Vuurwerk

Ik schreef al een hele tijd geleden een stukje over hoe ik over vuurwerk denk, dus dat hoef ik hier niet te herhalen. Van wat meer recentere datum is een stukje over hoe ik me verbaas dat er gesproken wordt van een rustige jaarwisseling als er een boel vernield is.

Hoe de komende jaarwisseling gaat verlopen houd mij momenteel best bezig. Want … wat staat er te gebeuren??? Ik vrees  met behoorlijk grote vreze en ben bang dat er op grote schaal gereld zal worden. En daar snap ik echt helemaal niets, niets, niets van. Waarom? Maar goed, daar schreef ik dus al over. En eigenlijk zou ik daar nog hele epistels over kunnen schrijven, maar ik denk niet dat de boel daarvan duidelijker wordt.

Ik weet niet of je een tijd geleden onderstaande advertentie in de (landelijke) kranten hebt zien staan? Daar had ik al best een mening over, dat zal je niet verbazen.

Afgelopen maandag stond deze ingezonden brief in de krant als reactie op die advertentie. Daar kon ik me best in vinden.

Natuurlijk, we leven in bizarre tijd en iedereen preekt voor eigen parochie, maar toch. Waar is het (om)kijken naar een ander gebleven. Waar is het begrip voor elkaar, het een stapje terugdoen als het nodig en/of wenselijk is.

Wat verwacht jij van de komende jaarwisseling? Ken je mensen die heel erg boos of teleurgesteld zijn door het vuurwerkverbod? Ben je bang voor rellen? 

17 gedachten over “Vuurwerk

 1. Het vuurwerk waar ik al jaren overlast van ervaar is het vuurwerk dat al lang verboden en illegaal is, dus het nieuwe verbod zal daar niet veel aan veranderen.
  Mijn vriend vind het jammer dat hij zijn geliefde siervuurwerk niet af kan steken, maar dat is het dan ook. We zullen net als vorig jaar lekker gaan BBQen en ons niet bemoeien met anderen.
  Omdat we in een klein dorp wonen hoop ik dat ik weinig mee krijg van de onrust die waarschijnlijk gaat ontstaan.

 2. Rekening houden met elkaar en de coronaregels, maar het mag niet ten koste gaan van eigen familiebijeenkomsten, BBQ’s, Sintviering, kerstdiners met grote groepen, Oud en Nieuw vieren met veel mensen en vuurwerk….
  Man o man, is het nou zo moeilijk om een tijd niet te feesten en ‘gewoon’ de regels te volgen?
  Echt, ik snap het niet.

 3. Het knallen is hier al begonnen. Wel minder extreem dan voorheen, maar de hulpdiensten zijn er al aan te pas moeten komen.

  Natuurlijk verwacht ik rellen. Die zijn er op bepaalde plaatsen elk jaar en die zullen met een verbod niet minder worden. Misschien minder vuurwerk rellen en meer andere rellen.Want rellen, dat lijkt de Nederlander in het bloed te zitten. Schijnt een voorrecht te zijn. Traditie haast.

 4. Wat zou het heerlijk zijn, nooit meer vuurwerk. Mijn vorige hond was jarenlang immuun voor de herrie, maar leed de laatste jaren steeds meer onder het geknal. De kat was dagen van tevoren panisch, zat soms 23 uur per etmaal onder de bank weggekropen. Zelf kom ik al drie jaar niet meer tijdens de jaarwisseling buiten, omdat ik zowat stik door de vuile lucht. De buren wens ik de volgende ochtend wel een goed nieuwjaar.
  Onze gemeente heeft gelukkig ook het carbidschieten verboden. Hopelijk begrijpt de buurman verderop dat dat verbod ook voor hem geldt en hebben we dit jaar niet al op Oudjaarsdag vanaf ‘s ochtends (!) het keihard tussen de gevels weerkaatsende geluid van kanonschoten.
  Onze pup van acht weken oud probeer ik wel te wennen aan wat geknal, want een ellendige tyfusteringherrienacht zal Oud & Nieuw hoe dan ook wel worden.
  Ik hoop tegelijkertijd dat al die fietsenmakers en anderen die met vuurwerkverkoop een groot stuk van hun omzet binnenhalen ruimhartig gecompenseerd worden.

  • Welkom hier! Wat een bijzondere naam trouwens ‘Justin Case’. Wie zou daar nou achter zitten?

 5. Ik vind het heel apart, en ook wonderlijk hoe er nu in november juist al veel overlast van vuurwerk is! Veel vroeger dan andere jaren. En dat ze vervolgens carbid wilden gaan schieten vond ik nog absurder, want dat is ook hartstikke gevaarlijk. Kortom ik verwonder mij veel…

 6. Er wordt (zelfs) hier al flink geknald af en toe (hoewel ik me nu bedenk dat het alweer even rustig is). Wat er tegenwoordig afgestoken wordt, heeft niks meer met vuurwerk te maken. Dat zijn complete bommen. Vorig jaar werd er vuurwerk op mijn balkon gegooid. Ik vond de volgende dag vlijmscherpe stukken hout van mijn vlonders terug over het hele balkon. Ook bij de balkondeur. Waar ik drie minuten daarvoor nog gestaan had om foto’s te maken. Ik was nét op tijd binnen anders had ík op de eerste hulp gezeten. Van mij mag het verboden worden. Om wat voor reden dan ook. Als je lawaai wil maken, pak je maar een paar deksels. Maar ik denk inderdaad dat er flink gereld gaat worden. Ongelooflijk. Stakkers.

 7. Weet je na het gezeim over lang haar, uitgegroeide nepnagels en feestjes die niet door kunnen gaan, kan dit er ook nog wel bij. Gelukkig werk ik al 8 jaar de vroege dienst van Nieuwjaarsdag omdat ik bij m’n kat(ten) moet zijn omdat mensen hun jaar in of uit willen knallen. Helaas ook in mijn dorp. Geloof ik er dit jaar in? Nee! Ik hoor elke avond en nu net letterlijk vuurwerk knallen.
  Ik snap wel dat de handelaren die al ingekocht hadden ervan balen.

 8. Ik vind het prima dat vuurwerk dit jaar verboden is en hoop dat het zo goed bevalt dat het knalvuurwerk nooit meer wordt toegestaan. Het kost bakken met geld, een gigantische milieuvervuiling en wreed voor dieren.
  Hier in de omgeving wordt altijd Carbid afgestoken en dat wordt niet verboden.
  Het zal – zoals gewoonlijk – een teringzooi (excusez le mot) worden met Oud en Nieuw. Tien jaar geleden riep de VVD op een aanplakbiljet: Strenger straffen!
  Nou…waar wachten ze na zoveel jaar nog op. Aanpakken die hufters die politie en hulpdiensten de weg versperren of lastig vallen. Tuig van de richel!

 9. Het vuurwerk zal ik geen seconde missen. Wat siervuurwerk om middernacht vind ik wel aardig (maar ik vind het ook doodeng als ik al die amateurs zie prutsen, dus ik zie liever een professionele show), maar al dat geknal de hele dag/week vind ik vreselijk. Ik ben net als jij bang voor de komende jaarwisseling. Ik denk dat er alleen maar meer ellende gaat komen dan wanneer er vuurwerk afgestoken zou mogen worden.

 10. En toch begrijp ik het pamflet van de vuurwerkbranche en het is natuurlijk logisch dat het vanuit hun standpunt opgesteld is. Dat kan iedereen bedenken omdat het erbij staat wie deze beweringen doet. Niets mis mee. Er zit ook wel genoeg waars in. Het virus wordt aan alle kanten misbruikt om zaken erdoor te drukken die niet snel genoeg veranderen.
  Verbieden is meestal niet een oplossing voor misbruik, misbruikers storen zich sowieso niet aan regeltjes of een verbod. De keuze die nu gemaakt is gaat dik ellende opleveren en waarschijnlijk nog méér ongelukken opleveren dan bij gewoon vuurwerk zoals we gewend waren. En dan zie ik inderdaad liever alleen mooi siervuurwerk en verwens die halve vuurwerkbommen én de mensen die blijkbaar niet doorhebben dat dát onderdeel vuurwerk allang verboden is.

  • Hè? Waarvoor wordt het virus dan “misbruikt”? Welke zaken worden er door gedrukt?

 11. Ik vind alleen siervuurwerk mooi, en dan alleen op heel erg grote (lees: kilometers) afstand. Ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan ….

 12. Nee, ik ken niemand die nu heel boos is. Voor de leveranciers is het in mijn ogen erger dan voor de gebruikers. Een jaartje die herriezooi overslaan? Waar maken ze zich druk om. We zitten allemaal in een situatie die niet te voorzien was en waar niemand blij mee is. Dit hoort er ook bij. Er komen echt wel weer betere tijden hoor…

 13. Ik heb geen idee eigenlijk. Weet niet eens of het verbod in België zo’n issue is.
  Ik vind het in ieder geval niet erg dat er geen vuurwerk komt. Ik heb dat niet nodig om het nieuwe jaar in te gaan.

 14. Ja ik ken wel mensen die erg boos zijn (neef) maar ik HAAT vuurwerk. Ik denk dat als er geen verbod was gekomen de jaarwisseling misschien enigzins “normaal” was verlopen nu storten veel mensen zich op vuurwerk of demonstreren met het afsteken (Geitenkamp Arnhem) en ik vrees dat mensen zich (ook in de stad) te buiten gaan aan Carbid….Wij wonen tegenover een park en vlakbij is een wijk die nogal bekend staat als veel vechten en rellen en al 2 weken lang wordt er ‘s avonds en ‘s nachts vuurwerkt (lees van die harde bommen) afgestoken. Ben bang dat het een chaotische 31 op 01 wordt want regels zijn er voor anderen:((( dat zie je overigens ook op andere vlakken zoals alleen winkelen..

Reacties zijn gesloten.