Kersenboom

Op 25 januari 2021 plantten Mr. T. en een van zijn zussen een kersenboom ter herinnering aan hun vader die op 22 maart 2020 aan corona overleed. Een kersenboom past perfect bij hem en de plaats waar hij opgroeide: het is een mooi moment, een zacht moment.

Het is een moment dat in schril contrast staat met wat er op dat moment gaande was. Ik kán het niet begrijpen, ik wíl niet begrijpen dat er mensen zijn die de avondklok aangrijpen om te gaan rellen, om te gaan vernielen.

Volgens mij zijn we het over een ding wel eens: we willen allemaal ons ‘oude leven terug’ (ik schrijf bewust niet dat we onze vrijheid terug willen, dat snappen de mensen die mij kennen vast wel). Ik begrijp dat er mensen zijn die het heel zwaar hebben, maar geweld is nooit de oplossing. Rellen om het rellen is verwerpelijk en ik kan daar geen enkel excuus voor bedenken.

Ach vrouwke denk ik vervolgens bij mezelf: er is al zoveel geschreven over de afgelopen rellen, waarom schrijf jij er dan ook nog over? Wat voegt het nog toe? Wat voegt jouw menig nog toe? Alles wat je aandacht geeft groeit en denk je nu echt dat er ook maar één relschopper is die zich ook maar iets aantrekt van wat jij vindt?

Ik beschouw mezelf als één van de zachte stemmen waarover Koning Willem-Alexander het had in zijn Kersttoespraak. En we zijn met heel veel zachte stemmen. Dus laten we ons, de ene zacht, de ander wat harder, horen.
De kersenboom zal wortelen, groen worden, bloesem en vervolgens kersen dragen. Hij zal zon zien, wind, regen, sneeuw en nog veel meer. Hij zal groot en sterk worden en ons herinneren aan wat was.

22 gedachten over “Kersenboom

 1. Werkelijk een prachtig idee om je overleden vader te eren en gedenken!
  Zelfs zwijgend kunnen we met elkaar een vijand doen keren…
  Zinloos geweld is nooit, nooit, nooit een optie.

 2. Prachtige herinnering en inderdaad, laten we vooral maar veel liefdevolle zachte stemmen laten klinken… vele kleine maken ook een grote nietwaar!

 3. Wat prachtig, die boom! Echt heel mooi. En wat die rellen betreft; sommige mensen rellen om te rellen. Het maakt ze niet uit wat de aanleiding is. Het enige wat ik kan doen, is proberen om een beetje verschil te maken voor mensen om mij heen die zich wél aan de regels houden en het daardoor zwaar hebben. Ik app, ik stuur kaartjes en stop verrassingen in brievenbussen. En ik bedenk me steeds ‘wij zijn met meer’.

 4. Een kersenboom… Mooi gebaar.

  En wat je stem betreft: er kunnen zich niet genoeg zachte stemmen uitspreken, zodat de roeptoeters gaan beseffen dat zij niet de meerderheid zijn.

 5. Wat een mooi ritueel!
  Bij ons in het dorp heeft de vereniging van oud prinsen (van de carnaval) een stuk grond gekregen van de gemeente. Zijn hebben een paar jaar geleden bedacht dat elke oud prins hier na zijn ‘regeerperiode’ een boom mag planten. Er wordt ook een paaltje bij gezet met informatie over de boom en de oud prins.
  Helaas zijn we al enkele oud prinsen verloren en we merken dat op sterf en verjaardagen mensen bij elkaar komen bij ‘zijn’ boom om hem te gedenken. Als we aan het werk zijn in het bos gaan we ook altijd even kijken bij de bomen van overleden prinsen, die krijgen net wat meer aandacht.

 6. Mooi gebaar. Het doet me denken aan het Regenboombos dat door en voor kinderen geplant wordt die te maken hebben met een ernstige ziekte, een trauma of een sterfgeval. Tien jaar geleden werd bij ons in de buurt zo’n bos geplant en mijn kinderen, die toen lid waren van een natuurvereniging, hebben toen meegeholpen met planten. Wij komen zo af en toe in dat bos en het is voor ons ook een speciale plek geworden na het overlijden van onze jongste.

 7. Een heel mooi gebaar die boom planten.
  Je hebt vast niet één lezer die tot de raddraaiers behoort dus wie wil je overtuigen.

 8. Ik hoop dat de boom de mooie herinneringen levend houdt. Het is ook een krachtig signaal om iets toe te voegen in deze tijd ipv alleen maar te klagen en mopperen. Als de relschoppers nu eens een bos zouden planten.

 9. Je zachte stem raakt me door middel van deze blog. Mooi gezegd en wat een prachtige manier om te herinneren, zo’n boom.

 10. Wat een mooie herinnering. Ik voel weer de emotie bovenkomen die ik had bij de toespraak van de Koning. Ik hoop dat wij met onze zachte stemmen het verschil kunnen blijven maken!

 11. Wat een mooie gedachte! En zomaar ergens in de natuur?
  En de meesten van die relschoppers zijn door een klein groepje opgejut, denk ik. Dat maakt het niet minder erg maar juist onbegrijpelijker. Hier was iemand die uit een ingeslagen winkelraam een zakje M&M’s had gepakt. Dat is niet ok maar maakt je dat een plunderaar? Maar goed, hij had er helemaal niet mogen zijn. Wat dat betreft is de avondklok duidelijk genoeg

 12. Een mooie herinnering aan J. Veel zachte stemmen maken misschien niet zoveel indruk, maar de kracht van samen zal hopelijk toch overwinnen.

Reacties zijn gesloten.