Less is more

In juni 2009 hebben we hier in huis een flinke verbouwing gehad. Daarvan zijn hier de foto’s te zien (hoe lang nog, dat weet ik niet want Photobucket vindt steeds dat ik iets moet doen en als ik dat dan probeer dan lukt dat niet, maar goed daar gaat het hier niet om).

Al bijna 13 jaar dus genoten wij van onze, toch wel enigszins drukke, wand achter de bank. Eerlijk is eerlijk: ik vond het nog steeds heel erg tof. Maar wilde eigenlijk ook wel ‘ns een keer iets anders. Dat werd uiteindelijk een uitsnede van ‘Stilleven met bloemen in een vaas‘ van Jan Davidsz. de Heem want dat vind ik echt een supermooi schilderij. Sterker nog: we slapen al ruim een jaar onder een heerlijk flanellen dekbed met datzelfde schilderij.

Voordat we deze keuze hebben gemaakt heb ik best veel onderzoek gedaan. Ik ben gecharmeerd van IXXI maar vond dat het toch ook weer net niet. Toen wij in Zeist waren hing daar ook een doek van IXXI dus toen hebben we het goed kunnen bekijken. Heel erg mooi, maar ook wel heel fragiel. En omdat onze muur nogal ruw is twijfelden we ook aan of het wel goed te bevestigen was. We zagen in de woning in Zeist dat het doek ook al een keer naar beneden gevallen was en dat zagen we niet zo zitten.

Iets ander dus, maar wat dan. Uren heb ik doorgebracht op deze website en wow wat is er veel moois te zien daar.

Een voorwaarde voor het nieuwe werk vonden we dat het boven de bank moest ‘liggen’ en dat beperkt het aanbod best wel. Er zijn veel meer staande doeken dan liggende.

Op een gegeven moment had ik enorm veel werken in mijn leeslijst neergezet. Allemaal werken die ik mooi vond en allemaal liggende werken. Op één werk na dan: dat van Jan Davidsz. de Heem: dat bleef veruit favoriet. Maar ja: dat is een staand werk …

Mr. T. snuffelde door al mijn favorieten en hij bracht de keuzes drastisch naar beneden. En hij voegde ook nog een favoriet toe. Tja, je bent boerenzoon of je bent het niet. ;-)

Maar ik zie mezelf niet onder de koeien zitten natuurlijk. Lang verhaal kort: we bleven vallen voor de bloemen van Jan. Het zal ook wel een beetje aan zijn naam liggen denk ik. Op de website stond al een foto met dit doek waaruit een stuk gesneden was: dus we hakten de knoop door en bestelden een exemplaar van 180×90.

Het systeem, daar was ik al snel uit. Dat xpozer dat leek me wel wat. Het werk wordt dan afgedrukt op een heel dun doek dat je op een raamwerk spant. Nadat je het bevestigd hebt, hangt het dan een centimeter of twee van de muur.

Vorige week kwam het binnen en gisteren hebben we het opgehangen. De oude schilderijen werden verwijderd, sommigen gaan richting rommelmarkt, een aantal hangt nu op onze slaapkamper en de rest ligt nu op zolder. De gaatjes in de muur werden gedicht, de muur opnieuw gewit en het doek werd opgehangen.

En ik ben superblij! Het is even wennen, het is ook wel kaal. Ergens had ik verwacht dat 180×90 toch groterder zou zijn. We hebben ook nog gedacht aan een groter formaat maar als je het breder maakt, wordt het ook hoger en dat werd dan weer erg krap. En het moet natuurlijk wel in verhouding blijven.

Maar ik vind het vooral heel, heel erg mooi. Blij dus! Ben benieuwd of dit ook bijna 13 jaar blijft hangen. We zien het wel. Als we dit beu zijn, kunnen we altijd nog een ander doek van 180×90 bestellen zodat we af en toe kunnen wisselen.
En hierboven en hieronder een foto met daglicht. Ik ben blij!