Twee kleine visjes & Plantage wildlust

Hoe werd Helen Grace de Helen Grace die ze is geworden vertelt M.J. Arlidge in ‘Twee kleine visjes‘.

Alles in de wind → De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Misschien blijft ze dit keer ongedeerd en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen. Maar wat voor persoon zal ze moeten worden om eindelijk veilig te zijn?

Schuitje varen → Helen Grace is op achttienjarige leeftijd net afgestudeerd van de politieacademie als ze wordt ingedeeld bij de verkeerspolitie. Binnen het team vindt iedereen het een saaie functie, maar dagelijks rondrijden op haar motor bevalt Helen wel. Wanneer ze wordt opgeroepen bij een verkeersongeluk van ongekende schaal, blijkt het om een fatale botsing te gaan. Maar waar haar collega’s uitgaan van een tragisch ongeval, heeft Helen haar twijfels. Waarom riskeerde het slachtoffer zijn leven door een drukke snelweg over te steken? Of was hij voor iets op de vlucht?

Twee korte verhalen dus en niet heel erg boeiend eerlijk gezegd. Daarbij had ik het idee dat ik ‘Alles in de wind’ al gelezen had. Wat dus ook zo bleek te zijn. Een matig verhaal dus, wat dat betreft was ‘Schuitje varen’ iets leuker. Maar niet heel veel. Jammer dus.

In ‘Plantage Wildlust‘ is een hoofdrol weggelegd voor ene Janna en aangezien ik dat natuurlijk de mooiste naam van de wereld vind, wilde ik dit boek graag lezen.

‘Plantage Wildlust’ van Tessa Leuwsha brengt ons naar begin twintigste eeuw. Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin. Wildlust is een wrede plek; tegen de zwarte opzichter Creebsburg kan Oscar nauwelijks op. De vrije arbeider Rudolf bewaart tussen hen een wankel evenwicht. Als Janna een school wil beginnen wordt ze geconfronteerd met Creebsburg en wendt Alma zich van haar af. Algauw beseft Oscar dat hij voor een onmogelijke keuze staat: moet hij zich vermannen en gaan lijken op zijn vader? Of dreigt hij dan alles te verliezen wat hem lief is? Janna en bovenal zichzelf.

Mmmm, wat vond ik nu eigenlijk van dit boek? Niet heel bijzonder, maar ook niet niet leuk. Oscar is een beetje een rare snuiter en Janna een beetje een vreemde dame. Maar goed: waarschijnlijk passen ze wel goed in het tijdsgewricht. Ik vond het best een interessant boek, maar het pakte me niet zoals ik verwacht had.

5 gedachten over “Twee kleine visjes & Plantage wildlust

  1. Twee kleine visjes staat al een poosje gereserveerd bij de bieb. Maar balen dat dat dus eigenlijk niet zo boeiend is. Ik had gehoopt dat het juist een nieuw licht op Helen Grace zou werpen.

    • Het is ook niet zo dat het niet te doen is hoor😉. En het is een dun boekje dus je hebt het zo uit. En het werpt ook wel een nieuw licht op Helen. Maar echt boeien deed het mij persoonlijk niet.

Reacties zijn gesloten.