Caliphate & Sophie achter de geraniums

Het is al weer best een tijd geleden dat ik een ‘geluisterd-logje‘ geplaatst heb en dat terwijl ik elke dag minstens een uur naar podcasts luister en oh wat is dat toch leuk. En leerzaam. En interessant. En zoveel meer. Ik geloof niet dat ik heel veel lezers interesseer met mijn logjes over wat ik luisterde want er wordt nauwelijks op gereageerd maar al maak ik maar één ander blij met mijn tips dan is het al prima. (Ik betwijfel op dit moment trouwens überhaupt of ik nog wel lezers interesseer met mijn schrijfsels want het aantal reacties blijft ver achter bij het aantal bezoekers, maar goed, dat is een heel andere ‘discussie’)

Af en toe luister ik Engelstalige podcasts en ‘Caliphate‘ was er daar één van. En dat is inmiddels dus een zeer omstreden podcast omdat de bron die gebruikt is voor een deel van de podcast een leugenaar bleek te zijn. Maar ja, toen stond de podcast al lang on line en had The New York Times zelfs al een prestigieuze prijs gewonnen. En ook al wordt aan het begin van iedere aflevering gemeld dat de podcast (inmiddels) niet meer aan de eisen van The New York Times voldoet vanwege deze fraude, ik ben hem toch gaan luisteren. En pfffft, ik vond het pittig.

Dat al-Kanadi/Chaudhry loog in het verhaal is natuurlijk abject, maar tegelijkertijd zal hetgeen hij vertelde, helaas, echt wel realiteit (geweest) zijn in IS-kringen. De podcast bestaat uit nog meer delen en met name de stukken over de Yezidi’s zijn verschrikkelijk. Hoe is het toch mogelijk dat mensen elkaar dit, en dan ook nog in het kader van geloof, aan kunnen doen?

Enfin: ondanks het voorgaande heb ik deze podcast met veel interesse geluisterd.

 * * *

Sophie achter de geraniums‘ is dan weer van een heel andere orde. Luchtig, grappig en snel, zo kan ik de afleveringen die ik tot nu toe geluister heb wel noemen.

Op de website staat: In Sophie Achter De Geraniums gaat Sophie Milzink op zoek naar oplossingen voor de struggles van haar generatie door in gesprek te gaan met ouderen. Want, dealden onze opa’s en oma’s vroeger niet met dezelfde problemen? En misschien heeft Sophie wel antwoorden op problemen die zij nu hebben. In elke aflevering praat Sophie met een opa of oma over een alledaags issue en wordt de generatiekloof gebruikt om van elkaar te leren. Jong of oud: we hebben allemaal zo ons gezeik!

Echt heel grappig dus. Korte afleveringen waarin Sophie met senioren praat over verschillende dingen. Tot nu toe zijn aan de orde geweest: keuzestress, liefdesverdriet en ghosting, studentenhuizen en geld. De interactie tussen Sophie en de ouderen is leuk en ongeremd. Omdat een aflevering maar kort duurt zijn het heerlijke podcasts om zo even tussendoor te luisteren. Het enige wat ik wat irritant vind is dat elke aflevering begint met een reclame. Ik snap dat Sophie ook haar geld moet verdienen, maar plaats die reclame dan aan het eind (en als dat echt niet kan halverwege).

9 gedachten over “Caliphate & Sophie achter de geraniums

 1. Ik hebt Caliphate ook beluisterd, maar al een hele tijd geleden. Ik wist niet dat deze meneer nu aangeeft gelogen te hebben, dank je wel voor het delen. De podcast zelf vond ik weer erg goed, journalistiek goed gedaan en wow, zoveel geleerd over dit heftige onderwerp!

  Als je van podcasts over actuele onderwerpen houdt, is “Day X” ook een aanrader over de ontwikkeling van extreem-rechts in Duitsland (in het Engels).

 2. Oh, die tweede lijkt me wel leuk! Ik luister momenteel weinig podcasts. Geen idee waarom eigenlijk. Ik vind podcasts luisteren tijdens het koken heel erg fijn. Dan is het een stuk minder saai.

 3. Ik ben ook een enthousiast podcast luisteraar. Dagelijkse kost. Maar volgens mij heb ik dat al wel eens laten weten.

  Mijn to-listen lijstje staat in mijn telefoon, want elke aanrader noteer ik daar.
  Deze twee komen daar dan niet op. Ieder zijn smaak hè?

  Momenteel luister ik naar die over Freddy Mercury. De Vogelspotcast behoort echt tot mijn favorieten. En Een soort god (over een secte) heeft momenteel ook mijn aandacht.

 4. Ik reageer idd veel minder. Lees weinig, dus geen reacties op boekenblogs, luister zelden podcast, dus daar hoef ik ook niet op te reageren. Maar ik lees alles :-)

 5. Nu dan toch even een reactie. Ik lees je graag, maar reageer inderdaad zelden. Ik hoor bij de lurkers 😀. Ik heb dus het geduld niet voor podcast luisteren. Ik lees wel graag en veel (jij nog meer volgens mij) maar podcast het past me niet.

Reacties zijn gesloten.