De schrik van Roden & Eva Schloss

Alweer enige tijd geleden luisterde ik de podcast ‘De schrik van Roden‘. Deze podcast gaat over Jacob Luitjens.

Een martelvilla in Drenthe, twee moorden: tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Een jongen die nu een man van 102 zou zijn. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? En was hij echt de Schrik van Roden – of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven? Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat in deze zevendelige podcast op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens.

Uiteraard luisterde ik deze podcastserie al wandelend en ik heb van de hele serie genoten. Maarten van Gestel heeft een heel mooi en interessant verhaal gemaakt dat goed in elkaar zit. Wat mij vooral bijblijft is de mildheid aan het einde van de serie. En de wereld kan niet genoeg mildheid krijgen wat mij betreft.

Echt een luistertip wat mij betreft.

Een heel andere zeer interessante podcastserie is ‘Het spoor terug‘. Deze podcast verzamelt allerlei audioverhalen op het gebied van geschiedenis en daar zitten vaak erg interessante exemplaren bij.

Laatst luisterde ik er twee afleveringen met daarin Eva Schloss aan het woord. Eva was bevriend met Anne Frank en net als de familie Frank duikt ook de familie van Eva onder. Beide families worden verraden en komen in vernietigingskampen terecht. Hoe het met de familie van Anne afloopt weten we. Ook Eva verliest haar vader en broer. Samen met haar moeder komt ze terecht in naoorlogs Amsterdam waar haar moeder uiteindelijk in het huwelijk treedt met Otto Frank.

In de podcast vertelt Eva over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook over haar leven daarna. En over hoe Otto Frank er zijn levenswerk van maakt om het verhaal van Anne wereldwijd te verspreiden.

Eva worstelt heel erg met haar verleden. Op een gegeven moment zegt Otto haar het volgende: Als jij haat, de mensen die je haten, zij lijden niet, maar jij lijdt ervan. En dat hielp haar …

Dit zijn precies de woorden zoals ze ze uitsprak (ze woont al vele jaren in Engeland) maar wow, wat maakten die indruk op mij! Wat kunnen we toch nog veel leren van de geschiedenis!

6 gedachten over “De schrik van Roden & Eva Schloss

 1. Ik luisterde ook naar De schrik van Roden. In die dagen gingen we samen een weekendje weg. Mijn man had iets geboekt en ik wist niet waar we heen gingen.

  Laat hij nou twee overnachtingen hebben geboekt op een landgoed in…Roden.
  Echt toevallig, want hij wist het niet van mij en ik niet van hem.

  Dwalend door het bos daar heb ik 3 afleveringen geluisterd. Toch wel speciaal.

 2. Ik luister niet vaak podcasts maar was wel nieuwsgierig naar Eva’s verhaal. Mooie podcast
  En ontspannender dan lezen na een fijne wandeldag (zie mijn nieuwe blog).

 3. Ook genoten van de zoektocht naar de 102 jarige landwacht. En ook ik ben voor meer mildheid, maar iemand die geen enkele spijt uit, kost mij toch wat moeite..

 4. Mooie tekst. Toch zal ik geen oorlogspodcasts gaan luisteren. Ik kan er niet tegen. Ik heb genoeg gezien en gehoord om de conclusie te trekken dat het echt heel vreselijk moet zijn geweest. Soms heb ik het gevoel dat ik vroeger in zo”n gaskamer omgekomen ben. Ik kan als het ware het schreeuwen horen, het gas ruiken. Teveel inbeeldingsvermogen misschien, maar beter voor mij om er verre van te blijven

Reacties zijn gesloten.