De hofdame

In de afgelopen maanden heb ik genoten van ‘The Crown‘. Prachtige serie die ik ook een heel klein beetje door mijn werkbril bekeek: protocol en etiquette tenslotte maakt deel uit van mijn werk. Een boek als ‘De Hofdame‘ vind ik ook wel interessant en laat de sint nou vorige week gewoon een heus papieren boek meebrengen.

e hofdame vertelt het verhaal van het bijzondere leven van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret. Ze is een unieke getuige van de recente Britse koninklijke geschiedenis en geeft in haar memoires niet alleen een kijkje achter de schermen van het koningshuis, maar schetst ook een beeld van een generatie aristocratische vrouwen die gevangen zat in een wereld vol sociale verwachtingen. Ze was voor haar vader een ‘grote teleurstelling’ omdat ze geen jongen was en ze werd niet genoemd in het testament van haar eigen man, die zijn fortuin naliet aan een van zijn werknemers.

Anne Glenconner, inmiddels achtentachtig jaar oud, schrijft in De hofdame met humor, openheid en moed over haar tragische leven in een gouden kooi, haar vriendschap met prinses Margaret en de vrijheid waarvan ze nu pas kan genieten.

Potjeverdulleme, wat een levensverhaal is dit geworden zelf. Ik heb regelmatig vol ongeloof stukken gelezen: over hoe de opvoeding van kinderen zonder meer aan nanny’s werd overgelaten, over hoe sociale banden dingen bepaalden, over het grillige gedrag van haar echtgenoot. Over voorbereidingen van huwelijken, over hoe ze bruidsmeisje was bij het huwelijk van Elizabeth en het hofdameschap. Over vele, vele reizen. Over hoe haar echtgenoot blijkbaar out of the blue een andere erfgenaam benoemde voor zijn bezittingen (wat een onaangename verrassing moest dat na zijn overlijden geweest zijn). En jemig, wat triest: Anne moet twee zoons begraven en zorgt tijdenlang voor haar derde zoon die na een ongeluk lang in coma ligt. Wat me opvalt is het gemak waarmee Anne zich bij al die situaties neer lijkt te leggen. Is het de opvoeding die maakt dat ze dat kan?

Die opvoeding maakt volgens mij ook dat ze nergens grof is, of kwetsend. Ze kijkt beschouwend naar de dingen en velt zelden een oordeel. Knap vind ik, want ze heeft heel wat meegemaakt en op veel dingen heeft ze nooit enige invloed uit kunnen oefenen.

Ik vond het in ieder geval een erg bijzonder boek. Al met al een interessant boek dat een bijzonder kijkje achter de schermen van het Engelse hof laat zien. Ik heb het met veel plezier gelezen.

14 gedachten over “De hofdame

 1. Net als Kakel heb ik ook nog nooit een aflevering van The Crown gezien 🙄.
  Zal best een bijzonder boek zijn, en ik word daar nu ook nieuwsgierig naar!
  Dank voor de tip…

 2. Hoewel ik ‘the Crown’ niet heb gezien, denk ik dat ik dit boek wel wil lezen. Lijkt me heel boeiend, zo’n kijkje achter de schermen.

  • Ik vind een ereader toch wel fijner. Minder gewicht en in bed kan ik dan lezen zonder dat de leeslamp aan moet.

 3. Ik ben bij, met The Crown.
  Er komt nog een laatste aflevering.
  Hier ben ik heel benieuwd naar, hoor ik zoveel verschillende verhalen over.

 4. Ik behoor tot het halve percentage mensen dat nog nooit een aflevering van The Crown heeft gezien. Wie weet komt het er ooit eens van…
  Wat een geluk dat wij maar heel gewoon zijn (-:

 5. Spreekt me wel aan. We hebben rustig een aflevering per keer naar de Crown gekeken. De Gens tussen waarheid en fictie is flinterdun. Wel mooi acteerwerk. Ik vind Margareth zo super spelen, niet wat ze mee moet maken. Heb jij voorkeuren?

   • De grens tussen feit en fictie is inderdaad flinterdun. Ik verbaas me regelmatig over het ‘gezinsleven’ binnen de Koninklijke familie. Kan me er niets bij voorstellen, maar snap ook dat je, als je zo opgroeit, dat normaal vindt.
    Ik vind de cast eigenlijk helemaal top. Het ongemakkelijke van Charles, de houding van Philip, hoe Elizabeth gespeeld wordt, het dansen van Diana en al die andere rollen. Heb in seizoen vier wel erg moeten wennen aan de stem van Thatcher. Dat vond ik eigenlijk het enige echte minpuntje.

 6. Ik ben héél zuinig met het kijken naar de fantastische serie ‘the Crown’, zodat ik er nog weken van kan en mag genieten. Dat boek lijkt me ook mooi.

Reacties zijn gesloten.