Openbaarheid

Vooropgesteld: Rutte had zich een heleboel ellende bespaard als hij eerlijk was geweest. Of als hij gewoon had gezegd dat er ook over poppetjes gesproken wordt in een formatie en dat dat vrij logisch is. Want alles draait toch ook de juiste mensen op de juiste plek? Dus wat er gebeurd is heeft hij grotendeels aan zichzelf en een tweetal klungelige verkenners te danken. Maar dat grotendeels staat er wat mij betreft niet voor niets op deze manier …

Want wat er nu toch weer allemaal gebeurt gaat mijn begrip ver te boven. Ik wilde er eigenlijk niet over bloggen, maar er niet over bloggen voelt niet oké. Dus ik ventileer hier toch maar even mijn persoonlijke mening over de ‘Omtzigt-toestand’. En daar mag je het mee eens zijn of oneens. Dat vind ik uiteraard helemaal prima. Maar zullen we hier laten zien dat we in ieder geval op een positief kritische manier met elkaar kunnen communiceren? En natuurlijk weten jij en ik heel goed dat wat hier staat er ongenuanceerd staat te staan, dus zonder dat ik het nog wat kan verduidelijken, zonder dat jij en ik er een gesprek over hebben. Terwijl ik dit typ denk ik tegelijk: wat ben ik mezelf nu toch aan het verontschuldigen voor mijn mening? Waarom dat dan weer?

Terug naar de aanleiding: het lijkt me niet meer dan heel logisch dat er tijdens een formatie ook over mensen gesproken wordt. Ik denk dat het onrealistisch is om te denken dat dat niet gebeurt. Het gaat altijd om poppetjes. Overal. In welk bedrijf of organisatie dan ook. En ook bij mij thuis en ik schat zo in ook bij jou thuis, ofbij de voetbalvereniging of het schoolplein. Laten we dus niet Roomser doen dan de paus. Alleen tja, de politiek, die moet alles keurig volgens het boekje doen dat wij momenteel aan het schrijven zijn. Een boekje waarin onrealistische eisen en verwachtingen staan. Want politici zijn bij uitstek matennaaiers, die -eenmaal op het pluche- alleen nog aan zichzelf denken, die kinderbloed drinken en aan orgies doen. En Den Haag is het aan ons verplicht om altijd eerlijk te zijn. Want hunnie zijn er voor mij persoonlijk. Echt: hoe naïef kun je zijn. Dat kan niet. Het kan gewoon niet. Het is niet in het landsbelang als men altijd eerlijk is. En wederom: ben jij altijd eerlijk? Ja zeg je dan, maar ik doe niemand kwaad met mijn jokje. Oh ja, is dat zo? Op jouw (of mijn) bescheiden schaal brengen wij net zoveel of net zo weinig schade aan. Jemig, wat ben ik toch aan het zwalken in dit epistel.

Volgens mij is het volstrekt logisch dat bij de bespreking van coalitiepartners de stabiliteit van het CDA wordt besproken (want daar schort het wel een beetje aan nietwaar?). Het lijkt me ook logisch dat Omtzigt dan ter sprake komt. Ook andere politici zijn bij naam genoemd en dat is toch niet gek: persoonlijke verhoudingen zijn immers ook belangrijk zijn.

Het is zo krom dat de Tweede Kamer eist dat verslagen van vertrouwelijke gesprekken openbaar gemaakt worden. Transparantie oké maar normaliter pas nadat de formatie afgerond is (en dan ook niet letterlijk). Niet tussentijds en niet afgedwongen. Je bereikt niets als je niet in vertrouwen met elkaar kunt praten. Nogmaals: we moeten niet alles willen weten. Wat heeft dat toch voor doel? Waarom?

De heksenjacht die zich afspeelde vind ik buiten proportie. Ik snap gewoon niet dat politici zo met elkaar omgaan. Dit moeten we niet willen. Natuurlijk mag het debat hard tegen hard gaan, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen zo verschrikkelijk beschadigd worden? En de politici die het hardste roepen hebben vaak tot nu toe weinig of niets gepresteerd. Of die zullen Rutte wellicht pas echt beginnen te begrijpen als ze in zijn schoenen komen te staan. Altijd balanceren, altijd jezelf verdedigen terwijl je vaak niet het achterste van je tong kan en mag laten zien. Oh de vrijheid die oppositie voeren geeft! Als jij als werknemer bijvoorbeeld wordt ontslagen kun jij moord en brand schreeuwen en daarmee de sympathie winnen. Het bedrijf waar je werkt zal nooit vertellen waarom de dingen gegaan zijn zoals ze gegaan zijn. Tenminste, als het een goed bedrijf is. Had ik al gezegd dat we niet alles moeten willen weten? Dat niet moeten eisen?

Heeft dit gedrag te maken met de continu duwende en trekkende media, met ‘eisen stellende burgers die overal verstand van hebben’, met alles wat klakkeloos op social media wordt gegooid én geloofd, met steeds sneller leven, steeds sneller meningen geven, altijd maar de eerste willen zijn, met het ‘ik weet het niet’ niet als antwoord accepteren, met de ratrace die ons leven aan het worden is? Ik weet het niet, ik weet het niet, maar ik vind het zorgwekkend.

Als de oppositie het heeft over de ‘Rutte-doctrine’ wat is daar dan van waar? Dát vraag ik me af? Is het echt zo of is het afgunst? Komt het omdat Rutte toch dingen voor elkaar krijgt? Als Wilders het heeft over een ‘verziekte cultuur’, hoe komt dat dan? En hoeveel heeft Wilders zelf aan die verziekte cultuur bijgedragen? En hoe kan het toch zijn dat Rutte zich af en toe laat verleiden om zich tot het niveau van Wilders te verlagen? Zijn de heren en dames politici niet allemaal schuldig aan de huidige situatie? Door populistisch gedoe, door niet meer echt ergens voor te staan? Kaag ruikt haar kans geloof ik, en ik ben ervan overtuigd dat ze die ten volste zal gaan benutten: ze speelt het spel handig. Maar ik vind politiek geen spel! Het moet om inhoud gaan, om ons land.

In geval van heel belangrijke zaken (zoals de formatie) moet alles ook in vertrouwen besproken kunnen worden. En moet men de garantie hebben dat het ook geheim blijft zodat mensen vrijuit kunnen spreken. Een van de hot items van D66 is een gekozen burgemeester (haha, hier blogde ik er al een keer over en gaf ik aan dat ik er nog wel een keer op terug zou komen. Nou dat doe ik nu dan maar even al is het opnieuw heel erg summier). Wat mij betreft het slechtste idee ever. Geen hond die dan nog zal solliciteren, want dat je solliciteert wil je niet op straat hebben liggen omdat het om je toekomst gaat. En wat als je het niet wordt … dan weet iedereen dat. Maar dat terzijde. Wat ik wil zeggen: sommige dingen moeten wij (het plebs zo je wilt) gewoon niet willen weten. Maar ik geloof dat ik dat al een paar keer eerder heb gezegd hierboven. ;-)

Voordat je nu zegt ‘nou Mrs. T., wat een volgzaam typje ben je toch’ dat is niet zo. Ik heb verstand en ik gebruik het. Op mijn bescheiden schaal. Of ik blog erover (al weet ik ook heus wel dat dat weinig zin heeft). Zoals hier, hier, hier, hier en hier.

Maar goed, ik houd er maar weer ‘ns mee op. Ben blij dat ik even teenentander van me afgeschreven heb.

Enne: ik sta gelukkig niet alleen → klikkerdeklik! Een stukje daaruit: Transparantie zorgt niet voor méér vertrouwen maar juist voor minder. Vertrouwen betekent: iemand vrijuit laten handelen, onbespied, en erop rekenen dat hij het juiste doet. In een cultuur van maximale transparantie is het vertrouwen minimaal.

18 gedachten over “Openbaarheid

 1. Helemaal met je eens, maar dat wist je al. Ik heb het bewust wat langer laten liggen om in staat te zijn het blog wat binnen de proporties qua lengte te houden. Ben het helemaal met Gwennie eens. MEVROUW! Marijnissen heeft een forse nederlaag geleden en schreeuwt nu het allerhardst. En dan op een manier waarin geen enkele vorm van respect terug te vinden is. Beleefdheidsvormen, daar heeft MEVROUW! nog nooit van gehoord.

 2. En dan nu maar ff gewoon aan de slag met de coronacrisis. Want het wordt toch tijd dat we die onder de knie krijgen. Maar wat kunnen die lui praten zeg. Zinnig of onzinnig, ik laat het even in het midden. Niet lullen maar doen, zei mijn vader vroegerbij eindeloze discussies. Handen uit de mouwen, aanpakken en zorgen dat het werkt. Maar ik hoop dat het jou heeft opgelucht.

 3. Het zijn rare tijden, en ik vind het net een politieke soap. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. De timing is ook zo ongelukkig, omdat we ook nog met de coronacrisis zitten.

 4. Wat een vervelende toestanden. Ik wens ze allemaal sterkte en wijsheid en wie zonder zonde is…

 5. Het is niet persé Rutte alleen maar er is de laatste jaren, weet niet meer of dit onder Balkenende al was, een toestand ontstaan in Den Haag waarbij het regeerakkoord zo wordt dichtgetimmerd dat er eigenlijk geen debat meer kan plaatsvinden in de Kamer en zijn regeringspartijen aan handen en voeten gebonden. Dat is niet goed voor de democratie. Omtzigt was een van de weinige kamerleden die hier oa met zijn onderzoek naar de toeslagenaffaire gewoon schijt aan had, en dat heeft hem zowel heel populair gemaakt als heel impopulair bij Rutte cs. Ik ben blij dat er nu eindelijk eens wat gebeurt daar in Den Haag! Of we er beter van zullen worden, ach het blijft politiek hè. Maar ik vind het niet zielig voor Rutte want hij heeft gegokt en verloren. En nu hoop ik dat “ze” als de wiedeweerga gaan werken aan een betrouwbare overheid die er voor de burger is en niet andersom.

 6. Claudia de Breij verwoordde het zo: “Drie volwassenen. Drie mensen met een goed stel hersens, en ze zijn alle drie vergeten dat ze over Omtzigt hebben gesproken.”
  Dat dus, en het continue gelieg, gedraai en kortetermijngeheugen van onze PM. Zelfs na de toeslagenaffaire weigerde hij zijn verantwoordelijkheid te nemen.
  De naam Omtzigt ligt gevoelig omdat Rutte van hem af wil. Heb je het gesprek met Omtzigt en Rutte niet gehoord over de Ruttedoctrine? Dan heb je werkelijk iets gemist! Zodra Rutte zijn mond opendoet, liegt hij. Die man is een schande voor ons land!

  • Dat ben ik niet met je eens, dat hij een schande voor ons land is. Ja, hij heeft gelogen en dat is niet goed te praten en daar moet hij ook verantwoording over afleggen. Maar niet op de manier zoals het nu gaat. In mijn optiek heeft hij ook veel goeds gedaan. En, ik waag het te betwijfelen of anderen het op die plek beter zullen doen.

   • Mensen grijpen alles aan om degene waar ze het niet zo eens mee zijn op een schavot te plaatsen. Ik hoor Marijnissen nu roepen dat iedereen kleur moet bekennen en Rutte moet laten vallen. Over onrust zaaien gesproken. Je zal toch zo iemand hebben aan het roer van een land… ik moet er niet aan denken!

 7. Het kiessysteem zorgt door een veel te lage kiesdrempel dat dit soort formaties ( lees onderonsjes waar men maling aan de kiezer kan hebben) welig tieren. Dat er fouten gemaakt worden zal nooit uit te sluiten zijn maar bewust liegen om, best wel lelijke, fouten toe te dekken geeft mij een nare smaak in de mond. Heel erg gevolgd heb ik het allemaal niet, de aandacht is inderdaad wel wat overtrokken maar evengoed heeft het wel mijn zienswijze over de politiek bevestigd. Zolang er géén fatsoenlijk kiesdrempel komt heeft waar we op stemmen geen enkele zin, Dan wordt in de achterkamertjes een kabinet in elkaar getimmerd waarbij helaas andere belangen spelen dat waar de kiezer voor koos. Mijn vertrouwen is zeker niet gestegen in deze periode.

 8. Tja, die hele heksenjacht gaf mij ook een naar gevoel. En toch… ik moet zeggen dat het ‘gedraai’ mij ook een heel naar gevoel geeft. Want inderdaad: had gewoon gezegd dat je het erover gehad hebt. Dat was handiger geweest dan dit hele gedoe. Maar wat mij toch het meest dwars zit, is die via-via. Het is totaal geen eerlijkheid waar we naar zitten te kijken. Van niemand, denk ik. En dát vind ik stom. Als we nou met z’n allen gewoon eerlijk zijn, zou deze hele heisa niet ontstaan zijn toch?

 9. Geen idee waar het precies over gaat, maar ik vind wel dat er te veel hongerige journalisten en wraakzuchtige facebookers rondlopen. Ook hier 😪

 10. Ik ben het zo ontzettend met je eens! Ik denk daarbij dan ook (nu we toch in Paasstemming zijn): wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Of wat te denken van: Wel de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk…
  Afijn, we gaan het meemaken allemaal.
  Politiek is vooral het spel van poppetjes links en rechts, denk ik. Het is alleen niet zo handig dat Rutte zich niet heeft herinnerd dat hij het over de man heeft gehad. slimmer was geweest om dat wel toe te geven… maar ja, dat is allemaal achteraf gezien.
  Pfttt… ellende hoor!

 11. Dat is er uit.
  Ik zie dingen voorbij komen waarvan ik denk, da’s niet handig, maar moet dit echt zo uitvergroot worden? Verder denk ik nog wel meer. Over Rutte, Omtzigt, de politiek. Maar dat zijn mijn gedachten, gebaseerd op onvolledige informatie en zo, dus dat blijven mijn gedachten.

 12. Lucht jij maar lekker je hart! Dat doet eens mens goed. En niet te veel over piekeren, dat heeft geen zin. Persoonlijk kan ik me er niet druk om maken. Het waait wel weer over, zoals gewoonlijk. Of niet. Mij maakt het niet uit. Ik ga braaf stemmen en verder interesseert het me weinig omdat ik er toch geen invloed op heb (en ook geen invloed op wíl hebben want dan zou ik de politiek in moeten en daar heb ik geen zin in). Wel zit ik af en toe vol verbazing te kijken. Man, man, man. Wat een vertoning.

Reacties zijn gesloten.