Het meisje uit de trein & Tolbos

Oh, wat heb ik genoten van ‘Het meisje uit de trein‘, wat een prachtig en heerlijk boek was dat. Hoe fijn is het dan wel niet dat er nog een deel 2 en een deel 3 was.

Het spoor van de liefde‘ vertelt het verhaal de adoptieouders van Gretl. Hoe zij elkaar ontmoet hebben en welke verschillen en vooroordelen zij moesten overwinnen voordat ze samen verder konden.

De hartverwarmende voorgeschiedenis van Gretls Zuid-Afrikaanse ouders – een liefdesverhaal dat ontroert en bemoedigt. Johannesburg, begin jaren ’30. Kate Woodroffe is een beschermd leven gewend. Als ze besluit haar studie sociologie af te sluiten met een veldonderzoek onder arme blanke Zuid- Afrikanen, zijn haar ouders dan ook niet enthousiast. Kates vader is directeur van een mijn. Hij vraagt aan Bernard Neethling, zijn felste tegenstander bij de vakbond, zijn dochter te begeleiden in de achterbuurten van Johannesburg. Zo hoopt hij dat Kate veilig is en dat hij tegelijk Bernhard voor zijn ideeën kan winnen. Er gebeuren echter hele andere dingen. Kate en Bernard raken hopeloos verliefd – een relatie die vanwege het standsverschil tot mislukken gedoemd is.

Als ik heel eerlijk ben vond ik dit boek heel erg tegenvallen en dat is dan toch verrekte jammer. Snel maar door met ‘Tolbos‘ dan.

In de woelige jaren tachtig zwalkt de opgroeiende Katrien in Zuid-Afrika heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie.
Katrien Neethling is tien jaar als ze op de radio hoort dat de politie heeft geschoten op schoolkinderen in Soweto. In diezelfde week raakt de vijftienjarige Wladek Kowalski in Polen betrokken bij een demonstratie tegen het communisme.
In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie. Dan blijkt dat ze in beeld is bij veiligheidsdienst vanwege ondergrondse activiteiten tegen de apartheid…
Ook Wladek betaalt de prijs voor zijn verzet tegen het regime. Hij ontvlucht zijn land en vertrekt naar zijn oom Jakób in Zuid-Afrika. Het heimwee is haast ondraaglijk – maar er is ook het nichtje van oom Jakób, die koppige, Afrikaanse meid, onuitstaanbaar en onvolwassen, en toch zo fascinerend.

En dit boek, lieve lezers, is opnieuw zo ongelooflijk mooi en bijzonder en interessant om te lezen. Prachtig uitgewerkte personages, historische gebeurtenissen mooi verwerkt in het boek, een boel informatie over de apartheid en de strijd daartegen.

Het is een trilogie die bestaat uit twee prachtige boeken en waarvan je, in mijn ogen, weinig mist als je deel 2 laat zitten. Maar heus: deel 1 en deel 3, die moet je gewoon lezen. Echt. Doen!

4 gedachten over “Het meisje uit de trein & Tolbos

  1. Heb ze alle 3 gelezen en ben het helemaal met je eens. Vond het eerste deel “Het meisje uit de trein” trouwens het allermooiste.

  2. Hm, misschien is dat het probleem. Ik vond deze serie een tegenvaller. Maar volgens mij ben ik destijds afgehaakt na deel twee.

Reacties zijn gesloten.