De bibliotheek van Parijs – De hel van Tjideng – Goudpapaver

Drie boeken op een rij maar weer. Allereerst las ik ‘De bibliotheek van Parijs‘ van Janet Skeslien Charles.

Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Ik vond dit een mooi boek maar stiekem had ik er wel iets meer van verwacht moet ik zeggen. Maar desalniettemin een heel fijn boek. Een fijne schrijfstijl en de afwisseling tussen de twee tijdsperiodes vond ik van toegevoegde waarde.

– – –

Op dit moment zijn we via het werk een film aan het opnemen rondom het Jappenkamp Kuching. Deze film wordt op 4 mei 2021 via de lokale omroep vertoond. We gaan wel fysiek herdenken, maar dan heel sober en zonder publiek (of in ieder geval zonder aankondigingen om toeloop zoveel mogelijk te voorkomen). Maar dit maakt dat ik wel erg geïnteresseerd was in ‘De hel van Tjideng‘ waarin Elisabeth Lengkeek verhaalt over haar ervaringen in het kamp van Tjideng.

Elisabeth Lengkeek reist op 28 april 1939 naar Nederlands-Indië, haar verloofde Dick achterna. Als twee jaar later de Japanse troepen Java innemen, komt ze met haar pasgeboren dochtertje in het jappenkamp Tjideng terecht. Dit is het verslag van haar overlevingsstrijd.
Het verhaal van Bep Groen-Lengkeek is een van de weinige documenten over het dagelijks leven in een van de vrouwenkampen op Java.

Een interessant maar ook zeer triest boek natuurlijk. Wat mensen elkaar toch allemaal aandoen. Verschrikkelijk, verschrikkelijk.

– – –

Goudpapaver‘ is het derde deel in de reeks van Laila Ibrahim.

Op het eerste gezicht lijken Jordan, een zwarte lerares van middelbare leeftijd, en Sadie, een witte vrouw die getrouwd is met een ambitieuze Duitse zakenman, weinig gemeen te hebben. Maar hun familiegeschiedenissen, die zich jaren geleden met elkaar vermengden op een plantage in Virginia, zijn nog altijd met elkaar verbonden. Op de plantage hebben hun moeders, Mattie en Lisbeth, een sterke band opgebouwd, ondanks hun verschil in afkomst. Het is 1894 en Mattie ligt op sterven. Sadie en Lisbeth ondernemen als moeder en dochter een zware reis om afscheid te kunnen nemen. Maar ongelijkheid zorgt nog steeds voor grote problemen. Sadie en Jordan zullen samen moeten vechten voor een betere toekomst.

Het is een beetje boel jammer maar dit derde deel is wat mij betreft een slap aftreksel van het tweede en een nog slapperderder aftreksel van het eerste deel. Erg jammer want ‘De eerste krokus’ (het eerste deel dus) vond ik bijzonder goed.

Naar welk boek gaat jouw voorkeur uit?

9 gedachten over “De bibliotheek van Parijs – De hel van Tjideng – Goudpapaver

 1. Jammer dat de bibliotheek van Parijs jou tegenviel. Nu ben ik geneigd het niet te lezen. Vandaag kon ik een gereserveerd boek ophalen maar het was er niet. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt…
  Lieve groet.

  • Het was wel een mooi boek, maar soms verwacht je gewoon iets meer. ;-)
   En wat ik niet mooi vind, vind een ander wellicht juist geweldig!

 2. Via mevrouw W kwam ik op jouw blog.
  De eerste twee boeken spreken mij aan. Heb zelfs het eerste boek gereserveerd bij de bibliotheek. Ik lees graag over de Tweede Wereldoorlog.

 3. Via mevrouw W kwam ik op jouw blog.
  De eerste twee boeken spreken mij aan. Ik lees graag over de Tweede Wereldoorlog.

 4. Ah, jammer dat je Goudpapaver tegen vond vallen. Ik blijf heel geboeid door deze mensen. En de eerste heb ik ook al gelezen.

 5. Mijn voorkeur gaat uit naar De hel van Tjideng. Maar nu nog even niet. Ik ben niet in de mood voor zware kost momenteel.

 6. De bibliotheek van Parijs. Het boek was laatst in de Bookchoice selectie en stond al op mijn lijst. Dank voor het herinneren!

 7. Ik vond Goudpapaver ook tegen vallen. De Bibliotheek van Parijs zeker de moeite waard en het boek De hel van Tjieng wil ik zeker ook nog lezen, al word je wel verdrietig van alles wat mensen elkaar aan kunnen doen. Dank je wel voor alle boekentips.

 8. Ik twijfel over Goudpapaver. Ik vond het eerste boek xo mooi en het tweede ook minder. Niet doen dus begrijp ik vsn jou.

Reacties zijn gesloten.