Stoere vrouwen

Ik ben heel erg van de geschiedenis. Als ik boeken lees met daarin echt bestaande personen of gebeurtenissen google ik me helemaal suf om meer info en dat geldt ook als ik films, series of documentaires kijk. Heerlijk om me op die manier meer te verdiepen.

In onze geschiedenis (maar dat geldt ongetwijfeld voor alle landen!) zijn dingen gebeurd waar we, met de kennis van nu, anders naar kijken. Maar het blijft onze geschiedenis. Die moet, wat mij betreft, niet weggepoetst worden. Wel vind ik het belangrijk om gebeurtenissen goed te duiden en in het perspectief van de tijd waarin ze gebeurden te zien. Enfin: daar schreef ik hier al een uitgebreid logje over.

Waar ik het over wil hebben zijn de stoere vrouwen die momenteel in de podcast (ja sorry, weer een blog over een podcast) ‘Geschiedenis geven’ behandeld worden.

Gisteren luisterde ik het verhaal over Hildegard von Bingen die van 1098 tot en met 1179 leefde (de dame werd maar liefst 81 jaar!) en dat was met recht een stoere vrouw. Echt een superinteressante podcast over een non met een heel bijzonder leven en een enorm invloed op het leven van anderen (en die invloed is ook heden ten dage nog springlevend: klik en klik).

Al een boel jaren geleden was ik met Mr. T. in Brugge en een van de dingen die ik me nog haarfijn herinner (en dat is best bijzonder omdat ik geen al te best geheugen heb wat dat betreft) was het prachtige gezang dat wij op enig moment uit een kerk hoorden komen en dat heel erg op de muziek in dit youtube-filmpje leek. Geen idee of het het gezang was dat destijds door Hildegard gecomponeerd was, maar het was prachtig. Hoe bijzonder is het in ieder geval wel niet dat zij muziek componeerde en dat die gewoon te beluisteren is.

Hildegard was, wat mij betreft, met recht een stoere vrouw. Dat gold ook voor de afleveringen over Madame Curie en Boudica.

Maria van Bourgondië maakte voor haar tijd een aantal dappere keuzes, maar dat was maar van korte duur want toen ze trouwde was het uit met de pret haar macht. Dus heel stoer was ze niet. Dat vond ik ook van Alexandrine Tinne hoewel ook zij bijzondere dingen ondernam in haar (net als dat van Maria te) korte leven.

Anna Maria van Schurman was dan weer wel wat ‘stoerder’ al deed zij geen echte stoere dingen, maar was ze vooral super-, super-, superintelligent. Van Trijntje weet men eigenlijk veel te weinig om echt te weten of ze een echte stoere vrouw was, maar het is natuurlijk wel stoer dat ze uiteindelijk het oudste menselijke skelet werd dat in Nederland gevonden is.

In ieder geval: het is een heerlijke serie om te luisteren. Met mooi commentaar van Willem Eekhof en Meereke Bosua en ik heb er al heel wat genoeglijke uurtjes mee doorgebracht want voor al die stoere vrouwen maakten Willem en Meereke ook al de podcastserie geschiedenis geven. En ook die is geweldig! Ieder tijdvak komt uitgebreid aan bod en, voor mij heel belangrijk zoals ik al aangaf, er wordt ook kritisch naar gebeurtenissen gekeken. Opnieuw dus een podcastserie die ik je van harte aan kan bevelen!

Welke stoere vrouw zou volgens jou niet mogen ontbreken?

11 gedachten over “Stoere vrouwen

 1. Ik moet meteen denken aan Gloria Steinem (Amerikaanse journalist en feminist) en Corry Tendeloo (Nederlandse politica en advocate). Gloria is heeft belangrijke artikelen geschreven in een tijd dat vrouwen “maar lekker over make-up moesten gaan schrijven”, ze ging zelfs undercover om het volledige verhaal te kunnen vertellen. Corry heeft ons Nederlandse recht overhoop gehaald om meer rechten voor vrouwen en gelijkheid af te dwingen. In mijn ogen zijn dit stoere vrouwen.

 2. Ik hou ook van geschiedenis én van stoere vrouwen. En deze pods kende ik niet. Madame Curie ken ik wel heel goed. Ik heb een boek over haar en dat zeker al drie keer gelezen. Gisteren heb ik die van Madame Curie beluisterd en ik vond het helemaal niks. Ze praten door elkaar, luisteren niet goed, herhalen dingen en ik bedoel ik niet de samenvatting. Ze maken fouten bijvoorbeeld met de jaartallen. Uiterst traag, gewoon erg vervelend. Ik ga Hildegard nog proberen, dat wel, want het idee is erg goed

  • Kan me voorstellen dat je, als je veel weet van een stoere vrouw, dat de fouten je dan opvallen. Natuurlijk zou het foutloos moeten zijn, maar ik heb dat trage absoluut niet als storend ervaren. Al vond ik het wel even raar dat ze aan het twijfelen waren over het jaartal van de nobelprijs.

 3. Heel herkenbaar. Behalve thrillers lees ik het liefst historische romans.
  Ik heb het boek “1001 sterke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.” Daar zitten uiterst dappere exemplaren tussen.
  Podcasts zijn helaas niet mijn ding…

 4. Er zijn genoeg “stoere ” vrouwen die gewoon naamloos de geschiedenis in gaan, mannen ook trouwens. Ik heb dan weer weinig met geschiedenis en niets met potcast. Eigenlijk vind ik mezelf wel zo’n stoere vrouw die naamloos de geschiedenis in gaat want tja…. hoe interpreteer je het woord stoer eigenlijk.

 5. Podcasts zijn niet mijn ding, ik hou niet van het afgesloten gevoel als ik ‘oortjes’ in heb en mijn huisgenoten waarderen het niet om mee te genieten. Maar van het lezen van allerlei historische romans ben ik wel een fan.(Eigenlijk was je in die tijd al stoer, als je meerdere bevallingen overleefde….)

 6. Het is niet zo mijn ding maar wel heel leuk dat er een hele serie gemaakt is. Toen was het veel moeilijker om stoer te zijn, denk ik. Dat maakt het nog mooier.

 7. Heel eerlijk gezegd interesseer ik me pas voor onze geschiedenis sinds ik een aantal boeken heb gelezen over ware gebeurtenissen. Zoals het boek over Hugo de Groot bijvoorbeeld waarin ook Johan van Oldenbarnevelt in voorkomt en nog veel meer. Maar ik ben slecht in onthouden van de inhoud van boeken, op een aantal na die mij dus wel heel erg hebben geraakt. Kan me nu zelfs de titel van dit boek niet herinneren
  Dus een stoere vrouw, ik zou het niet weten. Maar ik ga wel de podcast over deze Hildegard von Bingen luisteren!
  Juist heel leuk dat je je favoriete podcasts deelt. Altijd leuk om mensen om interessante dingen te wijzen!

 8. Herkenbaar die geschiedenis tic. Maar ik heb het alleen bij dingen waarmee ik dan zelf wordt geconfronteerd. Zo ga ik nu niet naar Hildegard zoeken, maar als ik tegen iets aanloop dan spit ik alle informatie erover na.

Reacties zijn gesloten.