Lang zouden ze leven

De Oorlogsgravenstichting bestaat 75 jaar en daar wordt op verschillende manieren aandacht aan besteed. Die aandacht bestaat onder andere uit de serie ‘Lang zouden ze leven‘. Een jaar lang wordt er iedere week op de geboortedag van een oorlogsslachtoffer zijn/haar verhaal verteld.

Het zijn indrukwekkende portretten met steeds andere invalshoeken. Verhalen van verzetsstrijders, slachtoffers van de Holocaust, militairen en burgers. Het zijn echt heel bijzondere portretten en ik vind dat de Oorlogsgravenstichting met deze portretten op een heel mooie, indringende en integere manier de gebeurtenissen van lang geleden onder de aandacht brengt. #Opdatwijnietvergeten

Vandaag is het 27 januari 2022. 77 Jaar geleden werd Auschwitz bevrijd. Oktober vorig jaar liep ik daar rond, over die grond die zoveel voeten betreden hebben, door die gebouwen waar zoveel leed is aangedaan, daar waar het doodstil is omdat de vogels zwijgen. We moeten echt heel erg zuinig zijn op onze vrijheid en de verhalen blijven vertellen.

10 gedachten over “Lang zouden ze leven

 1. Uit eerste hand geschreven oorlogsboeken blijven mijn favoriet. De filmpjes vind ik iets teveel gericht op kinderen en eigenlijk is dat ook wel weer goed.

 2. Indrukwekkend. Ik ben er stil van. DeThelma’s hebben geleefd en een steen verlegd op aarde. Hoe hun leven is verlopen is in- en intriest.
  Ik wens dat de filmpjes een spoor achterlaten van begrip en waardering voor de vrijheid. We moeten er zuinig op zijn.

 3. Wat een mooie manier van herdenken is dat.
  Die berekening over tot wanneer we stil zouden zijn, vind ik heel indrukwekkend.

  • En dan te weten dat de datum op mijn badge niet meer klopt. Dat was immers oktober 2021.
   Het maakt in ieder geval heel treffend duidelijk wat de enormiteit van de Holocaust was

 4. Dat we het verhaal moeten blijven vertellen, bleek een paar dagen terug wel weer: toen werd een Nederlandse vrouw bij Auschwitz opgepakt na het brengen van de hitlergroet. Zeker een verhaal als uit het filmpje dat je geplaatst hebt maakt indruk. En zo zijn er zoveel verhalen en allen zijn ze even belangrijk.

Reacties zijn gesloten.