De hormoonfabriek

Sorry, weer een lyrisch podcastblogje. Ik luisterde namelijk 12½ uur lang naar de prachtige podcastserie ‘De hormoonfabriek’ en daarvan heb ik me geen seconde verveeld. Wat een beauty!

De podcastserie is gebaseerd op het boek van Saskia Goldschmidt.

Liefde en venijn tussen broers, tegenstrijdige belangen tussen commercie en wetenschap, met bronsthormoon volgestopte fabrieksmeisjes en door testosteron voortgedreven kerels – De hormoonfabriek is een bloedstollend verhaal geïnspireerd op historische feiten, waarin het zicht op goed en kwaad soms wordt vertroebeld door de roes van de vooruitgang.

De succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, kijkt terug op zijn leven terwijl hij in een bed ligt met een ijzeren rand, dat lijkt op de kooien waarin de proefdieren van zijn laboratorium werden opgesloten. Hij realiseert zich dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven. In de jaren twintig van de vorige eeuw stonden hij en zijn tweelingbroer Aron aan het begin van een adembenemend project. Samen met de beroemde hoogleraar en farmacoloog Rafael Levine richtten ze een bedrijf op, waarin het slachtafval van Motkes vleesfabriek gebruikt werd voor het ontwikkelen van hormoonpreparaten.

De omstandigheden aan het begin van de onderneming zijn niet gunstig. Armoede en criminaliteit in de katholieke provinciestad, de klassenjustitie die in het interbellum gemeengoed is en het opkomend antisemitisme vormen een giftig mengsel. Maar Motke zet door, geen prijs lijkt te hoog. Als na de Tweede Wereldoorlog de balans wordt opgemaakt, blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd is gekomen.

Dat boek heb ik nog nooit gelezen, al moet ik zeggen dat de kaft me wel heel bekend voorkomt, dus ik zal het vast wel ‘ns ooit in handen gehad hebben.

Maar dan de podcast. In één woord GEWELDIG!!! Het hele verhaal wordt heel meeslepend gebracht door onder andere Mark Rietman, Monic Hendrickx, Jacob Derwig en Hans Hoes. Het geheel klopt aan alle kanten, de geluiden, de stemmen, de flashbacks, de muziek. Af en toe voelde ik me boos over hoe Motke zich gedraagt, af en toe verontwaardigd en af en toe had ik ook wel met hem te doen. Aan de ene kant snapte ik Rivka, aan de andere kant vroeg ik me ook af waarom ze Esra straft. En ach, die Agnes en Roosje en zoveel andere mensen die in de podcast (en dus ook het boek) naar voren komen.

De gebeurtenissen in ‘De hormoonfabriek’ zijn deels gebaseerd op de geschiedenis van Organon. In boek en podcast heet de fabriek ‘Farmacom’. De gedragingen van de personages uit de podcast zijn door de auteur verzonnen als is ook daarvan een aantal dingen wel echt gebeurd.

Ik wandelde dus 12½ uur lang rond terwijl ik luisterde naar deze prachtige podcast en het was geen seconde lastig om mijn aandacht erbij te houden. Zeer de moeite waard dus!

7 gedachten over “De hormoonfabriek

  1. Misschien moet ik de combi wandelen en luisteren toch ook eens proberen. Ik merk dat ik nu meestal niet verder kom dan deel 1 en 2 van zo’n serie en dan vergeet ik weer verder te luisteren.

  2. Bedankt voor de tip. Die gaat op mijn to-do lijstje. Ik heb er al heel veel geluisterd (podcasts), maar deze ken ik nog niet.

  3. Lopen en luisteren, ik geloof niet dat het voor mij zou werken, maar zou het eens kunnen proberen natuurlijk.

  4. Ik ben nog niet aan de podcasts, maar dat ga ik in het nieuwe jaar zeker doen. Het boek kwam ik gisteren tegen toen ik een aantal boeken op mijn (nieuwe, pas gekregen) e-reader wilde downloaden en toen trok het boek mij niet. Ik weet ook niet of ik het wel wil lezen.

  5. Deze keer sla ik je boek over. Niets voor mij.
    Fijn dat je zo veel plezier beleeft aan het beluisteren van podcasts.
    Lieve groet en gezellige jaarwisseling!

Reacties zijn gesloten.