Aardappel-witloftaart

Iedere dag staan er in de regionale krant recepten. Vorige week stond er een recept in van AH: aardappel-witloftaart. Die wilde ik dus wel ‘ns maken want ik houd van witlof!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 middelgrote uien
  • 600 gram witlof
  • 1 el ongezouten roomboter
  • 50 g ongebrande walnoten
  • 1 middelgroot ei
  • 800 g verse aardappelpuree
  • 3 plakken achterham
  • 300 g geraspte jong belegen kaas

Ik heb de aardappelpuree zelf gemaakt, want ik vind dat persoonlijk toch altijd het allerlekkerste. De witlof had ik ‘s ochtends al gekookt en goed uit laten lekken (‘kontjes’ omhoog in het vergiet) en dat scheelt altijd een boel nattigheid.

  • Snipper de uien.
  • Snijd een klein stukje van de onderkant van de stronken witlof.
  • Kook het witlof 10 min., laat de stronken uitlekken en halveer ze.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

  • Aardappelpuree maken, ei erdoorheen roeren.
  • Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de ui 5 min.
  • Hak de noten grof.
  • Schep de puree in de bakvorm.
  • Leg de gehalveerde witlofstronkjes met de punten naar het midden op de puree.
  • Verdeel de ham erover.
  • Verdeel de ui, walnoten en kaas erover.
  • Bak ca. 25 min. in de oven.
  • Snijd de aardappel-witloftaart in punten en serveer.

En dan: genieten!

7 gedachten over “Aardappel-witloftaart

  1. Toevallig heb ik ook vandaag genoten van lof, voor het eerst weer want in de zomer eet ik dat niet. Het was heerlijk, gewoon alleen gekookt ,zonder toevoegingen, dan proef je toch de lof het best. Goed Brussels lof heeft niets nodig om het smaak te geven. Maar het heeft jullie gesmaakt dus al je werk is wel beloond.

  2. Kijk… niet voor niets kijk ik vandaag op je blog haha… weet ik gelijk wat we gaan eten vanavond, dank je wel.
    Heb straks weer iets meer tijd om bij te lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *