Niemand heeft het recht niet beledigd te worden

Ik had het zelf niet gehoord maar Ova had het gisteren over deze uitspraak van Rutte.

Zelf ben ik erg van c’est le ton qui fait la musique maar volgens mij heeft hij een punt. Kom niet aan onze vrijheid van meningsuiting. En kun je daar niet mee leven, ga dan naar een plek waar ze het wel met jou eens zijn.

Ook Özcan Akyol schreef een treffende kolom over de kwestie. Hoe we dit op gaan lossen? Geen idee, maar dat dit zo niet langer kan wordt volgens mij meer en meer duidelijk. En daar word ik verdorie verdrietig van want er blijft weinig over van ons tolerante land op deze manier.

14 gedachten over “Niemand heeft het recht niet beledigd te worden

  1. Voor mij is er geen verschil tussen Moslims, Christenen, Joden en aanhangers van welk geloof dan ook. Bij alle groepen zijn problemen en extremisten, helaas horen en zien we vooral de uitschieters binnen de Islam. Naar mijn mening komt dat vooral wegens een focus op deze groep en het feit dat zij veel invloed hebben op verschillende regeringen.
    Kerk en staat horen gescheiden te zijn en in Nederland betekend dat dat we over alle grote religies leren op school en dat deze ook allemaal bespreekbaar moeten zijn. Laten we eerlijk zijn en naar elkaar luisteren, overal zijn problemen en voor wederzijds begrip is kennis nodig.

  2. Onacceptabel maar er wordt nu zelfs geopperd dat het beledigen van de Profeet strafbaar gesteld moet worden via een wetsvoorstel en dat schijnt brede steun te krijgen onder Nederlandse moslims. Maar (iets anders) je mag tegenwoordig niemand meer aanspreken over zijn/haar gedrag. NL is helemaal niet meer zo’n tolerante samenleving en het lijkt wel of de lontjes steeds korter worden.

  3. Voor deze ene keer was ik het eens met Wilders: laat iedere docent cartoons ophangen, dan weet de jeugd dat ze tegen een niet hoeven vechten, want alle leraren zijn zo. Als ze het zo slecht hebben in Europa, zijn er voldoende landen waar moslims/islamieten kunnen wonen!

  4. Het gaat álle perken te buiten en is totáál buiten proportie om mensen naar het leven te staan om wélke belediging dan ook.
    Dat staat helemaal los van het feit of je iemand moet willen en/of kunnen beledigen maar helaas zien vele dat beledigen toch als een “goedpratertje”, ik niét! Nederland is al té lang té tolerant ten opzichte van dit soort toestanden.

  5. Vreselijk hè, dat speelt hier ook. Denemarken is een erg vrij land. De grondrechten staan als een paal geheid in de klei. Ook hier zijn er bedreigingen en daaruit voortkomende angst. Brrrr.

  6. Ik stel me een klas voor waar de docent(e) prenten laat zien. Ironische tekeningen over God, over Jezus en over de Profeet Mohammed. De christenen en niet-christenen zullen lachen om de prenten van God en Jezus of het er niet mee eens zijn, maar daar blijft het dan ook bij. Op de prenten van Mohammed wordt misschien ook nog wat laconiek gereageerd, maar na de les begint het gedonder: bedreigingen van leerlingen en van ouders en ooms en tantes en broers en neven. Bedreigingen met de dood en in het ergste geval moord, zoals in Frankrijk.
    Zoals Özcan het uitlegt is het te begrijpen: de kinderen krijgen thuis ingeprent dat hun geloof superieur aan de andere geloven is. Toch hoort dat hier niet thuis, niet in onze samenleving. Ik denk dat Özcan een heel goed punt heeft dat hierbij de opvoeding een grote rol speelt.

  7. Heftig hoor dit… Maar mensen die met onze normen niet om kunnen gaan horen hier gewoon niet, om het even uit welk land ze komen of welke achtergrond ze hebben.

  8. “Iedereen is even gelijk”. Prachtig! En mensen die onze vrije democratie niet kunnen waarderen/accepteren, hebben altijd de keuze om hier niet te (blijven) wonen.

  9. Ik ben het helemaal met jouw stelling eens: kan je niet leven met onze vrijheid van meningsuiting, ga dan gewoon weg van hier. Sinds de onthoofding van die leraar in Parijs is het weer helemaal mis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *