Het Lam Gods

Aan de podcast ‘De Vlaamse kunstroof‘ wijd ik een apart blogje. Niet omdat dit een uitmuntende podcast was die me maar niet losliet, maar vooral om het bijzonder interessante onderwerp. Tenminste, dat vind ik dan hé.

‘De Vlaamse kunstroof’ gaat over de diefstal van twee panelen van ‘Het Lam Gods‘ van de schilder Jan van Eyck.

In 1934 wordt in Gent een deel van het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is één paneel van het altaarstuk, dat van de Rechtvaardige Rechters, nog altijd niet teruggevonden. Terwijl dit wel had gekund… Er worden afpersbrieven verstuurd, iemand doet een bekentenis op zijn sterfbed én er is een mysterieuze code. Samen met Vlaamse amateurspeurders zoeken de makers naar het gestolen paneel. Waar kunnen de Rechtvaardige Rechters gebleven zijn?


Een van de twee gestolen panelen komt vrij snel terug, maar het paneel met daar op de rechtvaardige rechters is tot op de dag van vandaag niet teruggevonden.

Wat ik interessant vind is de hele totstandkoming van het schilderij in 1430-1432 en de rondzwervingen van het werk door de jaren heen. Het feit dat één paneel nog steeds niet terug is spreekt ook tot de verbeelding. Waar is het? Bestaat het nog? Wie stal het? De geschiedenis inspireerde al vele mensen om zelf onderzoek te gaan doen, sommige tips waren zo veelbelovend dat er ook echt werk van gemaakt is: tot op heden tevergeefs.

Ik vind het ook een mooi kunstwerk, met sprekende kleuren. Het religieuze aspect trekt me niet zo aan moet ik zeggen. Maar ik houd enorm van het werk van deze oude meesters.

Als er een schilderij is dat ik graag voor het eggie zou willen hebben (haha, keep dreaming) dan zou dat ‘Het meisje met de parel’ zijn. Welk schilderij zou jij graag in je huiskamer hebben hangen?

12 gedachten over “Het Lam Gods

  1. Ik zou graag een schilderij van Hopper willen hebben. Welke precies, daar zou ik nog eens goed over na moeten denken.

  2. Ik heb het ontbrekende stuk eigenlijk niet gemist toen ik in St Baaf’s was. Maar dat was waarschijnlijk een gebrek aan kennis én overdonderd zijn door alles dat er wél was in dat gebouw.
    Ik hoef geen echte kunstwerken in huis, dat nodigt maar verkeerde mensen uit om foute dingen te doen.

    • Het ontbrekende stuk hangt er ook gewoon: daarvan heeft men namelijk een replica neergehangen.

  3. Sinds wij de Frame tv in huis hebben, zijn voor ons alle schilderijen en kunstwerken “als schilderij” in huis te halen.

    Ik kick het meest op Monet.

Reacties zijn gesloten.