Dochters van een nieuwe tijd & Het dilemma

Ik vond ‘Dochters van een nieuwe tijd‘ van Carmen Korn een interessant boek met mooie personages en in dit eerste deel volg je de vrouwen van 1919 tot na de Tweede Wereldoorlog. In het ene hoofdstuk springt Korn een paar maanden vooruit, in een volgend hoofdstuk een paar jaar. Toch is dat niet lastig, want ze laat al vrij snel weten hoe de gebeurtenissen aan het eind van een hoofdstuk in het nieuwe hoofdstuk afliepn. Wel gebruikt Korn af en toe een behoorlijk ‘kortaffe’ schrijfstijl. Het lijkt net alsof ze het leuk vond om zinnen zo kort mogelijk te maken. Dus dat is even wennen. Wat ik niet zo heel goed van mezelf snapte was dat het regelmatig even duurde voordat ik in de gaten had om welk personage het nu ging. Dat lag niet aan het feit dat er teveel personages in voorkomen, maar waaraan dan wel? Geen idee.

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap. Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.

Het is in ieder geval zo dat ik deel 2 ook ga lezen. Want ik wil toch vooral heel graag weten wat de cliffhanger rondom Käthe te betekenen heeft!

Het dilemma‘ van BA Paris vond ik best een pittig boek omdat ik zelf regelmatig dacht ‘wat zou ik doen in dit geval?’.

haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn… Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven?

Het boek leest heel soepel al zou het soms ook wel wat vlotter mogen allemaal. Het is ook geen echt hoogstandje, maar wel wel een heel fijn boek voor tussendoor (en zeker na zo’n lijvig boek als dat van Korn is dat erg plezierig).

Gek dat ik minder begrip had voor Livia omdat zij niets vertelt over het geheim van haar dochter, terwijl ik heel goed snapte waarom Adam niets zegt. Maar tegelijk dacht ik dan: zou ik dat kunnen? Niets zeggen. Wat die dingen dan zijn: tja, daarvoor moet je gewoon het boek lezen.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

6 gedachten over “Dochters van een nieuwe tijd & Het dilemma

  1. Ik lees ook”Dochters van een nieuwe tijd” en heb ook moeite om de personages uit elkaar te houden. Gelukkig kan je altijd even voorin kijken wie wie is.

  2. De tweede! Maar ik moet eerst nog alle boeken van mijn nieuwe favoriete schrijfster lezen. Angelique Haak! Ik had nog nooit van haar gehoord maar ze schrijft erg prettig!

  3. Ook een zondagse boekenblog bij jou. De bovenste titel stond al op mijn lijstje. Die andere trekt me ook wel aan. Bedankt voor je verslag.

Reacties zijn gesloten.