Verbinding

Och jongens toch, het is wellicht niet te geloven, maar ik ben aan het ‘handwerken’ geslagen. Soort van althans. En ik vind het echt superleuk om te doen.

Wat is het geval? De dame die in 2018 en 2019 prachtige verbindende kunstprojecten verzon heeft nu ‘het netwerk’ bedacht. En voor dat ‘netwerk’ maken mensen die dat leuk vinden een soort van koorden. En dat doen ze dus met een zogenaamde lucetvork. Van de koorden die we allemaal samen ‘lucetten’ maakt de kunstenares dan vervolgens tijdelijke kunstwerken.

Op de foto’s hierboven de koorden die ik tot nu toe gemaakt heb. In totaal is het 65 meter geworden. De koorden moeten minimaal 12 meter lang zijn. Ik zit eigenlijk vooral ‘s avonds voor de tv te fröbelen.

Het klinkt zo suf, maar het is gewoon zo heerlijk ontspannend. Op dit moment doen er 250 mensen mee. Het garen wordt gesponsord en er zijn al heel wat meters afgeleverd. Toen er laatst sneeuw lag maakte de initiatiefneemster haar eerste concept kunstwerk.

Het is de bedoeling dat ze straks door de hele gemeente tijdelijke kunstwerken maakt en dat die na een tijdje weer weggehaald worden. Ze wast vervolgens de koorden en kan ze weer opnieuw gebruiken.

Prachtig toch al die kleuren en al die mensen die meedoen.

Ik had nog nooit van lucetten gehoord, ik zie er eigenlijk het nut ook niet zo van in. Maar begrijp uit dit artikel dat het eigenlijk al een heel oud gebruik is en dat de koorden gebruikt werden om kleding te versieren.

24 gedachten over “Verbinding

 1. Wow! Ik zag dat kunstwerk en ineens moet ik denken aan knutselwerkjes die ik vroeger (op school?) maakte. Spijkertjes in een zwartgeschilderd plankje slaan en daar gekleurde draadjes omheen spannen! Echt veertig jaar niet aan gedacht en dat kwam ineens boven.

  Lucetten had ik nog nooit van gehoord. Ik heb even een filmpje gezocht. Het zijn nog best veel handelingen, vind ik.

 2. Leuk dat je dit doet. En ik hou van dit soort projecten waar door veel verschillende mensen aan meegewerkt wordt.

 3. Leuk om aan mee te doen zoiets. Lucet is al heel oud toch. Gaat dat goed met je armen/handen? Daar had je toch problemen mee. Ik vind de idee van tijdelijke kunstwerken met herbruikbare materialen ook erg leuk.

  • Mijn tennisarm is weer, soort van, beter. Pijn is weg gelukkig maar arm voelt nog af en toe heel zwaar.

   • Gelukkig voor jou. Bij mij is het nog steeds niet over. Wel voorzichtig met handwerken hoor, dat kan erg belastend zijn.

 4. Wat leuk! Ook leuk dat ze tijdelijk iets maakt en dat er dan weer iets anders komt. (op zelfde plaats of verandert dat ook steeds?)
  Nog nooit van lucetten gehoord. Dat ding heb ik weleens op markten gezien en dan heette het volgens mij een breivork.

 5. Leuk dat je daaraan meewerkt! Het ziet er prachtig uit.
  Gek hè, uiteindelijk gaat iedere vrouw en ook sommige mannen opeens borduren, breien, haken en vorken…

 6. Tja, wat je zegt “ik zie er het nut niet zo van”maar… je doet er niemand kwaad mee en beleeft er plezier dus “so what”.
  Wel vreemd dat het gesponsord wordt, ik hoop dan maar particulier. 😉

  • Zo vreemd is dat toch niet? Al die wol moet toch ergens vandaan komen en betaald worden. Dus er worden sponsors gezocht (dat kunnen bedrijven zijn, maar ook particulieren). Die overigens niet genoemd worden bij uitingen.

   • Ja natuurlijk moet die wol betaald worden, maar normaal gesproken koopt de “hobby haker/breier enz” gewoon zelf de spullen. Mogelijk komt dit uit een cultuur potje om de kunstenaars te ondersteunen?

 7. Waarom in vredesnaam lucetten? Ik zou zeggen, ga voor klosjebreien. Dat is tenminste traditioneel… hebben we allemaal gedaan, in onze jeugd.

  • Waarom lucetten? Uh, omdat de kunstenaar dat zo bedacht heeft. Het gaat volgens mij ook veel sneller dat punniken.

Reacties zijn gesloten.