Nog één keer 2021

Allereerst, uiteraard, vanaf mijn plekje op het wereld wijde web: de aller-, aller-, allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! En ik hoop, ik hoop, ik hoop werkelijk waar vanuit mijn tenen dat 2022 toch een beter jaar mag worden …

En dan deze klassieker … dit wordt immers alweer de veerrtiende keer dat ik dit lijstje op de eerste januari van het nieuwe jaar plaats. Kijk je even mee terug naar 2021? En tja, ik weet niet hoe het met jullie is, maar echt een heel tof jaar vond ik 2021 niet.

 1. Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
 2. Welke landen heb je bezocht?
 3. Wat zijn je favoriete momenten van 2021?
 4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
 5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
 6. Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021?
 7. Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
 8. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
 9. Waar werd je heel erg blij van?
 10. Waar heb je om moeten huilen?
 11. Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021?
 12. Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner?
  [b] Blijer of somberder?
  [c] Rijker of armer?
 13. Wat had je vaker of meer willen doen?
 14. Wat had je minder willen doen?
 15. Ben je verliefd geworden?
 16. Wat was je favoriete TV-programma?
 17. Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt?
 18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
 19. Wat deed je op je verjaardag?
 20. Heb je iemand gemist?
 21. Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt?
 22. Geef 2021 een cijfer van 1-10.

Om de antwoorden gemakkelijker te kunnen lezen, selecteer de vragen, control c en control v in het reactieveld.

En hieronder alvast mijn antwoorden:

 1. Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? → Ik deed mijn eerste zelftest. En ik ging naar Auschwitz.
 2. Welke landen heb je bezocht? → Duitsland, Polen, Tsjechië. 
 3. Wat zijn je favoriete momenten van 2021? → Het goed hebben met mijn gezin en mijn ouders, werktechnisch de activiteiten in september van dit jaar met Carentan en de 101ste Airborne Divisie en het ‘coronaherdenkproject’ en de herdenkingsreis naar Auschwitz. 
 4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? → Opnieuw zo goed mogelijk de moed erin houden. Grote projecten gedraaid op het werk met heel veel succes. 
 5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? → Ik denk niet dat het een fout is, maar toch -opnieuw- te optimistisch geweest waar het corona betreft. 
 6. Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021? → Saar.
 7. Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? → Nieuwe wandelschoenen. 
 8. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? → Wekelijkse boodschappen. 
 9. Waar werd je heel erg blij van? → Van mijn fijne gezin. De momenten dat ik toch dingen kon ondernemen (uit eten, theater of bioscoop. Maar ik vond het af en toe echt wel lastig om blij te blijven. 
 10. Waar heb je om moeten huilen? → Dat we afscheid moesten nemen van Suske. En, al huilde ik dan niet echt, de frustraties van de meiden rondom corona. Met name Saar vindt het lastig: ik ben nog nooit uit geweest en ik ben al 16! Meestal gaat het wel goed, maar soms zijn ze erg verdrietig en opstandig. 
 11. Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021? → The Labyrinth Song van Asaf Avidan en Wild is the wind van David Bowie.
 12. Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? → Hetzelfde.
  [b] Blijer of somberder? → Somberder. 
  [c] Rijker of armer? → Rijker wat geld betreft, armer wat vertrouwen in de mens betreft. 
 13. Wat had je vaker of meer willen doen? → Spontaan iets gaan doen. 
 14. Wat had je minder willen doen? → Steeds dezelfde gesprekken voeren met de meiden over corona (ik snap de regels ook niet altijd!), dingen af moeten zeggen, poetsen.
 15. Ben je verliefd geworden? → Nee.
 16. Wat was je favoriete TV-programma? → We hebben sinds een tijd Netflix dus ik kijk een boel series. 
 17. Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt? → De mooiste boeken die ik dit jaar las waren: De boekhandel van Teheran, Een reiziger, Terwijl Parijs sliep, Heimweeland, Het boek van verloren namen, De Clifton-serie, De verborgen kinderen, Moederland, De bergen zingen & Hars. En als ik moet kiezen dan is denk ik dat laatste boek ‘Hars’ wel de topper van dit jaar. 
 18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? → Don’t look up. 
 19. Wat deed je op je verjaardag? → Thuis werken, tosti’s eten bij mijn ouders en ‘s avonds spare ribs laten bezorgen. En geen feestje dus terwijl ik heel erg houd van mijn verjaardag vieren. Of nou ja, van alle verjaardagen vieren. 
 20. Heb je iemand gemist? → De mensen die je normaal gesproken veel vaker ziet. Maar gelukkig zag ik mijn ouders elke week wel een paar keer. Verder hebben we met de vriendinnen inmiddels sinds juni ongeveer afsproken dat we iedere tweede zaterdag van de maand gaan wandelen en dan gaan lunchen. Dat is erg fijn.
 21. Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt? → Dat er toch wel heel veel egocentrische mensen bestaan en dat vind ik heel erg zorgwekkend. Tegerlijktijd vind ik dat we het best heel goed doen hier. We hebben onze ups en downs, maar we zijn vooral nog een heel fijn gezin. 
 22. Geef 2021 een cijfer van 1-10. → Het jaar zou op sommige punten een 1 scoren en op sommige een dikke 10. Dus laat ik er maar een 6 van maken. Dan is dat toch al een punt hoger dan vorig jaar. 

7 gedachten over “Nog één keer 2021

 1. Pingback: 22s 1e – Melodyk

 2. Pingback: 1000 vragen aan mezelf #67 | apenstaartjeweblog

 3. Ah! Een lijstje! Leuk!

  Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
  – niks.
  Welke landen heb je bezocht?
  – geen.
  Wat zijn je favoriete momenten van 2021?
  – dat mijn moeder weer beter werd!
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
  – voor mezelf kiezen.
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
  – me verdrietig laten maken door gedrag van familie waar ik boven moet staan.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021?
  – mijn kind.
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
  – een nieuwe bloes.
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
  – de huur.
  Waar werd je heel erg blij van?
  – dat mijn moeder beter werd (oh, die hadden we al)
  Waar heb je om moeten huilen?
  – om Spike. Veel. En nog soms.
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021?
  – Tom Grennan “Don’t break the heart”. Sorry :-(
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? – dikker maar komt goed
  [b] Blijer of somberder? – soms blijer, soms somberder
  [c] Rijker of armer? – rijker
  Wat had je vaker of meer willen doen?
  – slapen.
  Wat had je minder willen doen?
  – zorgen.
  Ben je verliefd geworden?
  – nee.
  Wat was je favoriete TV-programma?
  – geen.
  Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt?
  – zou ik zo niet weten eigenlijk en ik ben te lui om het op te zoeken.
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
  – geen.
  Wat deed je op je verjaardag?
  – werken, koken, eten, opruimen, lezen, naar bed.
  Heb je iemand gemist?
  – nee.
  Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt?
  – dat ik weinig nodig heb. Maar dat wist ik al.
  Geef 2021 een cijfer van 1-10.
  – 4

 4. 1. Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan? Digitaal musea bezocht, theater digitaal bekeken. Dat opende een andere dimensie. Met de ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid digitaal gewerkt. 2. Welke landen heb je bezocht? Geen andere, maar daar had ik geen moeite mee. Ik vind het raar om niet in een museum rond te mogen lopen en wel in een bus of vliegtuig te kunnen stappen. Wel andere dingen gedaag en mooie plekken in NL bezocht ( Broken Circle, Into Nature)3.Wat zijn je favoriete momenten van 2021? Kerst met de kinderen en kleinkinderen. Paste precies in de regels4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar? Stoppen met de pillen tegen hoge bloeddruk door nog beter op mijn eten te letten en meer te bewegen. 5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar? Aan mezelf twijfelen toen een cursist tijdens een Zoomtraining in de pauze heel kritisch over mij ging ‘roddelen’. Achteraf was zij onbeschoft en onterecht bezig en had ze veel te hard gewerkt en zat in de stress. Haar kritiek was niet terecht en mijn twijfel aan mezelf ook niet. 6.Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021? Kleinzoons, dochter. 7.Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht? Grind voor een klein randje in de tuin. Geeft de tuin een heel rustig beeld. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven? Boodschappen9. Waar werd je heel erg blij van? Kunst met het verhaal.10. Waar heb je om moeten huilen? Als de kinderen het lastig hebben11.Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021? Whiter Shade of Pale. 12.Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:[a] Dikker of dunner? Zelfde[b] Blijer of somberder? Blijer[c] Rijker of armer? Zelfde? 13.Wat had je vaker of meer willen doen? Wandelen, fietsen. 14. Wat had je minder willen doen? Lummelen? 15. Ben je verliefd geworden? Nee? 16. Wat was je favoriete TV-programma? Ik heb Cinetree ( weer) ontdekt en veel films gekeken. ( singing club, mi Vida, Wurthering Hights, De beentjes van Sint Hildegard, De slag om de Schelde, Buza. Reguliere tv-programma’s: Heel Holland bakt, Wie is de Mol, Expeditie Robinson, Het roer om: de verbouwing van een Frans Kasteel, Brommer op zee. Ook wel De Meilandjes. Ik vond het bijzondrr om te zien hoe ze als gezin alles samen deden. Mijn enthousiasme is nu ze in NL zijn verminderd. Bovendien vind ik het allemaal commercieel. 17.Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt? Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. 18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt? Mi Vida. 19. Wat deed je op je verjaardag? Oeps, ik weet het niet meer…..20. Heb je iemand gemist? Vriendinnen met wie ik anders jaarlijks op pad ging. 21.Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt? Dat geluk vooral in je familie zit. 22.Geef 2021 een cijfer van 1-10. Een acht.. mijn jaar was niet zo slecht. Ik red me wel in de lockdown. Ik heb te doen met gezinnen met kinderen in de puberleeftijd en met iedereen zonder tuin en in een klein huis. Ik miste af en toe contacten en regelde dan iets.

 5. Dat zal ik maar niet invullen, veel antwoorden zijn gewoon té voorspelbaar voor wie me goed kent.Maar al bij al was het toch geen heel slecht jaar voor me en kan wel een wat mager 7tje vanaf.

 6. 1. Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
  – stenen geverfd, porselein gestipt.
  2. Welke landen heb je bezocht?
  – naast Nederland ben ik in België geweest.
  3. Wat zijn je favoriete momenten van 2021?
  – sowieso de periode dat we geen mondkapjes meer op moesten.
  – in oktober ben ik met mijn schoonmoeder, 2 schoonzussen, neefje en nichtje een weekend weggeweest en dat was heel erg geslaagd.
  4. Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
  – eindelijk heb ik het onderhoud van onze grote tuin terug opgepakt. Een paar jaar lang stond mijn hoofd daar niet echt naar en opeens kreeg ik de smaak weer te pakken.
  5. Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
  – tja fout… na 5 maanden antidepressieve afbouwen en ermee stoppen (onder begeleiding), ging het helemaal verkeerd met me en dit ging helaas ten koste van anderen. Het was niet echt een fout, want ik kon niet weten hoe mijn lichaam zou reageren, maar het is iets waar ik het nog steeds moeilijk mee heb.
  6. Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021?
  – de honden en de poes.
  7. Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
  – ik heb verschillende leuke koopjes bij kringloopwinkels gedaan.
  8. Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
  – boodschappen en benzine.
  9. Waar werd je heel erg blij van?
  – ik heb geweldige collega’s en we proberen van elke dag een feestje te maken op het werk.
  10. Waar heb je om moeten huilen?
  – het verlies van mijn zoon vijf jaar geleden.
  11. Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021?
  – geen idee. De radio staat hier altijd aan, maar ik kan niet echt een specifiek nummer noemen dat er echt bovenuit steekt.
  12. Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner? – iets dikker.
  [b] Blijer of somberder? – dit is niet echt mijn favoriete jaargetijde, ik denk daarom even somber als vorig jaar.
  [c] Rijker of armer? – dat is niet veranderd.
  13. Wat had je vaker of meer willen doen?
  – een dag stappen met vriendinnen, dat mis ik echt.
  14. Wat had je minder willen doen?
  – binnen zitten door het slechte weer.
  15. Ben je verliefd geworden?
  – nee.
  16. Wat was je favoriete TV-programma?
  – ik geef niet zoveel om tv. Ik kijk nog altijd graag naar Vroege Vogels en dat is al jaren zo.
  17. Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt?
  -De acht bergen van Paolo Cognetti.
  Het ware verhaal van Karin Bloemen is een verhaal waar ik nog vaak aan terugdenk.
  Momenteel ben ik Het meisje met de luidende stem van Abi Daré aan het lezen en dat vind ik ook een boeiend verhaal.
  18. Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
  – Ik geloof niet dat ik een nieuwe film gezien heb. Vorige week keek ik weer eens naar The life of Brian van Monthy Python en die blijft leuk.
  19. Wat deed je op je verjaardag?
  – Ik heb die dag gewoon gewerkt en ‘s avonds hebben we een take- away maaltijd bij een restaurant gehaald.
  20. Heb je iemand gemist?
  – mijn overleden zoon en mijn overleden vader.
  21. Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt?
  – dat ik de rest van mijn leven antidepressiva ga gebruiken. Zonder wil ik echt niet meer.
  22. Geef 2021 een cijfer van 1-10.
  – Ik ga voor een 7.

 7. Ja, leuk! Ik wens jou en de jouwen een heel mooi jaar. Ik miste het lijstje gisteren al, maar die kwam dus vandaag;).

  Wat heb je in 2021 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
  – Hm, een zelftest voordat ik Sinterklaas ging vieren met meer mensen dan toegestaan, dus voor de zekerheid…
  Welke landen heb je bezocht?
  – Ik bleef in Nederland.
  Wat zijn je favoriete momenten van 2021?
  – Momenten dat we weer ‘met z’n allen’ waren, nadat dat vorig jaar nooit lukte/mocht/kon.
  Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
  – Eh, mezelf op de been weten te houden.
  Wat is je grootste fout van het afgelopen jaar?
  – Een gesprek met een arts aangaan die me eigenlijk niet wilde zien.
  Wie of wat heb je het meeste geknuffeld in 2021?
  – Eén van mijn tantezeggers.
  Wat is het beste dat je vorig jaar hebt gekocht?
  – Ik twijfel tussen mijn elektrische fiets en mijn laptop.
  Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
  – Net als jij, gewoon aan de weekboodschappen.
  Waar werd je heel erg blij van?
  – Van een mooi familienieuwtje.
  Waar heb je om moeten huilen?
  – O, waar niet om, ik was nogal emotioneel instabiel;).
  Welke muziek zal je altijd herinneren aan 2021?
  – Geen. Ik had niet echt iets met muziek.
  Ben je in vergelijking met twaalf maanden geleden:
  [a] Dikker of dunner?
  – Veel dikker
  [b] Blijer of somberder?
  – Hetzelfde denk ik
  [c] Rijker of armer?
  – Paar euro armer
  Wat had je vaker of meer willen doen?
  – Er lekker even een dagje tussenuit.
  Wat had je minder willen doen?
  – Klagen, denk ik.
  Ben je verliefd geworden?
  – Nee.
  Wat was je favoriete TV-programma?
  – De Slimste Mens en Dream School
  Wat is het beste boek dat je in 2021 gelezen hebt?
  – De engelen van Elisabeth van Els Florijn.
  Wat is de beste (nieuwe) film die je afgelopen jaar gezien hebt?
  – Ik keek geen films; geen geduld voor;).
  Wat deed je op je verjaardag?
  – Het gebruikelijke maandagritueel: boodschappen, koken, enz. én mijn familie ontvangen.
  Heb je iemand gemist?
  – Niet heel bewust.
  Wat is het belangrijkste dat je in 2021 geleerd hebt?
  – Toch helaas een negatieve les: juich nooit te vroeg.
  Geef 2021 een cijfer van 1-10
  – Het was niet mijn jaar, maar een cijfer geven kan ik niet. Ik zou op een laag cijfer eindigen, maar ja, dat doet dan weer geen recht aan de hoogtepunten, dus ik sla deze over.

Reacties zijn gesloten.