Vaccinatie

Vanaf morgen gaat het dan eindelijk gebeuren: de eerste vaccinaties gaan gezet worden en de landelijke aftrap is, ook dat nog, in mijn woonplaats. In oktober plaatste ik een tweede c-lijst met daarin de vraag ‘als het vaccin er is, laat je je dan inenten?’ en de reacties waren toen best verdeeld.

Ik zie dat ik zelf aangeef dat ik dat wel ga doen, maar dat ik het ook best spannend vind maar dat ik vertrouw op de experts. Want zonder dat vertrouwen kan ik niet, al wil dat niet zeggen dat ik niet (gezond?) kritisch ben. Toen Ova de oproep kreeg voor de HPV-vaccinatie vond ik dat bijvoorbeeld best lastig. Temeer ook omdat daarvan gezegd werd dat het ‘maar’ 70% bescherming bood. Maar goed, dat terzijde.

Onderstaand berichtje kwam ik tegen op LinkedIn en geen idee wat jij ervan vindt, maar ik vind er veel waarheid inzitten. Misschien is de steller wat kort door de bocht en ik weet ook niet hoe wetenschappelijk onderbouwd alles wat hij schrijft is, maar het legt wel een vinger op de zere plek.

En jij, ben je er inmiddels uit? Laat je je inenten? Heb je een beroep waardoor je misschien als een van de eersten gevaccineerd wordt? Of val je misschien in een risicogroep?

21 gedachten over “Vaccinatie

 1. Zeker laat ik mij vaccineren; bij voorkeur vandaag nog maar ik ben waarschijnlijk pas in september/oktober aan de beurt. Hopelijk gaat het snel iets beter maar ik zie toch steeds minder mondkapjes in de lokale AH en hoorde gisteren dat NL’ers en masse naar DE gaan om daar boodschappen te doen en te tanken…..

 2. Ik laat mij ook vaccineren, hoor. Niet eens voor mezelf maar wel voor mijn omgeving. Ik las ook ergens een reactie van iemand die zich verwonderde over mensen die zich zo druk maken over de ‘effecten op lange termijn’. Hij of zij schreef dat veel van die mensen wel roken, drinken of ongezond eten, terwijl daar van vast staat wat de effecten op lange termijn zijn. Dat vond ik ook wel grappig!

 3. Ik laat mij ook vaccineren, liever vandaag dan morgen. Met een kind in het buitenland wil ik graag ingeent zijn, ik wil haar kunnen bezoeken (want daar zie ik het wel heen gaan) en mijn a.s kleindochter ook!Ik had bovenstaand stuk ook gelezen en ik ben eerlijk als ik de bijsluiter van mijn hormonen lees zie ik ook tig van gevaren. Maar zoals mijn huisarts zei, de kans dat je naar buiten loopt en onder de bus komt..is er ook.

 4. Ik zit bij de groep die als laatste krijgt, tegen die tijd lig ik wel op de stoep te wachten. ;-)

 5. Het klinkt aardig, Oppervlakkig bezien lijkt er een grond van waarheid in te zitten, maar tóch is het een beetje appels met peren vergelijken en wel juist door iets waar mijn probleem ligt…… het gaat in het verhaal zonder uitzondering om vaccins die al járenlang bestaan, ze werden destijds ook uitvoerig en op de langere termijn getest op werkzaamheid eventuele bijwerkingen op de lange duur.
  Het nieuwe vaccin wordt er voor mij iets te snel door gejast zonder dat er lange termijn effecten gemeten kúnnen zijn.
  En precies dát laat me nog steeds aarzelen en de weegschaal door slaan naar nee. Maar goed, ik behoor ook niet tot de mensen die verre reizen willen maken en heb al die andere prikken dus nooit hoeven of willen halen.

  • Hi hier wil ik toch wel graag op reageren. mRNA vaccins zijn al jaren in ontwikkeling, de technologie is al 20j uitgevonden. In eerste instantie als kankertherapie maar nu dus ook ingezet voor covid. We weten dus dat de techniek an sich veilig is!
   Ik denk ook dat de werkzaamheid niet ter discussie staat, maar het klopt dat we niet weten hoe lang het vaccin beschermt. Hopelijk voor altijd maar dat weten we simpelweg nog niet!
   Qua lange termijn gevolgen; voor dit vaccin weten we dat idd nog niet maar voor COVID-19 óók niet. Voor mRNA vaccins in zijn algemeenheid wel, zie ook hierboven.
   Mocht je meer willen weten, ik informeer graag (ook met bronnen). Getekend, Floortje (master of science in biomedische wetenschappen, met jarenlange ervaring in klinische trials en werkend aan een phd in de biomedische wereld)

 6. Ik zeg nog altijd volmondig “Ja!” tegen het vaccin, ben benieuwd waar en wanneer ik aan de beurt ben. Mijn huisarts heb ik in Nederland, van zijn praktijk krijg ik ieder jaar een oproep voor de griepprik, en die laat ik ieder jaar trouw zetten, maar ik woon in Duitsland waar ik geen vaste arts heb (m.u.v. tandarts, maar dat telt niet, haha).

 7. Dat bericht zag ik ook. En ik weet niet meer wat ik destijds invulde, maar ik ga alleen maar steeds meer twijfelen. In het begin dacht ik: tuurlijk laat ik me inenten. Ik heb als kind ook alle prikken gehad. Nu het moment nadert, twijfel ik. Maar aan de andere kant zie ik dan dit soort berichten en dan denk ik: waar doe ik moeilijk over?

 8. Roos zat bij de eerste lichting van de HPV-vaccinatie. Ik vroeg me af of ik ‘m zou willen hebben en mijn antwoord was ja.
  Wanneer ik zestig word, ga ik niet de griepprik halen.
  Dat het covid-vaccin veilig is, is nog maar de vraag… Het liefst bedankt ik maar dat vind ik tegenover mijn man/dochter/broer/ouders egoïstisch dus uiteindelijk zal ik hem laten plaatsen. Wat mij betreft als laatste van iedereen. Dan zijn er meer bijwerkingen bekend.
  Hoe weet de schrijver van “jouw” artikel dat er in het vaccin minder bijwerkingen zitten dan in paracetamol? Is deze persoon wetenschapper? Van nature ben ik geen mak schaap.

  • Ik weet niet of de schrijver dat weet en ik schrijf zelf ook dat ik niet weet of alles klopt wat hij schrijft. Maar het gaat meer om het gevoel dat zo lijkt te heersen en dat meer en meer aangejakkerd wordt door al die (complot)theorieën die in ieder geval nergens op gebaseerd zijn. Ik snap niet waar al dat wantrouwen vandaan komt. En ik vraag me ook af, als het in een land als het onze al zo is (waar heus niet alles goed gaat, maar waar de overheid in de kern toch betrouwbaar is) hoe moet het dan wel niet in wat minder stabiele landen zijn. Of zou dat gevoel van wantrouwen daar juist helemaal niet heersen???

 9. Ja ik had hem al gezien op Facebook en ik had het zelf ook bedacht, Dus als ik aan de beurt ben, ga ik er rennend heen.

 10. Ik wil ingeënt worden. Wij zeiden hier namelijk herzelfde; in zijn jonge jaren heeft de chef gevaren op de wereldzeeën en kreeg een flinke cocktail vaccines. Alles beter dan ziek worden, n’est pas?!!

 11. Ik zou me gisteren nog laten inenten bij wijze van spreken. In Nederland is vaccinatie goed geregeld. Ook met registratie van soort en lotnummer.. Daarom duurt het wat langer om het rond te krijgen. Zoonlief studeert farmacie en geeft achtergrond informatie als wij dat willen. Schoonvader zat destijds in de raad voor kindergeneeskunde die adviseerde over vaccinatibeleid. Nu zitten daar weer soortgelijke mensen. Ik heb er vertrouwen in en probeer dat ook uit te dragen naar mensen die twijfelen.

 12. Ja ik laat mezelf vaccineren en eerlijk gezegd baal ik zelfs een beetje dat ik waarschijnlijk in de allerlaatste groep ga vallen (derde kwartaal pas als ik het goed begrijp).

 13. Ik had deze op mijn Facebook gedeeld. Ik ben ooit naar Egypte op vakantie geweest en moest ook tegen van alles en nog wat ingeënt worden.

  Vanaf het begin heb ik al gezegd dat ik me tegen corona zou laten vaccineren. Voor mezelf en voor anderen. Ik werk in de zorg en val zelf ook in een risicogroep, maar als dat niet zo geweest was dan zou ik me ook laten vaccineren.

 14. Als doktersassistente hoor ik inmiddels bij een van de eerste groepen die gevaccineerd wordt. Ik twijfel nog steeds over de vaccinatie, vooral ook omdat ik corona heb gehad, wat heeft een vaccinatie dan voor toegevoegde waarde?

Reacties zijn gesloten.