Karen Rose

Ik dacht dat ik nog nooit een boek van Karen Rose gelezen had, maar toen ik haar opzocht op mijn blog bleek dat dus niet te kloppen. In dat blogje schreef ik, summier, dat het een behoorlijk heftig boek was en ook dat het een zeer toegankelijk boek was met personages waarvan je gewoon wil weten hoe het af gaat lopen. Datzelfde geldt voor de twee(en een halve) boeken in dit logje.

Allereerst is daar ‘Tel tot tien‘.

In Tel tot tien heeft Reed Solliday in zijn lange carrière bij de brandweer van Chicago nog nooit zoiets meegemaakt als de recente uitbraak van woningbranden. De branden zijn heftig, en nemen snel in aantal toe. De brandstichter lijkt bovendien op persoonlijke wraak uit. Want bij elke nieuwe brand zijn mensen waar Reed en zijn nieuwe geliefde rechercheur Mia Mitchell van houden, het slachtoffer. De dader lijkt uit op dood en vernietiging en lijkt niet te stoppen. De tijd tikt…

En ook dit is gewoon een retespannend boek met behoorlijk pittige gruwelijkheden, een nare moordenaar en twee sympathieke hoofdpersonages. Vlot geschreven, gemakkelijk leesbaar. Kortom met plezier gelezen.

Op dit moment zit ik een beetje in zo’n flow dat ik niet al te moeilijke boeken wil lezen. En tja, dan is een goede thriller niet verkeerd natuurlijk. Dus na ‘Tel tot tien’ opende ik opnieuw een boek van Karen Ros op mijn e-reader. Waar gaat ‘Sterf voor mij‘ over?

Op een besneeuwd veld in Philadelphia doet rechercheur Vito Ciccotelli een uiterst macabere ontdekking wanneer een graf wordt gevonden van een jonge vrouw, wier handen zo zijn gevouwen dat het lijkt of ze bidt. Ciccotelli roept de hulp in van archeologe Sophie Johannsen om vast te stellen wat er verder onder de bevroren grond ligt. Ondanks haar jarenlange ervaring kan niets haar voorbereiden op hetgeen ze vinden: een met exacte precisie vormgegeven matrix van graven. De lichamen zijn allemaal op een speciale manier gepositioneerd en de slachtoffers blijken op gruwelijke wijze gemarteld. Er zijn echter ook nog lege graven – de moordenaar is nog niet klaar.

Opnieuw gewoon een toffe thriller met een boel gruwelijke dingen. Soms allemaal wel wat ‘simpel’ ook wel. Maar vooral heel fijn lezen. In ‘Sterf voor mij’ komen Daniël en Susanna Vartanian voor. Rose schreef drie boeken met hen in de (hoofd)rol. In het eerste boek is die rol wat kleiner, in het tweede boek is Daniël het hoofdpersonage en in het derde boek Susanna.

Momenteel lees ik dus het tweede deel: Schreeuw voor mij. Ik ben ongeveer op een derde nu en -opnieuw- is het een spannend boek, met getroebleerde jeugden en heel veel personages. Maar wederom leest het erg plezierig en houdt Rose me, met haar schrijfstijl, geboeid aan het lezen.

In een kleine Amerikaanse stad wordt het naakte, in een deken gewikkelde lichaam van een jonge vrouw gevonden die op brute wijze is vermoord. Haar gezicht is ernstig verminkt en aan haar teen zit een mysterieus sleuteltje gebonden. FBI-agent Daniel Vartanian wordt op de zaak gezet, ook al is hij nog ernstig getraumatiseerd door de recente dood van zijn ouders, die werden omgebracht door zijn broer, de seriemoordenaar Simon Vartanian. Dan worden er nog meer lichamen gevonden, en de moorden vertonen opvallend veel gelijkenissen met de moord op Alicia Tremayne, dertien jaar daarvoor. Het lijkt erop dat er een copycat-seriemoordenaar actief is die geen fouten maakt – totdat de tweelingzus van Alicia in het stadje opduikt…

Wat de boeken van Karen Rose gemeen hebben (tenminste voor zover ik dat nu kan beoordelen) is dat zowel dader als good guys/girls altijd een heftige jeugd gehad heeft/hebben, dat er heel veel personages in voorkomen, dat de stijl van schrijven gemakkelijk is en tegelijktijdig soms wat hak-op-de-takkerig en vooral ook dat je wilt weten hoe het af gaat lopen. Maar ik denk dat ik na dit tweede deel even een pas op de plaats maak en deel drie ‘Moord voor mij‘ even in de ijskast leg (al zijn de recensies op bol.com wel heel goed, dus wie weet …).

7 gedachten over “Karen Rose

  1. Ik heb denk ik al haar boeken gelezen. Alleen de allernieuwste van afgelopen augustus nog niet. Maar die staat alweer op mijn verlanglijstje. Ik vind het bijkomend leuk dat allerlei personages in diverse boeken terugkomen maar je alles wel afzonderlijk kunt lezen. Ik lees ze de laatste jaren op volgorde en dan leer je de personen steeds beter kennen voor je gevoel.

  2. Dank dat je me op Karen Rose hebt gewezen. Ik heb nog nooit een boek van haar gelezen maar heb er wel een aantal. Onder andere deze trilogie over de Vartanian familie!

  3. Op je boekenblogs reageer ik bijna nooit omdat je veel thrillers leest en ik daar niet tegen kan. Maar vje blogs als zodanig waardeer ik zeker.

Reacties zijn gesloten.