Nog één keertje 2020 …

Allereerst, uiteraard, vanaf mijn plekje op het wereld wijde web: de aller-, aller-, allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Precies dat schreef ik vandaag een jaar geleden. En pfffft, wat een jaar is het geworden. Ik hoop vanuit mijn tenen dat 2021 een, in alle opzichten, beter jaar gaat worden …

En dan deze klassieker … dit wordt immers alweer de dertiende keer dat ik dit lijstje plaats. Kijk je even mee terug naar 2020? Geen idee of veel mensen daar zin in hebben, maar het zou juist nu wel interessante antwoorden op kunnen leveren denk ik.

 1. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
 2. Welke landen heb je bezocht?
 3. Wat zijn je favoriete momenten van 2020?
 4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
 5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
 6. Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020?
 7. Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
 8. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
 9. Waar werd je heel erg blij van?
 10. Waar heb je om moeten huilen?
 11. Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020?
 12. Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner?
  [b] Blijer of somberder?
  [c] Rijker of armer?
 13. Wat had je vaker of meer willen doen?
 14. Wat had je minder willen doen?
 15. Ben je verliefd geworden?
 16. Wat was je favoriete TV-programma?
 17. Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt?
 18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
 19. Wat deed je op je verjaardag?
 20. Heb je iemand gemist?
 21. Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?
 22. Geef 2020 een cijfer van 1-10.

Om de antwoorden gemakkelijker te kunnen lezen, selecteer de vragen, control c en control v in het reactieveld.

En uiteraard vulde ik het lijstje zelf ook alvast in:

 1. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? → Een inkoppertje eigenlijk: periodes van thuisquarantaine meegemaakt, afscheid genomen van mijn schoonvader, ruim 9 maanden thuis gewerkt, social gedistanced, mondkapjes gedragen en nog heel vele dingen meer.
 2. Welke landen heb je bezocht? → Duitsland en België, al bezochten we deze landen niet echt natuurlijk toen we bij het Drielandenpunt waren ;-)
 3. Wat zijn je favoriete momenten van 2020? → Vulde ik vorig jaar nog in ‘gewoon, de alledaagse momenten dat iedereen thuis is. Samen eten, lunchen, kletsen’ en ook al vind ik dat nog steeds heel fijn het was een beetje te veel ‘thuis’ dit jaar. Ik denk dat onze week in Mechelen en onze weekendje Texel mijn favoriete momenten waren dit jaar. .
 4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? → Zo goed mogelijk de moed erin houden. 
 5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? → Misschien dat ik in eerste instantie corona toch wel een beetje als een ver van mijn bed show ervaarde. En dat ik dacht ‘het is maar een virus’ en ergens denk ik dat nog steeds. Maar ik ben wel iemand die zich dan aan de regels houdt want dat vind ik niet meer dan logisch. 
 6. Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? → Saar.
 7. Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? → De chromecast.
 8. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? → De wekelijkse boodschappen en de vakanties. Ik kocht weinig kleding dit jaar. 
 9. Waar werd je heel erg blij van? → Ik ben dit jaar niet heel erg blij geweest realiseer ik me. Het was er het jaar ook niet naar. Waar ik wel blij om was, was hoe goed we het als gezin toch samen deden. Ondanks best wel wat gedoe, verdriet en frustratie over en weer. En waar ik ook blij van werd was het feit dat we op het werk alles op een andere manier door konden laten gaan. Op andere manieren konden we dit jaar toch aandacht aan mensen besteden en ook de herdenkingen waren waardevol.  
 10. Waar heb je om moeten huilen? → Ik ben niet zo’n huiler, zelfs dit jaar volgens mij nauwelijks gehuild. Ben wel vaak gefrustreerd en boos geweest. Op de omstandigheden, op het gedrag van mensen, op al die hobbyvirologen, op het ‘ikke, ikke, ikke’ van de maatschappij. 
 11. Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2019? → ‘Soldier on’ van Di-Rect en  ‘The Weight’ van Danny Vera.
 12. Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? → Zwaarder, zo’n 3 kilo. Maar niet dikker. Beetje raar.
  [b] Blijer of somberder? → Somberder. Van hoop in het voorjaar ging ik naar pessimisme op dit moment. Ik geloof niet dat ik de mensheid nog zo leuk vind. En da’s raar, want de mensen die ik ken zijn eigenlijk allemaal van goede wil.
  {c] Rijker of armer? → Rijker. 
 13. Wat had je vaker of meer willen doen? → Inkoppertje: mijn ouders knuffelen, met vrienden afspreken, naar het theater gaan, uit eten, et cetera et cetera. 
 14. Wat had je minder willen doen? → Me zorgen maken.
 15. Ben je verliefd geworden? → Nee. 
 16. Wat was je favoriete TV-programma? → The handmaid’s tail, The Crown, Dit zijn wij, Meisje van Plezier, documentaires, Klassen, de Bevrijdingsjournaals, Kamp van Koningsbrugge. 
 17. Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? → Dat zijn van die moeilijke keuzes. Ik vond buitengewoon de moeite waard: ‘Lichter dan ik’, de boeken van J.D. Barker met Sam Porter in de hoofdrol, ‘Genadeschot’, ‘Het pad naar de zee’, ‘De eerste krokus’, ‘9 November’, ‘De Pest’, ‘De verloren vader’, ’De jongen, de mol, de vos en het paard’, ‘Het huis aan het meer’, ‘Iets om voor te leven’, ‘Een onmogelijke keuze’, ‘Wij zijn de politiek’ en ‘De kracht van samen’. Maar misschien kijk je gewoon beter even in de categorie ‘gelezen’. 
 18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? → Ik ben heel dit jaar niet in de bioscoop geweest volgens mij. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren en heb er ook niet over geblogd. We zouden naar ‘De slag om de Schelde’ gaan, maar ja … lockdown
 19. Wat deed je op je verjaardag? → Ik werd 50 en dat wordt normaliter groots gevierd met het zetten van Sarahs op de avond voor je verjaardag en zo. Maar ja, corona. En mijn schoonvader overleed drie dagen voor mijn verjaardag. En ik deelde mijn verjaardag altijd met mijn schoonvader. Dus er was weinig te vieren. Ook al door de thuisquarantaine waar we in zaten. Mr. T. en de meiden hebben er toch het beste van proberen te maken en ik heb ook mijn ouders even gezien. Verder vielen er vele felicitatiekaarten én rouwkaarten binnen en werden er veel bloemetjes en cadeautjes bezorgd dus dat was wel fijn. En we aten thuis uit, met heerlijk eten van een gerenommeerd restaurant hier uit de buurt.
 20. Heb je iemand gemist? → Mijn moeder, mijn vader, mijn collega’s, vrienden, kennissen, gewoon heel veel contacten die je normaal gesproken voor lief neemt en die er nu niet waren.
 21. Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? → Ik denk dat ik hier echt een enorm epistel neer zou kunnen zetten. Hoop is iets waar we niet zonder kunnen denk ik altijd, maar ik weet niet zeker of ik die nu nog heb. Ik vond dat dit jaar heel duidelijk liet zien dat de wereld waarschijnlijk beter af is zonder de mensheid. Want wat was er veel gedoe, op alle fronten. Of is het echt dat dat gedoe alle aandacht krijgt en dat ‘de gewone man’ geen aandacht krijgt, want nogmaals: in mijn eigen kleine bubbeltje merk ik zelden dit zielige verongelijkte gedoe en als ik dat wel merk, dan kan er een redelijk gesprek gevoerd worden. Dat mis ik ook: redelijkheid. In maart/april had ik echt de hoop dat door alle saamhorigheid de wereld er wat beter uit zou gaan zien als de coronacrisis eenmaal achter de rug zou zijn, maar inmiddels vrees ik met grote vreze.  
 22. Geef 2020 een cijfer van 1-10. → Een 5. En ik denk dat ik dan nog best mild ben. 

24 gedachten over “Nog één keertje 2020 …

 1. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Met een mondkapje op gewerkt, een trike bestuurd, mijn nieuwe nichtje ontmoet, videobellen met vrienden en familie.
  Welke landen heb je bezocht? Duitsland
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020? Een avond met vrienden via app crazy 88 spellen spelen, dankbare cliënten, de geboorte van mijn nichtje, uit eten voor mijn verjaardag. de laatste avond in de kroeg voor we wisten dat deze dicht zou gaan.
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Ik heb alle ballen (werk in de thuiszorg, druk op het werk van partner, operatie van schoonmoeder, hart problemen van schoonvader, tiener drama en ziekte van nichtje, mantelzorg van verschillende mensen, verhuizing van schoonbroer met 4 kinderen) in de lucht weten te houden.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Mijn partner, nichtje van 2 jaar en nichtje van 2 maanden
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Een Netflix abonnement en een nieuwe laptop
  Waar werd je heel erg blij van? Mijn veilige huis met mijn partner er in
  Waar heb je om moeten huilen? het plotselinge afscheid van een cliënt en verdriet van vrienden en familie op afstand, de onmacht
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Hetzelfde
  [b] Blijer of somberder? Somberder
  [c] Rijker of armer? Rijker
  Wat had je vaker of meer willen doen? Ik had vaker met vrienden willen lachen en huilen, ik heb me nu een beetje teruggetrokken.
  Wat had je minder willen doen? Werken…
  Wat was je favoriete TV-programma? The handmaids tale – Chernobyl – Cobra Kai
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Het oudste dochter effect
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? 1917
  Wat deed je op je verjaardag? uit eten met mijn partner en verder helemaal niks
  Heb je iemand gemist? Ja, mijn nichtjes zijn net voor de lockdown verder weg verhuisd en heb ik veel minder kunnen zien.
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? Ik kan iets aan een ander uitleggen, maar ik kan het niet voor ze begrijpen.
  Geef 2020 een cijfer van 1-10. Een 6

 2. De beste wensen voor het nieuwe jaar! En ik ben dol op lijstjes dus hier komt-ie:

  Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
  Een mondkapje gedragen, via Teams vergaderen, een online escape-room gedaan

  Welke landen heb je bezocht?
  Geen

  Wat zijn je favoriete momenten van 2020?
  Weekendje Deventer, dagje Texel, fietstocht met vriendje, verjaardag van mijn moeder.

  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
  Ehhhh…

  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
  Me irriteren aan domme mensen. Zinloos.

  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020?
  Mijn kind. Een keer of drie. Even snel. Met mondkapjes. Zucht.

  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
  De zoomlens voor mijn camera.

  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
  Vaste lasten.

  Waar werd je heel erg blij van?
  Verkoop van flatje van schoonzoon. Met flinke winst. Tijdens de eerste lockdown. Was een opluchting.

  Waar heb je om moeten huilen?
  Kerstreclames. En wel wat traantjes weggepinkt tijdens de eerste lockdown om alle lieve initiatieven.

  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020?
  Jerusalema. Door de dansjes van het zorgpersoneel (waarbij de eeuwige brompotten mopperden ‘ik dacht dat ze het druk hadden?’ Grrrr)

  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Dunner
  [b] Blijer of somberder? Hetzelfde
  [c] Rijker of armer? Rijker

  Wat had je vaker of meer willen doen?
  Mijn kind en mijn moeder knuffelen.

  Wat had je minder willen doen?
  Niks

  Ben je verliefd geworden?
  Nee

  Wat was je favoriete TV-programma?
  Geen

  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt?
  De boeken van Angelique Haak.

  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
  Twee films gezien dit jaar:
  1917 -> Vond ik niks aan
  Alles is zoals het zou moeten zijn -> Leuke meidenfilm tijdens het weekendje weg met dochter

  Wat deed je op je verjaardag?
  Werken

  Heb je iemand gemist?
  Mijn overleden broer

  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?
  Niks

  Geef 2020 een cijfer van 1-10.
  Ondanks alles een 8. Sorry 😉

 3. Mooi zo,n lijstje en natuurlijk heb ik jouw antwoorden met veel interesse gelezen. Ik ben blij dat je de mensen om ons heen nog steeds positief ziet en dat is wat ik ook doe. Ik ben ze in mijn 75 jarig leven nog niet tegen gekomen de boze agressieve mensen. Dus blijf ik vertrouwen houden in de mensen van goede wil, de zachte stemmen zoals de koning die noemde.

 4. Ik beantwoord 1 vraag en die omschrijft meteen het hele jaar maar. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Testament gemaakt als 35-jarige.

  Dat 2021 beter wordt en we geleerd hebben van het voorgaande jaar.

 5. Ik houd niet van achterom kijken, ik wil vooruitgang!
  Het afgelopen jaar overdoen? Ik dácht het niet!
  De állerbeste wensen voor 2021. Veel liefde, licht en gezondheid voor jou en allen die je dierbaar zijn ♥

 6. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
  Een hond aangeschaft.
  Welke landen heb je bezocht?
  Gelderland
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020?
  De komst van onze viervoeter en het moment dat de verbouwing klaar was.
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
  Niet wegzakken in somberte.
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
  Geen idee.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020?
  Mijn lief.
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
  De hond.
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
  De verbouwing.
  Waar werd je heel erg blij van?
  De hond en het resultaat van de verbouwing.
  Waar heb je om moeten huilen?
  Het verlies van de laatste twee grootouders, de zorgen om naasten en toen ik mijn kleine teen heel hard het puntje van de badkamerdeur in ragde.
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020?
  Dat weet ik niet zo goed. Sowieso dat er de laatste paar weken weer ruimte is om lekker muziek te luisteren.
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Dunner.
  [b] Blijer of somberder? Somberder
  [c] Rijker of armer? Armer op de bankrekening, verder rijker.
  Wat had je vaker of meer willen doen?
  Zwemmen.
  Wat had je minder willen doen?
  Somberen.
  Ben je verliefd geworden?
  Nee, verliefd gebleven.
  Wat was je favoriete TV-programma?
  Niet gehad. Weinig gezien. Wel gelachen om Promenade.
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt?
  Beste niet, maar wel ontroerend: het laatste deel van Hendrik Groen.
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
  Och, te weinig films gezien. Veel te weinig.
  Wat deed je op je verjaardag?
  Griep hebben.
  Heb je iemand gemist?
  Ja. Enorm veel. Mensen die er niet meer zijn, maar ook mensen die ik om andere redenen niet kon zien.
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?
  In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie op de toekomst. Vandaag is vandaag.
  Geef 2020 een cijfer van 1-10.
  Het was hooggebergte van negens en tienen met diepe dalen van enen. Gemiddeld een 5, maar het was nergens gemiddeld.

 7. Ik denk dat we het met zijn allen wel eens kunnen zijn over 1 ding

  2020 overdoen… neuh dank je wel

 8. Pingback: Ongelijk bewezen – Melodyk

 9. Laat maar zitten, ik denk dat je zelf de meeste antwoorden voor mij wel in kunt vullen. Een cijfer? vind een 3 al aan de hoge kant . Ik kan me wel aardig in je eindconclusie vinden, ook ik merk in de eigen bubbel weinig van het feit dat ik niet meer zo in de rest van de wereld lijkt te passen.

 10. Met 7 ben ik het helemaal eens. Op het randje van 2020 heb ik nog een tweede gekocht. Ik gebruik hem heel erg veel. Om terug te kijken via NL ziet (zonder reclame), netflix, sinds kort, Cinetree en nog het een en ander.
  Bij 16 en 17 zit ook veel wat ik waardeer. ‘De jongen, de mol….’ kreeg ik cadeau in de eerste lockdown. Het rolde zomaar in mijn brievenbus. Ik lees er regelmatig in en heb het ook weer cadeau gegeven.
  Met 22 ben ik het helemaal eens. Ik waardeer mijn eigen leven veel hoger, maar dat is mijn persoonlijke niet-meer-werken bubbel.

 11. Ik sla het lijstje dit keer over. In mijn vorige blog heb ik min of meer afgerekend met het afgelopen jaar. Ik ben er klaar mee en ik begin aan dit nieuwe jaar.

 12. Pingback: Terugkijken naar 2020 | apenstaartjeweblog

 13. Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Lezingen en theaterkijken via Zoom.
  Welke landen heb je bezocht? Lekker De kust, zandvoort toen het kon, camping Havelte, Hintergarten.
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020? Plafond geschilderd, blauwe muur in huiskamer.
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Meer bewegen, regelmatig bewegen
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? Niet tijdig aan de bel trekken toen ik merot voelde van de zomer. achteraf was de medicatie te hoog.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Kleinkinderen
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Lava voor prairietuin
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Tuin
  Waar werd je heel erg blij van? Kinderen
  Waar heb je om moeten huilen? Vrienden, kennisen van mijn lerftijd die ziek werden of overleden.
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020? Ik houd van muziek, maar vergeet de namen.
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Gelijk
  [b] Blijer of somberder? Blijer
  [c] Rijker of armer? Gelijk
  Wat had je vaker of meer willen doen? Lezen
  Wat had je minder willen doen? Laat opstaan
  Ben je verliefd geworden? Nee
  Wat was je favoriete TV-programma? Wie is de mol, IM, M
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Het huis aan het meer ( ik zou drie dagen naar Berlijn, maar i#iets met corona), Licher dan ik, Trilogie van Jane Gardam, Zwarte Schuur, verborgen erfenissen, Grand Hotel Europa
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? Lock down van Toneelgroep Maastricht
  Wat deed je op je verjaardag? Naar de sauna, daarna kwam de lockdown
  Heb je iemand gemist? Nee
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? Genieten van het moment
  Geef 2020 een cijfer van 1-10. 8

 14. Voordat ik mijn lijstje invul: de allerbeste wensen voor 2021! Met heel veel liefde, geluk, wijsheid, maar vooral gezondheid!!

  Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Bijna 9 maanden vanaf mijn eigen woonkamer-eet-tafel gewerkt. Bizar!
  Welke landen heb je bezocht? België om bij mijn ouders en de middelste zoon op bezoek te gaan, maar voor de rest vooral ons eigen kikkerlandje…
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020? 31 december: iedereen is redelijk gezond gebleven, geen corona-overlijdens in de dichte nabijheid. Toch wel een dingetje om even bij stil te staan op die gekke laatste dag!
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Ondanks alles onze middelste helpen verhuizen tussen de twee lockdowns in naar het mooie Antwerpen.
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? Denken dat corona ergens in de zomer wel voorbij zou zijn… (what was i thinking???)
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Mijn lief en Teckel Teun… meer smaken waren er niet dit jaar…
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Onze tent! Het kamperen in eigen land is weer helemaal hot bij ons
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Nergens aan… sterker, we hebben dus echt flink kunnen sparen! #gekkenhuis
  Waar werd je heel erg blij van? Dat de kinderen zich zo goed hebben aangepast in deze gekke tijd! Ondanks dat mijn lief en ik in de eerste golf corona kregen, zijn we goed hersteld, zonder rest-klachten. Duurde allemaal wel langer dan een normale griep – vooral bij mij -, maar… we zijn er nog! En goed gezond weer :-)
  Waar heb je om moeten huilen? Om het leed dat corona heet… de angst van mensen, het verdriet van anderen… ik heb voor het eerst echt zitten huilen afgelopen nacht toen de klok voorbij middernacht ging.
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020? You’ll never walk alone…
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? + 5kilo…
  [b] Blijer of somberder? gelijk
  [c] Rijker of armer? rijker
  Wat had je vaker of meer willen doen? knuffelen! Knuffelen en nog eens knuffelen!
  Wat had je minder willen doen? de NOS-site of RIVM-site checken
  Ben je verliefd geworden? Verliefd gebleven :-)
  Wat was je favoriete TV-programma? Jeetje… ik was toch wel erg blij met de jubileum afleveringen van De Mol!
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Tussen twee werelden, van Franco Faggiani
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? Dat weet ik eigenlijk niet…
  Wat deed je op je verjaardag? Niks, thuis zitten. Eerste paasdag en verjaardag was geen goede combinatie afgelopen jaar…
  Heb je iemand gemist? De kinderen! Mijn ouders, schoonouders, vriendinnen…
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? We zijn sterker dan we denken! En ik ben gemaakt voor het thuiswerken. Heerlijk!!
  Geef 2020 een cijfer van 1-10. Ondanks alles toch wel een 7-

 15. Mooi reflectievragen mrs. T…. ik vul ze misschien op een later tijdstip nog wel een keertje in :-)
  Allerbeste wensen ook voor jou en degenen die je lief zijn xx

 16. 1.Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Een mondkapje gedragen.
  2.Welke landen heb je bezocht? Nederland en België. En we hebben een klein stukje door Duitsland gewandeld.
  3.Wat zijn je favoriete momenten van 2020? De dagen dat manlief en ik op hotel waren en de uitstapjes met mijn collega’s.
  4.Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Werken op een cohort.
  5.Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? In het begin dacht ik dat het met het coronavirus nog wel zou meevallen.
  6.Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Mijn man.
  7.Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Een brievenbus waar ook pakjes in kunnen.
  8.Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Boodschappen.
  9.Waar werd je heel erg blij van? De hulp van mijn broers en zus (dat is vroeger weleens anders geweest).
  10.Waar heb je om moeten huilen? Het plotselinge overlijden van een vriend en het overlijden van mijn vader.
  11.Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020? Jerusalema van Master KG.
  12.Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Hetzelfde gebleven.
  [b] Blijer of somberder? Somberder.
  [c] Rijker of armer? Hetzelfde gebleven.
  13.Wat had je vaker of meer willen doen? Op vakantie willen gaan.
  14.Wat had je minder willen doen? Slapen.
  15.Ben je verliefd geworden? Nee.
  16.Wat was je favoriete TV-programma? Wie is de Mol en Kamp van Koningsbrugge.
  17.Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Ik heb geen boeken gelezen.
  18.Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? The two popes.
  19.Wat deed je op je verjaardag? Wandelen en dieet houden omdat ik twee dagen later een darmonderzoek had.
  20.Heb je iemand gemist? Mijn jongste zoon en mijn vader.
  21.Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? Dat er heel veel idioten op deze wereld rondlopen, maar eigenlijk wist ik dat al.
  22.Geef 2020 een cijfer van 1-10. Doe maar een 6.

 17. Ik denk dat ik deze inmiddels al zo’n vijf keer heb ingevuld bij jou, als het niet meer is. Ik kijk er altijd naar uit. Komt ie:
  Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Met n mondkapje op de straat op, online lesgeven, een Coronatest ondergaan
  Welke landen heb je bezocht? Alleen in Nederland gebleven helaas. Ik zou naar België, Engeland (1x werk, 1x privé) en naar Israël, allemaal niet doorgegaan
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020? Wandelen op Texel, daagjes op het strand op Texel, en ik herinner me een bezoekje aan een terras met dierbare vrienden; toen dat kon was het zo fijn! En het oppassen op mijn neefje
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Lesgeven via een scherm
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? Oh, eh, ik denk mijn naïviteit tov het virus en hoe lang het zou gaan duren, niet persé een fout maar moest steeds mijn verwachtingen bijstellen
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Onze zoon
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Een noise cancelling headphone
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Aan ons huis in aanbouw!
  Waar werd je heel erg blij van? Van dat nieuwe huis en ook van mijn kleine neefje
  Waar heb je om moeten huilen? Ik ben een ontzettende jankerd dus om heel veel
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020? Ik denk “door de wind” van Miss Montreal
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? Dikker
  [b] Blijer of somberder? Somberder
  [c] Rijker of armer? Hetzelfde
  Wat had je vaker of meer willen doen? Vrienden en familie zien
  Wat had je minder willen doen? Piekeren en mopperen
  Ben je verliefd geworden? Nee
  Wat was je favoriete TV-programma? “De Mol” ( de Vlaamse editie) omdat ik dat samen met mijn dochter kijk
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Untamed van Glennon Doyle
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? Poeh, niet veel films gezien. Ik denk “the Dutchess”
  Wat deed je op je verjaardag? Genieten
  Heb je iemand gemist? Och ik mis mijn mama elke dag nog. En mijn liefste collega van mijn vorige werk, gelukkig spreken we elkaar wel veel
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? Dat we veel meer aankunnen dan we denken maar ook dat de overheid er soms een potje van maakt (dat dan vooral in relatie tot de toeslagenaffaire)
  Geef 2020 een cijfer van 1-10.

  • Ik heb geen cijfer gegeven zie ik nu. Ik geef het jaar een 6,5. Persoonlijk niet veel “geleden” door Co maar echt geweldig spannend was het daardoor allemaal niet

 18. Aangezien ik wel houd van lijstjes …
  Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Vijf dagen op ICU gelegen (niet door Covid trouwens)
  Welke landen heb je bezocht? Duitsland, Nederland, Frankrijk
  Wat zijn je favoriete momenten van 2020? Onze mini fietsvakanties in Nederland.
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Ik heb meer wandel-kilometers dan ooit op mijn Strava app.
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? Weet ik eigenlijk niet. Hier zet ik mijn joker in.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2020? Zoals ieder jaar: mijn eigen man.
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Een plastuit.
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Er was weinig uit te geven, dus ik heb vooral veel gespaard.
  Waar werd je heel erg blij van? Van de bezoekjes van mijn guitige kleinzoon.
  Waar heb je om moeten huilen? Om de vieze K-ziekte die mijn leven totaal veranderde.
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2020? Jerusalema.
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? 9 kilo lichter (komt door mijn operatie hoor).
  [b] Blijer of somberder? Ik was somberder, gelukkig is dat weer voorbij.
  [c] Rijker of armer? Rijker in geld, armer in contacten.
  Wat had je vaker of meer willen doen? Op vakantie, uit eten, kortom: LEVEN.
  Wat had je minder willen doen? Me zorgen maken.
  Ben je verliefd geworden? Nee.
  Wat was je favoriete TV-programma? De Vlaamse versie van De Slimste Mens.
  Wat is het beste boek dat je in 2020 gelezen hebt? Ik kan het me niet herinneren.
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? Geen.
  Wat deed je op je verjaardag? De hele dag in bed gelegen, was toen nog niet zolang terug uit het ziekenhuis na mijn zware operatie.
  Heb je iemand gemist? Eerlijk gezegd niet echt. Ik vond het wel rustig. Vooral de eerste lockdown vond ik heerlijk. Er moest niks!
  Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt? Dat gezondheid het allerbelangrijkste is.
  Geef 2020 een cijfer van 1-10. Voor mij persoonlijk een 1. Het was gewoon een rotjaar.

 19. Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar. Leuk dat je al die vragen hebt beantwoord! Dat lijkt me ook voor jezelf een leuk document om later nog eens terug te kijken!

Reacties zijn gesloten.