen) afscheid van hem nemen. We hebben wel afstand gehouden en uiteraard niet geknuffeld of handen gegeven.
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  NVT
  Is jouw financiële situatie verslechterd?
  Nee
  Ben je bang om ziek te worden?
  Niet echt, de kans is zo klein
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  Het is vooral teveel. Ik voel me vaak overspoeld.
  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?
  Verreweg de meeste politici doen goed hun werk.
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  Nee, en ik denk ook niet dat er toegenomen agressie is, alleen dat het zo lijkt omdat alles wordt uitvergroot
  Wat mis je op dit moment het meeste?
  Vrienden kunnen zien en er samen op uit trekken
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  De communicatie moet beter. We hadden de Zweedse koers kunnen varen maar alleen met vanaf dag 1 heldere communicatie
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  Dat ik vind dat ze echt een hondenbaan hebben, ze kunnen het nooit goed doen. Hoewel ik nóóit op een van beiden zou stemmen wens ik ze wel toe dat ze er persoonlijk niet aan onderdoor gaan

 16. 1.In welke provincie woon je? Zeeland.
  2.Hoeveel mensen ken je die overleden? 1.
  3.En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? 4. Ik ben zelf getest in augustus en gelukkig was ik negatief.
  4.Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Ja.
  5.Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? Ons gezin bestaat naast mij uit nog 2 personen. We zijn allemaal aan het werk: Eén voornamelijk thuis en 2 buitenshuis. We zitten dus niet op elkaars lip.
  6.En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? Onze zoon is 22. Ik geef wel dingen aan zoals dat hij afstand moet houden van anderen.
  7.Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? n.v.t.
  8.Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Sowieso mijn schoonmoeder en mijn ouders. Mijn vader (toen 92 jaar) kreeg het coronavirus en wist ervan te genezen. Ik werk in een verzorgingshuis en maak me ook zorgen om de bewoners.
  9.Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? n.v.t..
  10.Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? Het zijn natuurlijk mensen die in de spotlights staan en als zij iets verkeerd doen dan weet gelijk het hele land het. Daarnaast hebben zij een voorbeeldfunctie en dan is het natuurlijk niet echt handig als je zelf de regels niet naleeft. De mensen van #ikdoenietmeermee vind ik dom.
  11.Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Eerlijk gezegd vergeet ik de regels weleens, maar dit is echt niet opzettelijk. In augustus legde ik per ongeluk mijn hand op iemands schouders als troost en ik schrok daar zelf van.
  12.De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? Wij zijn naar de blokjesverjaardag van een achternichtje geweest. Normaal zit daar de kamer altijd bomvol en nu waren we met 6 volwassenen en 2 kinderen. Het was gezellig en ook mijn neef en zijn vrouw vonden het leuk omdat ze nu ook gewoon eens met iedereen konden praten.
  13.Is jouw financiële situatie verslechterd? Gelukkig niet.
  14.Ben je bang om ziek te worden? Ja. Ik behoor tot de risicogroepen.
  15.Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Ik volg nog steeds het nieuws en lees daarnaast alle updates van mijn werk over het virus.
  16.Welke politicus doet het volgens jou het beste nu? Een politicus (als het over corona gaat) maakt niet alleen de beslissingen. Ik vind het daarom ook niet eerlijk om echt één persoon aan te wijzen, die het goed of verkeerd gedaan zou hebben.
  17.Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? Ja, op mijn werk is het dragen van een mondneusmasker verplicht en niet alle buitenstaanders zijn het hiermee eens en sommigen kunnen best vervelend reageren.
  18. Wat mis je op dit moment het meeste? De spontaniteit. Je kan niet zomaar meer ergens heen zonder vooraf te reserveren of af te spreken.
  19.Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren? Niemand weet wat de juiste koers is. Ik ben in elk geval blij dat we nog steeds buiten mogen komen.
  20.Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? Ten eerste zou ik niet graag in hun schoenen willen staan in deze tijd. Daarnaast mogen mensen die zich niet aan de regels willen houden en zich hierdoor agressief gedragen harder aangepakt worden.

 17. 1. In welke provincie woon je? Noord Limburg
  2. Hoeveel mensen ken je die overleden? Een aantal. Allemaal wat verder weg. Het dorp waar ik tijdens Zoon’s jeugd woonde is zwaar getroffen.
  3. En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Te veel om op te noemen. Eén bekende ligt al sinds april in coma.
  4. Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest? Ik vermoed het; de eerste keer niet getest, de tweede keer negatief getest.
  5. Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Ben ik nog niet over uit.
  6. Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? Een gezin samen met Zoon. Merk weinig van de beperkingen. Wij zijn beide niet zo van die weg gaanders.
  7 En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? Het is een verstandig jong mens met een nuchtere en realistische kijk op de wereld.

  9. Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Ja.
  10. Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Ja
  11. Houd je dat nog vol? THuis werken gaat prima.
  12. Hoe houd je contact met je collega’s? Via MS Teams en telefoon.
  13. En ondersteunt jouw management jullie goed?Yup.
  14. Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? Een hoop geblabla over nothing, al vind ik #ikdoeetc echt fout.
  15. Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? In 95% van de gevallen volg ik de regels. Soms vergeet ik ze heel even.
  16. Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Eén keer ben ik ‘de fout’ in gegaan maar soms moet je handelen en niet denken.

  18. Is jouw financiële situatie verslechterd? Nee
  19. Ben je bang om ziek te worden? Niet echt.
  20. Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Ik volg het nog. Ik denk dat er meer eenduidig gecommuniceerd moet worden en er mag wel wat minder gepolderd worden.

  22. Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? Eigenlijk alleen online

  24. Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. Zoals geschreven. Iets minder polderen had gemogen. En misschien had de intelligente lockdown een paar weken langer mogen duren en vakanties naar het buitenland verboden.
  25. Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? Niets. Het blijft roeien met de riemen de we hebben.

 18. In welke provincie woon je?
  – Zuid-Holland
  Hoeveel mensen ken je die overleden?
  – geen
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest?
  – Wel een paar via social media, maar niet in mijn directe omgeving.
  En zo ja, ben je getest?
  – Wel getest, maar de test was negatief.
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  – Ja, tenzij ik het idee krijg dat het niet goed getest is en dat soort dingen.
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  – Geen gezin
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  – Ja, kwetsbare familieleden. Nu wel iets minder zorgen om dan in het begin.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  – Geen werk, dus niets veranderd in dat opzicht.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen?
  Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  – Zucht. Zeer vermoeiend.
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  – Ik woon alleen, dus áls er geknuffeld wordt, is dat altijd met iemand buiten mijn huishouden. Twee keer gebeurd. Oké, en een baby in de familie. Maar dat mag, want die is onder de twaalf;).
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  – Dubbel. Aan de ene kant ontspannen, want kleine groepjes, maar (ik ga er binnenkort over bloggen) ik mis echt héél erg het met z’n allen kunnen zijn.
  Is jouw financiële situatie verslechterd?
  – Ja, maar niet door C.
  Ben je bang om ziek te worden?
  – Ik houd er sterk rekening mee dat het kan gebeuren, maar ben er niet echt bang voor. Wel bang om dan anderen te besmetten.
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  – Bij mij is de NOS-app van mijn telefoon verdwenen. Zoveel gespeculeer. Ik mis eenduidige, heldere communicatie.
  Welke politicus doet het volgens jou het beste nu?
  – Ach, ze hebben allemaal zo hun sterke en zwakke momenten. Wel héél veel respect voor Mark Rutte, die al maanden crisismanagement moet doen.
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  – Nee
  Wat mis je op dit moment het meeste?
  – Mijn familie.
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  – Die discussies heb ik zo min mogelijk gevolgd, dus ik vind dat ik daar geen goed onderbouwde mening over kan geven.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  – Ik zou mijn respect uit willen spreken en hen sterkte willen wensen én een dringende oproep doen tot heldere communicatie.

 19. 1. In welke provincie woon je?
  – Utrecht
  2. Hoeveel mensen ken je die overleden?
  – Twee
  3. En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? En zo ja, ben je getest?
  – Een aantal familieleden en collegavrijwilligers zijn ziek geweest, allemaal in het begin. De een ernstiger dan de ander. Twee ervan zijn nog steeds niet hersteld.
  Nee, ik denk het niet. En nee, dus niet getest.
  4. Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten?
  – Ja, dat denk ik wel… alle beetjes om het niet te krijgen helpen lijkt mij.
  5. Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  – Nee, we zijn met zijn tweetjes
  6. En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  – Nvt
  7. Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen?
  – Mijn kleindochters wonen in Spanje, ze houden zich daar goed aan de regels.
  De kleinkinderen van mijn lief zien we ook niet. Met de jongste wordt er veel gevideobeld. Haar hebben we maar 1 keer gezien in de afgelopen tijd. Maar nu weer helemaal niet. Ze wordt binnenkort 1 jaar, maar dat zal niet gevierd worden.
  8. Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden?
  – Om sommige mensen die het niet zo nauw nemen met de rmaatregelen wel…
  9. Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed?
  – Nvt
  10. Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  – Grapperhaus had af moeten treden. Die BNers die meededen met die actie vind ik oerdom en helemaal degenen die hun mening introkken. Goed dat de Koning teruggekomen is.
  11. Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld?
  – Ik heb wel af en toe mijn dochter geknuffeld, voor het eerst op mijn verjaardag. Hoofden afgedraaid en even heerlijk vastgehouden. Maar nu weer niet…
  12. De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan?
  – Niet gevierd. Wel het uitgestelde huwelijk van mijn dochter met maar 8 mensen gevierd. Dat was trouwens hun keuze, al in december, had niets met corona te maken.
  13. Is jouw financiële situatie verslechterd?
  – Nee
  14. Ben je bang om ziek te worden?
  – Ja, best wel. Van wat ik hoor en zie wil ik dit virus niet krijgen.
  15. Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen?
  – Ja, en ik schrik nu weer elke dag. Stoppen met die eeuwige discussies.
  16. Welke politicus doe het volgens jou het beste nu?
  – Niemand in het bijzonder… ze doen allemaal hun best.
  17. Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  – Nee niet echt
  18. Wat mis je op dit moment het meeste?
  – De spontaniteit die beteugeld wordt.
  19. Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  – Ik denk dat de juiste keuzes zijn gemaakt voor wat er bekend was. Niemand wist iets en eigenlijk is het nog steeds moeilijk te bepalen hoe dit aan te pakken.
  20. Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  – Misschien nog strengere maatregelen afkondigen en die ook handhaven. Flinke boetes zal mensen misschien wel bewust maken…

 20. In welke provincie woon je? Noord_Brabant
  Hoeveel mensen ken je die overleden? 3
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest?
  4 en ik denk dat ik ziek ben geweest maar dat was in April toen nog bijna niemand getest kon worden.
  En zo ja, ben je getest? Nee
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? Ja, dat denk ik wel
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen?
  Wij zijn met 2 en ik vind het nu moeilijker dan in het voorjaar
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam?
  Gaat voor ons niet op
  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? Geen kleinkinderen
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Ja mijn moeder en diverse andere familieleden (nu meer dan in het voorjaar (wonen in, of in de buurt van Amsterdam en Utrecht.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? Ben eind februari gevallen met een heupluxatie als gevolg en werk nu niet. (normaal in de zorg)
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen?
  Wordt m.i. teveel aandacht aan besteed maar Grapperhaus had af moeten treden er zijn zoveel mensen die hun bruiloft hebben verplaatst afgezegd. Hij heeft nu geen “gezag” merr.
  Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning?
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Nee geknuffeld niet maar soms is die 1,5 meter echt lastig.
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? Ga sinds maart niet naar verjaardagen.
  Is jouw financiële situatie verslechterd? Ja want ik werk nu niet.
  Ben je bang om ziek te worden? Ja ben toch wel bang (misschien iets teveel)
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? Die virologen en andere experts die maar over elkaar heen buitelen met allerlei meningen. Dat zou van mij wel wat minder mogen.
  Welke politicus doe het volgens jou het beste nu?
  Ze doen allemaal echt wel hun best maar voor mij springt er niemand uit.
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal?
  Ja mensen hebben veel kortere lontjes.
  Wat mis je op dit moment het meeste? Even lekker naar de stad en onbezorgd in winkels rondkijken. Vakantie (naar het Zwarte Woud :-)
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren.
  Weet ik niet er is nu meer bekend over het virus maar we weten nog lang niet alles en ook in landen je heel erg beperkt was in je doen en laten lopen de besmettingen weer op bovendien is Zweden natuurlijk een stuk leger in de provincies waar minder mensen wonen dan in de Randstad en in Brabant was het tot voor kort ook “beter¨. Ik ben wel van mening dat het (althans voor een deel) ook te maken heeeft met de luchtkwaliteit.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen?
  Stel dingen verplicht en geef mensen direct een boete na een overtreding. Een dringende verplichting betekend voor Nederlanders vaak toch “dat maak ik zelf wel uit”. Ik zie helaas nog steeds teveel mensen zonder mondkapjes in de supermarkt en mijn moeder durft (in Amsterdam) niet met bus of tram omdat er veel mensen zonder mondkapje in de bus/tram zitten of deze afdoen na het instappen en hier wordt niet op gehandhaafd.

 21. In welke provincie woon je? Niet in NL maar in Denemarken
  Hoeveel mensen ken je die overleden? Niemand
  En hoeveel mensen die ziek zijn (geweest)? Ben je misschien zelf ziek geweest? Ik ken niemand die ziek is geweest; ook ik zelf niet. En zo ja, ben je getest? Geen test.
  Als het vaccin er is: laat jij je dan inenten? MMmm, ik denk dat ik even afwacht hoe die uitvalt .
  Heb je een gezin? Hoe komen jullie de huidige beperkingen door? Is het te doen? Onze kinderen zijn allang het huis uit.
  En hoe ga je om met je opstandige kind, puber, jongvolwassene? Ga je de discussie aan? Verbied je dingen gewoon? Of zijn ze heel volgzaam? Niet actueel.
  Mocht je oma of opa zijn: heb jij je kleinkinderen een tijd lang niet gezien? En als je ze ziet: knuffelen jullie dan? In geval dat je op de kleinkinderen past: ben je dat blijven doen? Jaa, wij hebben vier kleinkinderen die i gelukkig veel zie. Wij knuffelen ook.
  Zijn er mensen om wie je je extra zorgen (hebt ge)maakt? Ouders, kwetsbare familieleden? Niet echt.
  Werk je (nog steeds of opnieuw) thuis? Houd je dat nog vol? Hoe houd je contact met je collega’s? En ondersteunt jouw management jullie goed? We hebben nog steeds ons bedrijfje aan huis en feitelijk is er niet zo veel veranderd. We hebben nog steeds genoeg werk.
  Hoe ervaar je alle ophef en relletjes over sommige bekende mensen? Grapperhaus, #ikdoenietmeermee, de ultrakorte vakantie van onze Koning? Pfft , daar word ik moe van.
  Zeg ‘ns eerlijk: volg jij altijd alle regels? Heb je echt nog niemand buiten jouw huishouden geknuffeld? Ik knuffelde mijn kankerzieke vriendin, een andere vriendin die het moeilijk heeft, de zus van mijn schoondochter. Maar we houden ons hier in DK netjes aan de andere ragels. Mondkapjes waar het verplicht is, afstand houden enz.
  De ‘blokjesverjaardag’ is weer even niet mogelijk. Maar mocht je het op die manier gevierd hebben: wat vond je ervan? Hebben we hier niet
  Is jouw financiële situatie verslechterd? pt hetzelfde
  Ben je bang om ziek te worden? Nee
  Hoe ervaar je al het nieuws over corona? Volg je het nog? Wat zouden we wat dat betreft moeten veranderen? ??? Ik volg het nieuws, maar een beetje oppervlakkig
  Welke politicus doe het volgens jou het beste nu? geen commentaar
  Merk je zelf iets van de toegenomen agressie overal? Nee
  Wat mis je op dit moment het meeste? Dat ik mijn familie in Nederland al zo lang niet heb gezien. Ik zou eigenlijk deze week met mijn kleindochter juist daar op vakantie/familiebezoek zijn.
  Vind je dat we de juiste keuzes gemaakt hadden of had je liever gehad dat ons land de Zweedse koers had gevaren. Dat kun je niet vergelijken. Zweden heeft 7 miljoen inwoners en is veel en veel groter.
  Wat zou je tegen Rutte en De Jonge willen zeggen? ??

Reacties zijn gesloten.