Survivalgids voor de thuiswerker

Laura liet een tijdje geleden weten dat ze gratisch ende voor nietsch een ‘Survivalgids voor de Thuiswerker’ weg zou gaan geven. Omdat ik dat hele thuiswerken zo gruwelijk beu ben liet ik dat haar weten en verhip ende hoezee: ik won!!!

Dus een paar weken geleden lag het boekje in de bus en inmiddels heb ik alle tips tot mij genomen! En wat bleek: zo heel erg verkeerd doe ik het nog niet (als er überhaupt al een verkeerd is).

Dus dat is fijn. Maar wat mij betreft mag dat hele thuiswerken snel voorbij zijn want ik mis de reuring van kantoor, het snel dingen regelen, het ontmoeten van collega’s en nog heel veel meer. Wat mij betreft zou de ideale mix 50% thuis en 50% kantoor zijn en ik hoop eerlijk gezegd ergens ook wel dat dat een verplicht iets gaat worden. Want het scheelt ook een boel drukte op de weg en ik denk wat we daar sowieso mee gebaat zijn.

Wat in ons geval ook lastig is is het feit dat we maar één plek in huis hebben waar we gemakkelijk kunnen thuiswerken of online onderwijs kunnen volgen. En dat is de woonkamer. We hebben een grote woonkamer maar het is één ruimte zonder deuren en je kunt je dus niet afzonderen. Sinds Saar een tweepersoonsbed in haar slaapkamer heeft staan hebben we boven geen bureaus meer om aan te werken of je terug te trekken. Dus alles moet beneden en da’s niet fijn. Toen Ova dus aan haar kantoorbaan begon heb ik aangegeven dat ze moest proberen te regelen dat ze zoveel mogelijk daar op kantoor kon werken. Gelukkig kon dat. Maar dat betekent nog dat ik op maandag samen met Saar en Mr. T. de dag al thuiswerkend doorbreng. Saar volgt onderwijs en Mr. T. doet zijn maandagklussen. Maar het is druk en dat vind ik irritant. Raar eigenlijk: want op kantoor is het veel drukker en is er veel meer afleiding, maar dan ‘hoort het erbij’. Soort van. Of zoiets.

Wat me opviel tijdens het lezen van het boekje was dat er heel veel termen in stonden dwaar ik nog nooit van gehoord heb. Wat te denken van een ‘user centered designer’, ‘todoist’ (waar ik me wel een voorstelling van kan maken), ‘trello’ (maar dat ken ik inmiddels dus daadwerkelijk wel), speedy meetings, de pomodoromethode, ohio en backlog.

Al wandelend luisterde ik ook een aantal afleveren van de podcastserie ‘Goed werk‘ met daarin best wat leuke tips rondom het thuiswerken. Tegelijkertijd vind ik die Japke-d. Bouma eerlijk gezegd ook best betweterig en irritant overkomen.

Maar goed: thuiswerken dus. Ik hoop dat de verplichting heel erg snel vervalt …

10 gedachten over “Survivalgids voor de thuiswerker

  1. Hmm, ik ken een paar termen of kan mij bij een aantal wel iets voorstellen, maar die Ohio, dat blijft toch gewoon een staat in de VS, geen idee wat dat in de context van thuiswerk zou moeten betekenen 🙂
    Ik werk twee dagen op kantoor en twee dagen thuis; mijn vriend voltijds thuis. Oorspronkelijk stond ons bureau in de woonkamer, maar omdat we allebei te vaak moeten telefoneren / videocallen, was samen in één ruimte te lastig. Dus nu werkt er eentje aan de eettafel in de woonkamer en is het bureau verhuisd naar de logeerkamer (waardoor de indoorfiets nu in de slaapkamer staat, niet ideaal, maar het moet maar even zo 🙂 ). Lijkt mij dus inderdaad wel heel lastig bij jullie, zo elk zijn eigen bezigheid en toch in dezelfde ruimte! Misschien kan een goede noise-cancelling-hoofdtelefoon helpen om wat aan de drukte te ontsnappen?

  2. Nou, die termen uit dat boekje zeggen mij ook helemaal niks. Ik vind het heerlijk dat thuiswerken. Ik werk dus inderdaad 50% thuis en 50% (alleen) op kantoor. Ik mis mijn collega’s helemaal niet; we mailen en bellen gewoon veel. Ik zit met mijn laptop in de studeerkamer, da’s natuurlijk ook wel heel relaxt.

  3. Heel begrijpelijk dat de afleiding thuis toch anders is dan op kantoor. Ik denk dat er na dit alles (ooit) wel meer thuis zal worden gewerkt, maar het is natuurlijk toch een ander gevoel om er zelf voor te kiezen dan wanneer het verplicht is.

  4. Het verschil in drukte zit ‘m waarschijnlijk in het feit dat de personen thuis niets met jou werkt te maken, zij zijn met andere dingen bezig en niét met dingen die met jouw werk te maken hebben.

  5. Mijn man werkt boven in de kamer die wij voorheen gezamenlijk als computerkamer gebruikten. Toen de laptops kwamen, eigende m’n man zich de kamer toe, om te studeren. Stel dat Roos nog thuis zo wonen, zou ze beneden kunnen werken, of op haar kamer.
    Dat thuiswerken in combinatie met je kinderen helpen met hun huiswerk lijkt me een crime! Top dat je het boek hebt gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *