De harde kern

Misschien ga ik nu op wat lange tenen staan maar ik vind het volledig ongewenst dat voetbalsupporters zich nu ineens profileren als de ‘redders van hun stad’. Dat voetbalsupporters (en laat ik ze maar geen hooligans noemen terwijl we allemaal wel beter weten als we het over ‘de harde kernen’ hebben nietwaar) menen dat zij zo belangrijk zijn dat ze rellen kunnen voorkomen. Het is een bizarre en absurde situatie waarbij men volgens mij ook even voor het gemak het ‘samenscholingsverbod’ negeert want hé: we moeten op onze stad passen. Het maakt dat ze zich ongelooflijk belangrijk gaan voelen en straks boos worden als ze weer ‘minder gewaardeerd worden’.

Er zijn een boel voetbalsupporters die zich heus wel gedragen, maar in een groep zijn het vaak toch brallende, schreeuwende en regels negerende idioten. Ik herinner me meer dan voldoende excessen in binnen- en buitenland, vóór en ook tijdens de coronapandemie. Jullie zien: ik ben er niet dol op, op dit soort ‘supporters’ met hun spreekkoren en agressiviteit.

Ik ben natuurlijk geen politieagent of burgemeester of wat dan ook maar ik kan me zo voorstellen dat zij zich zeer ongemakkelijk voelen bij het etiket van burger-/stad-/winkelbeschermer dat de supporters zichzelf opgeplakt hebben. Gelukkig lijkt het erop dat ze zich overal keurig gedragen hebben, maar stel, stel dat het wel op rellen uitgedraaid was: hoe hadden onze hooligans zich dan gedragen? Waren ze dan terug gaan meppen? En hoe had de politie/ME dan in hemelsnaam moeten weten wie ‘reller’ en wie ‘ik-ben-een-voetbalsupporter-en-ik-verdedig-mijn-stadter’ was.

Ik zag ook een filmpje van ouders die op plekken waar ‘relsamenkomsten’ gepland waren stonden om de eventuele relschoppers aan te spreken en naar huis te sturen. Ook daar heb ik wel een beetje een mening over. Ik snap het volledig, laat ik dat voorop stellen, maar ik mag toch hopen dat we het gezag vooral laten liggen daar waar het hoort: bij politie en ME (en eventueel het leger). Het kan toch niet zijn dat we zo meteen allemaal burgers op straat hebben rondlopen die zich ook nog ‘ns gaan roeren als het echt de spuigaten uit gaat lopen. Wat je ook vindt van de avondklok, dit kan toch helemaal nooit de bedoeling zijn geweest.

En voor de duidelijkheid: ik ben enorm blij dat het gisteren over het algemeen rustig is gebleven en wellicht waren al die stoere voetbalsupporters voldoende afschrikwekkend voor potentiële rellerschoppers.Tegelijk vind ik het absurd dat er gesproken wordt van een rustige avond als er 131 mensen zijn opgepakt. Hoe kan het toch zijn dat we dit normaal vinden? Niet alleen nu, maar ook bijvoorbeeld met oud & nieuw en ook tijdens en na voetbalwedstrijden?

Het enige wat ik wel denk te merken is dat er toch een soort van nieuw saamhorigheidsgevoel is ontstaan onder de ‘normale’ burgers: de rellen worden unaniem veroordeeld. Tegelijk vind ik het ook bijzonder om te lezen hoe die ‘normale’ burgers zich menen te moeten uiten: de ene is nog grover dan de andere. De relschoppers worden de meest verschrikkelijke dingen toegewenst. Heus, ik snap het, ik ben ook boos, verontwaardigd en ongerust. Maar is het nou echt nodig dat wij, weldenkende volwassenen (toch?) zo ongelooflijk hard zijn in onze geschreven commentaren op social media?

Artikel van 28 januari 2021 hieronder. Burgemeesters die zeggen dit prima te vinden snappen het in mijn ogen niet, zijn alleen bezig met de korte termijn en komen waarschijnlijk later op hun woorden terug verwacht ik.

14 gedachten over “De harde kern

 1. Deze keer pakte het goed uit, maar ze moeten niet gaan denken dat het dan goed is en dat het altijd en overal getolereerd gaat worden en goed blijft gaan.

 2. Heb daar gestaan en de sfeer gevoeld toen er politie de straat in kwam rijden. Het zal je zaak maar zijn die je via livebeelden op sociale media naar de klote ziet gaan enn de ME moet nog komen. Dan kan me heel goed voorstellen dat ze daar dankbaar zijn voor die gasten. Die gaan nergens heen en worden niet jarenlang uitgedund bij gebrek aan overheidssteun. Stonden grote mannen daar in die straat en 1 vertelde me dat hij bang was geweest. Het is anders als je er woont dan ben je blij met alles wat er voor je opkomt. Ook als dat zelf niet al te frisse figuren zijn. Degene die er hadden moeten zijn, die waren te laat. Bedank daar de regering maar voor die al jaren aan het bezuinigen is op alles wat nu opeens heel belangrijk is welteverstaan veiligheid, onderwijs en gezondheid.

 3. Ik snap wat je bedoelt, toch vond ik het wel sympathiek dat ze opkomen voor hun stad als het ware. Maar inderdaad, het is natuurlijk niet de bedoeling dat gewone burgers voor rechter en politie gaan spelen.

 4. Enerzijds ben ik blij dat (misschien dankzij) de klare taal van de voetbalsupporters het rustig is gebleven/blijft.
  Maar het is natuurlijk van de zotten; en zoals je zegt, op een dag staat politie en voetbalsupporters (maar dan zijn het hooligans) weer tegenover elkaar.

 5. De ‘harde kern voetbalsupporters’ die ziekenhuizen huizen en winkels ‘bewaken’, dat voelt net zo vreemd als Hells Angels die knuffeldieren naar het ziekenhuis brengen. Het lijkt sympathiek, maar je voelt dat het niet klopt.
  Mijn vertrouwen in de medemens en politiek heeft de laatste dagen een flinke knauw gekregen door de rellen en het datalek bij de GGD. Over het traag op gang komen van de vaccinatie zal het het dan nog maar niet hebben.

 6. Ik vind het juist mooi dat mensen de handen ineen slaan en gezamenlijk het puin opruimen. Dat er een nieuwe piano komt in Eindhoven. Er crowdfundacties worden gestart. En dat burgers als schildwachten voor ziekenhuizen gaan staan zodat daar de ramen niet van ingegooid kunnen worden. Burgers met goede bedoelingen. Of ze dan in het normale leven hooligan zijn, doet er even niet toe. Ze willen niet dat hun stad geplunderd wordt. Ze staan ergens voor. Oké, het is niet hun taak. Toen de politie ze vroeg zich aan de avondklok te houden zijn ze netjes naar huis gegaan. Ik zie het probleem niet. Voel me ook niet op m’n tenen getrapt. Ik ben nogal eigengereid en mijn mening wijkt vaker af. Dat mag toch in Blogland?

  • Haha dat mag zeker. Ik ben ook blij met alle initiatieven zoals onder andere die nieuwe piano. Daar ging mij blogje ook niet over.
   Met een burgerwacht echter heb ik wel moeite en zeker als die bestaat uit voetbalfans.

   • Ik vond ze stoer! Ze gaven een statement af aan de relschoppers en hebben voor een kentering gezorgd.

 7. Eens! Ik geloof er ook in dat er misbruik gemaakt wordt van het excuus om op straat en bij de sensatie te ‘moeten’ zijn. Het (ver)oordelen valt voor mij onder het extreem polariseren wat zich meer en meer aftekent en waar menigeen op uit lijkt te zijn. De continue bemoeienis van iedereen, het zo nodig overal iets van moeten vinden en dat hardop moeten uiten, het overal de confrontatie mee aangaan, het gelijk willen halen…ik word er zo moe (en soms verdrietig) van.

  Hier in de buurt is het (gelukkig nog) rustig. Vond het wel een rare gewaarwording om 22.40 uur op straat, zo onwerkelijk stil.

 8. Nee, ook niet mijn ding, het op straat patrouilleren door voetbalhooligans, burgerwachten of welke groepering dan ook. Laat degenen hun werk doen die er opleiding voor hebben genoten

 9. HET gevaar van social media.
  Iedereen kan zijn/haar mening ventileren.

  Oordeel niet, staat er ergens geschreven.

  Af en toe denk ik weleens, ik stop met dat hele digitale gedoe.

 10. Eens! Hoewel ik het in eerste instantie wel een mooi gebaar vond. Na even verder denken, vond ik het nogal inconsequent en hypocriet. Na wedstrijden de tegels uit de straat halen (en niet voor renovatie), oproepen tot rellen en vechtpartijen. Sommigen zijn niet heel veel beter (minder slecht) dan deze onnadenkende kwaadwilligen (ik heb eerst veel andere omschrijvingen maar weer gedelete)

 11. Ik ben dus niet de enige die het ‘bijzonder’ vond van die voetbalsupporters. Ik dacht precies hetzelfde als jij, dus we zijn het weer eens roerend met elkaar eens.

 12. Ik hoef hier niet veel woorden aan vuil te maken (da’s mooi want het is bedtijd). Ik ben het he-le-maal met je eens.

Reacties zijn gesloten.