Gewoon. Bloot

Ik moet zeggen dat de hele commotie rondom het programma ‘Gewoon. Bloot‘ eigenlijk langs me heen is gegaan. Totdat ik onderstaande column las.

En daar heb ik dan weer wel een mening over. Want al die meningen altijd maar weer, daar word ik nou zo ongelooflijk moe van. En het seksualiseren van ‘bloot’ daar heb ik ook wel een mening over. Waarschijnlijk kunnen jullie die wel raden.

Wat ik van het programma vind, dat weet ik niet want ik heb net nog niet gezien en ga het ook niet kijken. Ik denk eigenlijk dat ik het wel prima vind. Als je het interessant vindt, kijk het dan vooral. En als je het niet interessant vindt of je gaat je er enorm, ontiegelijk, verschrikkelijk over opwinden, kijk het dan vooral niet. En laat het daar dan bij. Toch?

Wat vind jij?

18 gedachten over “Gewoon. Bloot

  1. Ik heb zelf geen kinderen dus ik zal het programma waarschijnlijk niet zien.
    Ik vind het belangrijk dat kinderen vragen kunnen stellen, nieuwsgierig mogen zijn en vooral dat ze leren dat een lichaam (dat van jezelf of een ander) nooit iets is om je voor te schamen. De meeste kinderen douchen niet meer na het sporten, omkleden na de gym is een ingewikkelde situatie omdat niemand huid mag zien en ze weten veel te weinig over hun eigen lijf en dat van een ander. Online zijn alleen lichamen met filters te zien of kom je al snel bij porno uit.
    Ik heb jarenlang voorlichting gegeven en kwam volwassen mannen tegen die niet weten hoe de geslachtsdelen van een vrouw er normaal gesproken uit zien, dat kan toch niet meer?
    Kinderen koppelen naakt en sex niet vanzelf aan elkaar, dat doen volwassenen. Ik denk dat het belangrijk is dat de kinderen die dit willen er vrij over kunnen praten en ze niet afgeremd worden door mannen van middelbare leeftijd die er wat van vinden.

  2. Ik heb het programma niet gezien maar wel de column gelezen. Volgens mij is het een cultuurdingetje. Waar in Nederland bloot meestal al decennialang als blootgewoon wordt gezien, zien andere culturen het als … Hmmm, gênant, schaamtevol? Voor mij is bloot zeker niet gelijk aan seksualiteit maar openheid over beide is een groot goed. Er is een reden dat de tienerzwangerschappen hier toenamen en dat vind ik heel jammer.

  3. Ik leef kennelijk onder een steen, heb deze hele discussie/ophef gemist. Maar nu ga ik toch één ding vinden, bloot is geen seks. Ik heb jarenlang op gezette tijden een borst ontbloot om een kind te voeden en ik weet zeker dat niemand hier dat ooit heeft geassocieerd met seks.

  4. Precies wat Dorien zegt,maar ik denk dat niet overal bloot gewoon is,zeker niet bij de heren thuis die voor de stampij zorgen.Baudet is zo wie zo van het padje,die schopt overal tegen aan.Het programma komt pas de 21e op tv.

  5. Ik had in eerste instantie de commotie ook gemist. Ik ga er niet naar kijken en zou er ook nooit met een klas vol kinderen naar kijken. Al was het alleen al omdat ik vind dat het in de eerste plaats aan de ouders is om te bepalen of hun kind dit wel of niet mag kijken.

  6. Ik heb de consternatie vanaf de zijlijn gevolgd. Ik heb besloten er dit keer maar niets van de ‘vinden’ en mijn eigen gevoel te volgen in de opvoeding van mijn spruit.
    Mijn katten zijn ook ‘bloot’. En de vogels in de tuin. De vos. Het paard. De koeien. Ik heb nog niet aan ze gemerkt dat ze dat op welke manier dan ook associëren met seks. Misschien moeten wij mensen ook even terug naar onze natuur. Dat spaart een hoop discussie 😉

  7. Bloot is natuurlijk in het gezin, en op plaatsen waar het logischerwijze voorkomt. Op deze manier op TV een duidelijk voorbeeld van doorgeschotenwokegoedebedoelingen, bbrrrr.

  8. Als je hier naar het zwembad gaat moet je naakt onder de douche. Wel mannen en vrouwen gescheiden, maar de kinderen gaan met mama of papa mee, ongeacht of het jongens of meisjes zijn. Zo is bloot heel gewoon.

  9. Ik vind daar eigenlijk maar weinig van. Precies wat jij zegt: als je het niet wilt zien, dan kijk je maar niet. Ik zou zelf niet kijken overigens. En ik zou mijn kind ook niet laten kijken. Niet omdat ik het niet eens ben met het idee achter het programma. Ik sta er helemaal achter dat kinderen niet op horen te groeien met onzekerheid over hun lichaam. En ik associeer bloot zeker niet met sex. Maar ik denk dat er andere manieren zijn om dit doel te bereiken. Grinnik. Nou vind ik er toch weer een heleboel van. 😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *