Nazipropaganda voor de jeugd & Villa Augustus

Zoooo, ik ben er weer. Vier weken vliegen voorbij natuurlijk en ik zal jullie de komende tijd laten weten wat we allemaal gedaan hebben in de afgelopen week. Laat ik beginnen met een bijzondere expo in Dordrecht.

Saar had in haar laatste schoolweek een aantal themalessen en een van die lessen was gebaseerd op een tijdelijke expositie in het Onderwijsmuseum in Dordrecht: Nazipropaganda voor de jeugd 1933 – 1945. Thuis vertelde ze 100-uit over de les en over hoe interessant het was. Heb ik eigenlijk al ooit gemeld dat Saar docent geschiedenis wil worden?

Dit soort dingen hoeft men maar één keer tegen mij te zeggen: ik ben ook altijd geïnteresseerd in dit soort dingen en op het gebied van vieren en herdenken wil ik zoveel mogelijk weten.

Vorige week gingen Saar en ik dus naar Dordrecht om deze expositie te bekijken. Die was compact maar interessant. Het is niet raar dat je heilig gaat geloven in dingen als alles wat je als (jong) kind leert bestaat uit het verheerlijken van die ideologie en je met niets anders in aanraking komt.

Tegelijk is het natuurlijk ook best heel erg beangstigend dat de dingen zo werken. Maar ja, dat weten we natuurlijk allemaal inmiddels: indoctrinatie is van alle tijden. En wie zegt dat wij niet geïndoctrineerd worden?

Naast deze tijdelijke expositie (nog te zien tot en met 31 oktober) is er ook een andere tijdelijke expo te zien over de geschiedenis van de bosatlas. En verder is de vaste collectie ook echt heel erg leuk en die leverde veel ‘oh ja, ervaringen’ op. Niet alleen bij mij, maar ook al bij Saar. Hoe leuk is dat dan wel niet?

In 2012 waren we al ‘ns bij Villa Augustus en ik vind dat prachtige pand een enorme ‘Sjakie en de Chocoladefabriek-uitstraling’ hebben. En tja, als je dan toch in Dordrecht bent, dan kun je ook wel gaan lunchen bij Villa Augustus. Jammer dat het behoorlijk somber weer was toen wij er waren en dat het flink regende. Als ik alleen geweest zou zijn, dan had ik vast toch nog gewoon door de tuinen gebanjerd, maar Saar vindt dat nooit zo’n goed plan.

Maar het was echt heel leuk om er te zijn en we hebben genoten van een heerlijke ambiance en een lekkere lunch.

9 gedachten over “Nazipropaganda voor de jeugd & Villa Augustus

  1. Eng idee, die indoctrinatie. Maar inderdaad, dat is van alle tijden en komt overal voor. Dan is zo’n expo over de Bosatlas daarna wel lekker. Mooi pand van Villa Augustus is prachtig, zeg!

  2. Die expositie klinkt heel boeiend. Dat het beangstigend is, kan ik me wel voorstellen. En Villa Augustus als Sjakie en de Chocoladefabriek had ik nooit zo gezien, maar je hebt helemaal gelijk. Die uitstraling heeft het inderdaad:).

  3. Indoctrinatie is inderdaad van alle tijden, ik heb dat gevoel al bij “geloven”, alleen al daarom ben ik er tegen om kinderen te laten dopen en in een specifiek geloof op te voeden. Als je van klein af aan wordt verteld dat “de Heer” alles ziet ga je daarin geloven en ook dwangmatig opgelegde dingen normaal vinden.

  4. Bedankt voor de tip, Dord bezocht ik al maar het WO2 museum was toen dicht ondanks de website. Ik ga het opzoeken want die tentoonstelling lijkt mij ook wel iets.

  5. Ja ik had die tentoonstelling nog niet aangekondigd gezien. Maar nu wel dus ik denk dat we maar eens een dagje Dordt moeten. Want tenslotte: eens een Schapekop, altijd een Schapekop

Reacties zijn gesloten.