Clifton

Ach jemig, ik heb gewoon al drie weken geen ‘gelezen-logje‘ meer geplaatst. En het is niet zo dat ik niet lees! Zeker wel. Ik ben namelijk volledig en compleet verslaafd geraakt aan de Clifton-serie van Jeffrey Archer. Al moet ik wel zeggen dat de boeken 1 en 2 echt fantastisch, geweldig, subliem waren en dat nummer 3 en 4 toch wel wat minder zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik de boeken gewoon wil lezen. Alle zeven, dus ik heb nog wel een tijdje te gaan.

De serie begint met ‘De tijd zal het leren‘ waarin we kennis maken met de jonge Harry en Giles, hun ouders en andere belangrijke personages.

‘Ik kreeg te horen dat mijn vader was gesneuveld in de oorlog.’ Zo begint in 1920 het epische levensverhaal van Harry Clifton. Harry, de zoon van een havenarbeider in Bristol, heeft zijn vader nooit gekend. De verwachting is dat ook Harry een toekomst op de werf wacht, maar dankzij een opmerkelijke gave wordt hij toegelaten tot een exclusieve jongensschool, waardoor zijn leven onomkeerbaar verandert.

Als Harry een volwassen man is, komt hij er eindelijk achter hoe zijn vader echt aan zijn einde kwam. De verschrikkelijke waarheid leidt Harry naar een volgende vraag: was Arthur Clifton eigenlijk wel zijn vader? Is hij het kind van een arme havenwerker, of is hij de oudste zoon van de erfgenaam van een scheepsimperium.

In deel twee volgen we Harry en Giles verder. In ‘Van vader op zoon‘ speelt de Tweede Wereldoorlog een rol. Giles gaat het leger in en Harry raakt in de problemen.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog neemt Harry Clifton dienst bij de marine om te ontsnappen aan de familiegeheimen en zijn teleurstelling dat hij nooit met Emma Barrington zal kunnen trouwen. Bij een schermutseling met de Duitsers op de Atlantische Oceaan wordt zijn schip tot zinken gebracht en slechts een handjevol overlevenden wordt opgepikt door een Amerikaans cruiseschip. Als Tom Bradshaw, een van Harry’s officieren, diezelfde nacht alsnog sterft, grijpt Harry zijn kans en neemt diens identiteit aan. Bij aankomst in New York beseft Harry dat hij een grote fout heeft gemaakt. De problemen die Tom Bradshaw bij zijn vertrek achterliet, konden wel eens veel groter zijn dan die van hemzelf, en Harry heeft geen enkele mogelijkheid meer zijn ware identiteit te bewijzen.

Zoals het toch wel vaker gaat met series, deel 3 ‘Een goed bewaard geheim‘ is een wat minder krachtig boek wat mij betreft. Maar nog steeds zeer de moeite waard. Harry en Giles zijn nog steeds goede vrienden, er verschijnen nieuwe vrienden en vijanden op het toneel, er sterven mensen, er gebeurt van alles. Gewoon heerlijk leesvoer.

In 1957 krijgt Sebastian Clifton een beurs voor Cambridge, en daarmee zet een nieuwe generatie Cliftons de familiesaga voort. Nadat Sebastian van school wordt gestuurd, raakt hij tegen wil en dank verstrikt in een internationale kunstzwendel rond een standbeeld van Rodin dat veel meer waard is dan het kost op de veiling. Wordt hij nu miljonair? Kan hij weer naar Cambridge? Is zijn leven in gevaar?

En dan hebben we daar deel 4 ‘Een gewaarschuwd mens‘. Ik ben momenteel halverwege in dit boek.

De zestiger jaren zijn voor de families Clifton en Barrington een roerige tijd. De geadopteerde dochter van Harry en Emma wil trouwen, maar iemand fluistert haar aanstaande schoonmoeder giftige roddels in… Ook in zaken zit het niet altijd mee: er zijn kapers op de kust die het bestuur van het familiebedrijf naar zich toe proberen te trekken. Er ontspint zich een spannende strijd vol wraak, blinde ambitie en verraad.

Ook weer een tof boek al is het momenteel wel heel veel over het bedrijf en dat vind ik iets minder interessant. Maar nogmaals: heel fijne en sympathieke hoofdpersonen en uiteraard heel gemene en doortrapte vijanden.

Na dit boek kan ik nog wel even vooruit. Maar of ik hierna de drie volgende boeken ook meteen ga lezen net als toen met de boeken met Helen Grace in de hoofdrol dat weet ik nog niet.

Eigenlijk is het wel handig om aan een serie te beginnen als alle boeken al verschenen zijn want ik wacht inmiddels al weer bijna zeven jaar op deel 9 van deze fantastische serie.

Ken jij deze serie? Heb je ze gelezen? Houd je überhaupt van het lezen van series? En zo ja, welke serie kun je me aanraden?

12 gedachten over “Clifton

 1. Ik had nog nooit van deze serie gehoord. Het klinkt als lekker leesvoer. Bezwaar is, wat jij al noemt, dat de latere boeken in een serie vaak steeds minder worden. Dan ben ik al verslingerd aan het verhaal en lees ze dan toch uit.
  Net als Nicky hierboven ben ik verslingerd aan De stam van de holenbeer. ( ook daar vond ik de latere delen veel minder, maar las ze toch)
  Verder de trilogie van Thea Beckman over Thule ( alle boeken goed) , de trilogie over Marije in de honderdjarige oorlog ook van Beckman ( Geef me de ruimte enz) en de Harry Potterboeken.
  Ik twijfel nog of ik aan de zevenzussen ga beginnen en misschien deze serie.

  • Ik ben inmiddels toch in deel 5 begonnen. Archer heeft me helemaal in de greep. Zelfs deel 4 was top!

 2. De wetten van de Magie van Terry Goodkind – 11 delen. Maar dan moet je wel van fantasy houden. Wat een mooie trilogie is, is De Porseleinboom van Olaf J. de Landell.

 3. Ik ken deze serie niet. Ik heb toentertijd enorm genoten van Kane en Abel en ik ga dus zeker deze serie lezen

 4. Ik ken deze serie niet. Maar ik lees eigenlijk nooit series omdat de boeken naar mate je verder in de serie komt, inderdaad minder goed worden. De enige serie waarbij ik echt ver gekomen ben, is De stam van de holenbeer.

 5. Ik ben intussen aan het derde boek en geniet ervan.Ga ze waarschijnlijk allemaal achter elkaar lezen.

 6. Ik wacht al 7 jaar met je mee… het schiet niet op he? Als het resultaat het wachten waard is, dan is het allemaal goed natuurlijk! Maar toch… ik ben er wel aan toe. Jij ook dus?
  En deze serie ga ik ooit nog wel een keer lezen. Het klinkt erg intrigerend!

 7. Ik hou van series, maar dan wel thrillergenre oid. Boeken van Nele Neuhaus kan ik je aanraden, ik weet natuurlijk niet of je die al gelezen hebt

 8. Deze serie staat bij mij ook op mijn lijst en ik herken heel erg dat je soms het liefst wacht met een serie tot alle delen verschenen zijn. Ik heb nog niets van deze serie gelezen, maar ben er erg benieuwd naar.

Reacties zijn gesloten.