Thuiszorg

Een heel goede vriendin van mij werkt ook in de thuiszorg en zij heeft grote zorgen wat dat betreft. Regeltjes, administratie, managers die ver van de dagelijkse praktijk af staan, nieuw (vaak jong) personeel dat geen weekenden meer wil draaien, zzp’ers die de krenten uit de pap halen en tegelijkertijd een hoog ziekteverzuim en te weinig mensen.

Het hart van mijn vriendin, momenteel ernstig ziek maar nog steeds aan het werk, bloedt.

En dan lees ik een column als dit en dan word ik daar naar van. Het idee alleen al vind ik stuitend en, hoe graag ik iemand ook huisdieren gun, de bijval die men haar blijkbaar geeft is in mijn ogen gebaseerd op roepen zonder te denken, zonder ook maar een beetje achtergrondkennis.

13 gedachten over “Thuiszorg

 1. Kattenbakken verschonen is geen taak van de thuiszorg, in dit geval is het een taak voor een mantelzorger, familie, buren of een vrijwilliger. Toch vind ik het schrijnend dat een thuiszorger niet eens meer tijd heeft voor dat kopje koffie en dat praatje, terwijl dat voor de cliënten ook zo belangrijk is. Er wordt nu steeds gezegt dat corona de druk op de zorg verhoogd, maar alle bezuinigingen hebben deze werkdruk veroorzaakt, corona heeft dit alleen nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt.

 2. Nee, die taak hoort inderdaad niet bij de thuiszorg. “Ze voelt zich bezwaard om steeds haar broertje te vragen” zei ze in het artikel. Tja. Rot voor je. Kwestie van keuzes maken. Of je vraagt je broertje of je doet je katten weg. Het is niet anders.

 3. Ik dank de hemel dat we nog geen thuiszorg nodig hebben. Vind ook dat die niet voor dieren hoeven te zorgen, en hoe verdrietig voor hulpbehoevende mensen als het niet meer kan moet je helaas afscheid nemen van je huisdier.

 4. De column is spot on dit is hetzelfde verhaal als mensen die niet goed voor hunzelf kunnen zorgen en dan kinderen krijgen die (steeds!) bij ze weggehaald worden. Gewoon keihard in zijn als je de kattenbak niet kan verschonen kan je niet voor je dier zorgen. Het is waardeloos en verschrikkelijk maar daar is de thuiszorg niet voor! Een dier verdient het beste en ik had verwacht dat jij daar ook zo over zou denken. Maar het is anders als je mantelzorger voor je eigen ouders bent en je die klusjes kan doen er zijn helaas mensen die niemand hebben of wat voor redenen dan ook. En eerlijk die mensen gun ik die 5 minuten dat een kattenbak (of hond uitlaten) duurt meer dan iemands huisdier omdat diegene geen beter huisje ervoor wil zoeken.

  • Volgens mij heb je mijn stukje niet goed gelezen. Ik denk er juist net zo over als jij. Als je niet voor je huisdier kunt zorgen dan dien je geen huisdier te nemen.

   • Het eerste deel van je eigen tekst kan je ook anders lezen. Maar ik verbaasde me alweer.
    De mensen denken steeds meer aan zichzelf en dat zie je overal in. Ik vind overigens dat koffie drinken ook niet de bedoeling is. Ja op locatie tijdens de lunch.

 5. Thuiszorg verleent zorg aan een persoon, niet aan een dier.
  Dat jongere medewerkers liever geen weekenddiensten willen draaien heeft misschien ook te maken met het steeds meer verschralen van toeslagen voor werken op onregelmatige tijden.

 6. Er zijn grenzen aan wat je op de thuiszorg af kunt wentelen, Hoewel ik me wel voor kan stellen dat de hulpen van het onderdeel Huishoudelijke hulp daarmee ter wille zouden kunnen zijn, ten koste van andere dingen dan maar als het moet.
  Maar het hoort zeker niét bij de mensen die voor persoonlijke hulp komen.
  De meeste zijn inderdaad erg van goede wil maar er zijn domweg teveel management lagen en te weinig “handen”. Ik heb maar heel weinig met thuishulp te maken gehad , op één na waren alle dames heel goed in meedenken maar dat ik zo weinig hulp kreeg was dan weer een zaak van de lagen bóven “de handen”.

 7. Hm, nee, geen kattenbakken voor de thuiszorg zou ik zeggen. Maar als de thuiszorg weer tijd zou krijgen voor een kopje koffie bij de patiënten lijkt me dat zó fijn, voor iedereen!

 8. Inderdaad is een huisdier echt niet de verantwoordelijkheid van de thuiszorg. Sowieso niet, maar nu in deze situatie al helemaal niet. Ik merk ook bij ons wel duidelijk dat familie nog maar weinig wil doen en dat afschuift op de zorg. Hoe vaak wij wel niet telefoon krijgen of de huisarts NU even bij moederlief wil kijken want dochter zelf is aan het werk en kan dus zelf geen poolshoogte nemen.

 9. Ik heb de column al eerder gelezen en was het helemaal met Linda eens. Als je niet voor een huisdier kunt zorgen en je hebt niemand in je persoonlijke omgeving die deze zorg op zich wil nemen, houdt het helaas op. Het hoort iig niet thuis bij thuiszorg. Die organisatie heeft al zoveel moeten bezuinigen dat er voor de hoognodige persoonlijke zorg nauwelijks tijd is.
  En mss is het mogelijk om vrijwilligers te mobiliseren om hand- en spandiensten voor huisdieren van zorgbehoevenden te verrichten?

Reacties zijn gesloten.