Rose eten

Gisteren aten we rose eten! En lekker dat het was. Ik vond het recept op eatertainment.nl en heb er wel een aantal dingen in aangepast.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 500 gram voorgekookte rode bieten
 • 500 gram voorgekookte aardappelschijfjes
 • 2 eieren
 • 200 gram crème fraîche
 • sap van 1 limoen (in het recept staat citroen, maar ik had nog een limoen liggen)
 • peper (in het recept staat ook nog zout, maar ik kook zelden met zout)
 • 1 prei
 • 12 dadels
 • 200 gram witte kaas (in het recept staat geitenkaas, maar daar houd ik niet van. In plaats van feta kocht ik, soort van per ongeluk, witte kaas.)
 • 50 gram walnoten (in het recept staat hazelnoten, maar ik heb een enorme zak met walnoten liggen dus die mochten meedoen).
 • 40 gr broodkruimels/panko (ik gebruikte gewoon paneermeel)

En hoe maak je dit werkelijk zalige gerecht?

Ovenschaal invetten en gekookte rode bietjes in schijfjes snijden en op de bodem leggen.

De aardappelschijfjes op de bietjes leggen.

Crème fraîche, eieren, limoensap en peper mixen. Schenk het over de aardappelschijfjes en bietjes.

Prei in halve ringen snijden en daar weer overheen.

Dadels en kaas in stukjes snijden en die over de prei verdelen.

Walnoten en paneermeel daar weer overheen.

In een voorverwarmde oven op 210°C gedurende een half uur.

In het recept staat 25 minuten op 200°C maar wij hebben een verschrikkelijke oven die met vrij grote regelmaat niet doet wat we van hem (ik denk dat een oven mannelijk is) verwachten. En dan nog zijn met name de aardappelschijfjes nog niet echt goed warm.

Maar enfin: als het klaar is heb je gewoon een heerlijk bordje eten met roze saus! Mooi aan dit gerecht is dat je echt heel veel verschillende smaken proeft. Een aanrader dus.

En dat ook nog even in ‘de nationale week zonder vlees‘. Ik ben, zeer tot frustratie van mijn dochters, van mening dat je, als je vegetarisch wilt eten dan ook zonder vleesvervangers kookt. Ha, dat vinden zij niet echt, maar  hé, zolang ik de baas ben in de keuken. Laatst hadden wij per ongeluk een vegetarische rookworst van Unox in huis en echt, ik zeg het niet snel, maar wat was dat ongelooflijk vies. Als dat dan een vleesvervanger is, geef mijn portie dan maar heel snel aan Fikkie. Al denk ik dat Fikkie hier ook niet mee blij mee zou zijn.

Ook eerder kookte ik al wel een enkel gerecht met vleesvervangers, maar ik vind er eerlijk niets maar dan ook niets aan. Dus als ik vegetarisch kook, dan is het ook ‘echt’ vegetarisch.

Gebruik jij vleesvervangers? En ben je daar tevreden over?

13 gedachten over “Rose eten

 1. Ik haak meestal af als er heel veel ingrediënten in moeten. Is hier ook wel zo, maar het klinkt wel heel erg lekker. Dus ik sla deze pagina even op!
  Nee, nooit vleesvervangers.

 2. Als vleesvervanger neem ik regelmatig een groentelepel peulvruchten bij het eten. Vegaworsten zijn niet te vr***. De linzenburger van AH vind ik wel erg lekker.

 3. Ik ben ook geen fan van vleesvervangers. Geprobeerd en opgegeven. Ik vind het ook vies. Je recept klinkt lekker, behalve de bietjes dan.

 4. O ja, die rookworst. Vonden wij ook ontzettend vies.
  Als ik vegetarisch kook is het ook echt zonder vleesvervangers.
  Ik heb een a.s. schoondochter in Duitsland. Zij is veganiste. Wanneer ze weer hier mogen komen zal dit heel wat van mijn kookkunsten vergen denk ik zomaar.

 5. Het ziet er lekker uit, maar ik haakte bij het eerste ingrediënt al af. Ik lust écht geen rode bieten. En dit is dus deze week al het tweede recept dat ik tegenkom met rode bieten. Zou het bijna nog een kans gaan geven…;)

 6. Ziet er lekker uit. We eten koolhydraatarm en daar past het niet in.
  De meeste vleesvervangers vind ik niet lekker. De rookworst variant echt vies.
  Van de zomer onbedoeld een vega worst van de bbq. Niet te eten. Ik heb liever alleen groente dan. Ben ook geen grote vleeseter.

 7. Je kent me ondertussen , wat vreselijk veel werk zo’ , ga ik niet eens aan beginnen. Vlees is vlees, en dat eet je wél of dat eet je niet. Maar “alsofvlees” is geen vlees.

Reacties zijn gesloten.