Het meisje uit de trein

Oh, ik weet niet meer bij wie ik las over ‘Het meisje uit de trein‘ van Irma Joubert, maar dank, dank, dank voor deze geweldige leestip! Ik denk dat ik wellicht mijn mooiste boek van het nieuwe jaar al uit heb. Wat heb ik genoten van dit machtig mooie boek!

Jakób, een jonge Poolse verzetsstrijder, heeft zijn aanslag op een Duitse gevechtstrein tot in de puntjes voorbereid. De trein blijkt niet gevuld met oorlogsmaterieel, maar met Joden op weg naar Auschwitz…

De zesjarige Gretl is de enige overlevende. Verteerd door schuldgevoelens neemt Jakób haar het meisje uit de trein mee. Drie jaar lang woont ze bij zijn familie, en houden Gretl en Jakób elkaars geheim verborgen. Na de oorlog stuurt Jakób haar naar Zuid-Afrika in de hoop haar een goede toekomst te geven.

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit boek echt heel, heel erg mooi is geschreven. Als Joubert zich inleeft in de jonge Gretl dan doet ze dat, in mijn ogen, perfect. Maar ook als ze Jakób of de oudere Gretl volgt doet ze dat op zo’n prachtige en invoelende manier. Het bewaren van geheimen, het bang zijn het verkeerde te doen of mensen te kwetsen: het wordt wondermooi uitgediept. Ik heb buitengewoon van dit boek genoten. En hoera, hoera: er is ook nog een deel twee (daar ben ik nu in bezig) en een deel drie. Doe jezelf een heel groot plezier en lees dit boek (en ik denk dat dat ook voor deel twee en drie gaat gelden)!

10 gedachten over “Het meisje uit de trein

  1. Ik ga hem direct reserveren bij de bieb! Heb al meerdere mooie boeken gelezen dankzij jouw tips, dus vertrouw ik ook nu weer op je oordeel!

    • Ik heb deel 2 uit, dat was veel minder. Nu bezig in deel 3, dat is tot nu toe wel weer erg mooi

  2. Ik lees op dit moment het boek en kan jouw alleen maar onderschrijven. Het is echt prachtig!

  3. O, maar zij heeft nóg een serie. Die vind je dan vast ook mooi, dus tip: deel één heet Hildegard. Deel twee speelt zich af in Nederland en heet ‘Het meisje uit het verscholen dorp’. Derde deel (het is een trilogie): ‘Een thuis in Afrika’. Veel leesplezier;).

    • had ik nou bij jou gelezen over dit boek? Ik had nog gezocht op je blog maar kon de titel niet vinden.
      Maar bedankt voor de andere tips!

Reacties zijn gesloten.