Never not walking


Vorig jaar wandelde ik 3.291,5 kilometer en ik heb van elke kilometer genoten. Talloze podcasts heb ik inmiddels geluisterd en naast dat ik lekker buiten ben en geniet van al het moois om me heen word ik dus ook nog een heleboel wijzer. ;-)

In maart vorig jaar heb ik ook de ‘ommetjesapp‘ gedownload omdat er op het werk een team startte en ik dacht ‘ik zet al een app aan tijdens het wandelen, dan kan die andere er ook nog wel bij’. Dus ik wandelde en wandelde en vond het allemaal prima. En ik stond al snel bovenaan de ranglijst van ons team.

Op een gegeven moment bedacht ‘ommetje’ dat je meer punten zou kunnen verdienen als je voor 9.00 uur zou wandelen (of misschien was dat altijd al, maar ontdekte ik dat pas op een laat moment, dat weet ik niet zeker). En nog wat later bedacht ‘ommetje’ dat je ook extra punten kon verdienen als je tussen 11.30 en 14.00 uur zou wandelen.

Mmmm, ik wist niet heel zeker of ik dat nou nog wel zo leuk vond. Wandelen moet ontspannend zijn vind ik en geen onderlinge strijd worden.

Ook al vond ik het natuurlijk tegelijk ook wel tof dat ik bovenaan de ranglijst van ons team stond. Dus dat is best een beetje tegenstrijdig nietwaar. Maar tegelijk maakte het voor mij niet zo heel veel uit want ik wandelde al tijden ‘s ochtends vroeg en tussen de middag. Zeker bij het thuiswerken is vooral ook die lunchwandeling wel heel tof. Dus die app ging gewoon aan bij iedere wandeling en ik bleef netjes de ranglijst aanvoeren.

En toen bedacht ‘ommetje’ dat er ook nog een andere competitie moest komen. De zogenaamde ‘levelranglijst’. Dat vond ik al helemaal niet zo heel erg leuk, maar vooruit dan maar weer. Overigens kon je ook gewoon niet meedoen aan die levels, maar ja, als je automatisch meedoet en de eerste levels gaan soepel …

Over het algemeen doorliep ik de levels vrij soepel al kwam het ook wel eens voor dat ik in een level bleef hangen. En dat vond ik eigenlijk best raar, want er veranderde niets aan mijn wandelritme. Maar goed, het zal wel.

Wat me op een gegeven moment wel opviel was dat ik mijn eerste positie op het werk verloren was en dat vond ik wel heel erg vreemd. Want de nummer twee wandelde eigenlijk op hetzelfde ritme als ik, hoe kon hij dan ineens mij voorbij zijn. En zover nog wel? Ik hield het een beetje in de gaten en zag dat hij half december (hierboven) ineens 180 punten boven stond. Maar op 8 januari (foto hieronder) stond hij ineens 238 punten boven me. En eigenlijk kan dat niet. Want hij zit feitelijk dus in dezelfde ‘wandelfase’ als dat ik zit.

Nummer 2 ben ik dus en nummer 1 is mijn collega. De ‘medailles die we hebben zijn op twee na hetzelfde. Bij de vijfde is hij ‘hoger’ bij de ‘zevende’ ben ik hoger en de punten die je daarvoor krijgt heffen elkaar op. Dus eigenlijk zijn we gewoon gelijk. Of nou ja, eigenlijk zou hij gewoon nog een x-aantal punten achter me moeten staan omdat we min of meer gelijk opgaan. Hij is denk ik twee weken later begonnen dan dat ik ben, dus dat verschil zou moeten blijven bestaan volgens mij. Of ik snap het hele systeem niet. Dat kan natuurlijk ook.

Lang verhaal maar weer ‘ns kort: in een paar maanden tijd is hij mij voorbijgeschoten en hoe hij dat doet? Geen idee? Ik weet het werkelijk waar niet. En ook al is het maar een wandelapp, het zit me toch niet echt lekker. Hij zal iets gevonden hebben waarmee hij extra punten scoort en waarschijnlijk ben ik te dom om dat te ontdekken. Misschien dat ik hem er nog wel ‘ns een keer naar ga vragen als ik hem ooit weer zie op het werk. Maar ja, met al dat thuiswerken wordt dat hem natuurlijk ook niet.

En dat in combinatie met steeds maar weer die nieuwe challenges van ‘ommetjes’ maakte dat ik de app verwijderd heb. Al wilde ik wel eerst even het level ‘veteraan’ halen, dat dan weer wel natuurlijk. Want dat past wel mooi bij mijn werk vind ik.

Best bijzonder hoe zo’n ommetjesapptoestand een mens bezig kan houden nietwaar? Ik vraag me ook wel een beetje af wat dat nu over mij zegt. Ben ik een zeikerd dat ik me hier ‘druk’ over maak of klopt het echt niet?

Doe jij mee aan ommetjes?

15 gedachten over “Never not walking

 1. Ik heb em net weer geactiveerd. Maar die levels heb ik eruit gegooid. Ik wandel voor mezelf en ga me niet laten opjutten met allerlei uitdagingen. Zou hetkunnen dat diecollega zijn resultaten deelt? Als je dat metal je contacten doet, krijg je volgens mij een zooi punten.

 2. Hahaha! Ik snap je frustratie helemaal. Ik heb wel een tijdje de app gebruikt maar ben er mee gestopt. Ik heb eigenlijk geen idee meer waarom.

 3. Ommetje, de app doe ik niet aan.
  Wel aan ommetjes, maar met Strava :)
  Dat vind ik persoonlijk een superfijne app.
  En chapeau voor jou.
  Je loopt dan gemiddeld 10 km per dag, knap hoor.

 4. Ik word al moe bij het lezen haha… als ik wandel, wil ik me namelijk helemaal nergens mee bezig houden :-) … maar dat zegt ook weer alles over mij hoor.
  Ik vind het super stoer wat je doet.

 5. Ik heb de app nog steeds aan staan. Maar het enige dat me uitdaagt én me op de been houdt, is dat ik de reeks niet wil onderbreken. Gaat ook helemaal nergens over, maar het geeft me op sommige dagen toch nèt het zetje om een ommetje te maken.

 6. Zo’n competitie is niks voor mij. Ik hou voor mezelf bij wat ik loop en of een ander meer of minder loopt, zal me een worst wezen. Dus nee, ik heb geen speciale ommetjes-app.

 7. Geeft hij zijn kind die telefoon als die buiten gaat ofzo? Ik denk dat je dit soort dingen voor jezelf moet doen ipv je uit laten dagen door een collega. Ik zou er niet aan beginnen omdat ik sowieso privé en werk gescheiden houd.

  • Ik kan best tegen mijn verlies :-). Maar niet als er oneerlijk gespeeld wordt.

 8. Er is een mogelijkheid om je ommetjes te delen via bijv. Whats App, daar krijg je ook punten voor. Als je dat een paar keer per dag doet, dan gaat het wel hard met de extra punten…
  Ik ben gestopt met de Ommetje app, ik vond het helemaal niet relaxed.

 9. ‘t Is voor mij heel begrijpelijk dat je het je afvraagt. Een mens wil toch weten hoe eea in elkaar steekt, toch? Voor mij waren er meerdere redenen om ommetje te verwijderen . Ten eerste vergat ik hem vaak aan te zetten zodat ik meestal al een half uur aan het lopen was voordat de app iets kon registreren. Ten tweede wandel ik voor mn plezier, (geestelijke) gezondheid en om lekker te luisteren naar podcasts of boeken. En trouwens ook vaak met vriendinnen om heerlijk het leven door te nemen. Bij al deze redenen speelt competitie geen enkele rol en dat kan wat mij betreft zo blijven ;-)

 10. Zo is mijn man in de ban van een ski-app, in zijn leeftijdsgroep staat hij vrij hoog. Mij boeit zoiets niet, ik ga voor mijn eigen beweging, niet voor de competitie

 11. Heel begrijpelijk dat je de app verwijderd hebt. En ik snap dus ook zó jouw gedachten. Dat is precies waarom ik nooit aan die app begonnen ben. Ik zou er namelijk ook hele dagen over kunnen ‘puzzelen’ hoe het zit en stiekem bovenaan willen staan. Ik gebruik wel Strava om mijn wandelingen (en fietsritten) op te nemen. Ik vind het namelijk leuk om mijn kilometers bij te houden, maar ook daar doe ik niet mee aan challenges of wedstrijden of groepen e.d.

Reacties zijn gesloten.