Hars * Het meisje in het ijs * Knap voor een dik meisje

Ik las ‘Hars‘ van Ane Riel en ik vond het zo mooi, zo mooi! Echt, ik schrijf vaker lyrisch over boeken, dat realiseer ik me, maar dit boek vond ik toch wel een van de mooiste boeken die ik ooit las. Nou laat ik zeggen: het krijgt een plek in de top 25.

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien… Spannend, grimmig, verontrustend én liefdevol

Er staat in de omschrijving ‘spannend, grimmig, verontrustend en liefdevol’ en dat is precies wat ik van dit boek vond. Heel erg mooi en op de een of andere manier begreep ik de gekte van, vooral, Livs’ vader. Dus: echt lees dit boek!

* * *

‘Het meisje in het ijs’ van Robert Bryndza dan. Van hem las ik al eerder een geweldige thriller dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen.

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politie carrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Een fijne schrijfstijl, veel personages en gebeurtenissen en het nodige politiek gedoe: kortom een prima thriller al denk ik toch dat ik ‘Zonder gezicht’ wel wat beter vond. Maar ik wil de volgende boeken met Erika in de hoofdrol zeker weten lezen.

* * *

Tatjana Almuli schreef met ‘Knap voor een dik meisje‘ een openhartig boek over haar strijd tegen de kilo’s.

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte. Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het verdraaide knap van Almuli vindt wat ze schrijft en hoe ze schrijft. Zelf ben ik een jaar of 14 geleden ongeveer 20/25 kilo afgevallen en dat afvallen ging redelijk soepel. Het op gewicht blijven is wat dat betreft een grotere uitdaging. Mijn uitgangssituatie was absoluut niet te vergelijken met het beginpunt van Tatjana, dus haar prestatie was groter. Maar Tatjana komt uiteindelijk toch weer aan. Daar vinden mensen van alles van (dat snap ik niet zo goed) maar volgens mij is ze uiteindelijk nu gewoon helemaal tevreden met hoe ze is en wie ze is. En dat is volgens mij het allerbelangrijkst! Ik heb wat rondgesnuffeld op haar instagram en daar zie ik een zelfbewuste dame die voor zover ik dat uiteraard kan beoordelen lekker in haar vel zit. En dat is toch wat we elkaar gunnen?

12 gedachten over “Hars * Het meisje in het ijs * Knap voor een dik meisje

 1. Knap voor een dik meisje heb ik bijna meteen toen het uit kwam gelezen en ik volg haar ook op social media. Alle jonge meiden in mijn omgeving laat ik het boek ook lezen om te laten zien dat onzekerheid mag, dat is niet erg, maar anderen beoordelen op hun uiterlijk is niet oké en kan zelfs zeer schadelijk zijn.
  Ze is nu bezig met een boek over rouwen.

 2. Het Meisje In Het IJs heb ik gelezen en vond het een geweldig boek. Momenteel heb ik een stop op mijn leeslijst gezet, want de enige mogelijkheid om een nieuw boek te lezen is om er een te kopen. Ik wacht liever tot de bieb weer open is.

 3. Het eerste boek blijkt al jaren op mijn verlanglijst bij de bieb te staan. Tijd om op snel op reserveren te klikken, als ik het zo lees. Van ‘Knap voor een dik meisje’ was ik ook heel erg onder de indruk, op allerlei manieren.

 4. Hars heb ik ook gelezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek matig vond. Het ging mij niet snel genoeg en werd op het eind pas weer interessant. Maar smaken verschillen. De boeken over Erika Foster lees ik wel graag. Het derde boek lijkt me ook interessant.

 5. Pfff, ik denk dat ik je boekrecensies voortaan maar oversla…m’n boekenlijstje wordt wel erg groot. ;-)

 6. Hars op mijn lijstje gezet! Lijkt me echt een bijzonder boek.
  De andere 2 heb ik allebei met heel veel plezier gelezen!

 7. Mijn ene zoon weegt veel meer kilo’s, de andere is home, de jongste is gestopt met studie en zoekt zijn weg. Ik krijg ongelooflijk veel goedbedoeld advies en de meningen van iedereen worden over me uitgestort. Kun je nagaan hoe het voor henzelf is. Goed dat er een boek over is geschreven.

Reacties zijn gesloten.