Referendum

Wat een goed bericht. Wat mij betreft althans. Naar mijn mening brengen referenda niets goeds. Onze vertegenwoordigers in Den Haag zijn degenen die inhoudelijk op de hoogte zijn en kunnen weloverwogen besluiten nemen.

Als het volk gevraagd wordt dat te doen wordt er (vaak) gestemd vanuit emotie of op de optie waarvan de voorstanders het meeste in de media komen. En dat is lang niet altijd de beste keuze. Kijk maar naar het Oekraïne referendum van een aantal jaar geleden.

En als er dan een referendum gehouden wordt en de politiek legt het naast zich neer omdat het slechts raadgevend was dan voedt dat alleen maar meer de onvrede van bepaalde mensen/groepen.

Ik vind oprecht dat je ‘het gewone volk’ niet moet bevragen met dit soort zaken. Daarbij, het boeit ons blijkbaar allemaal nauwelijks als je kijkt naar de schandelijk lage opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen.

Nu nog een definitieve streep door de gekozen burgemeester!

Hoe denk jij over referenda en gekozen Burgemeesters?

25 gedachten over “Referendum

 1. Oeh! hier moet ik wel even op reageren. Ooit was ik fervent voorstander. Ik moest en zou ook D66 stemmen, omdat zij voor het referendum waren. En hoewel ik in de jaren die kwamen zag dat het zijn (grote) nadelen had, zoals je hier al stelt, vond ik het lastig deze overtuiging los te laten. Ik realiseerde me pas na jaren, dat ik vóór het referendum was, omdat ik vond dat ik mijn mening over heel veel zaken moest kunnen laten horen. Ik was jong en onbesuisd 😉 en bovendien dusdanig geprivilegieerd dat ik mezelf intelligent durf te noemen, de intellectuele én financiële mogelijkheid had om mijzelf te (laten) informeren en de overmoed om mijzelf geïnformeerd te durven noemen. Inmiddels ben ik ook niet op elk punt voldoende geïnformeerd waar ik soms toch gevraagd wordt iets van te vinden, bijvoorbeeld in een gemeentelijk referendum. Zie ik hoeveel tijd en moeite het zou kosten dat wél te zijn en hoe moeilijk dat voor heel veel mensen zou zijn. Dus nee, laat die referenda maar zitten, hoe weemoedig ik ook word als ik mijzelf dit hoor zeggen 😉

 2. Heb met volle bewustzijn nee gestemd tegen de Oekraïne en sta er ook nu nog steeds achter. Dingen die in ons land allang normaal waren daar toen nog verboden (abortus bijvoorbeeld). Een land moet eerst richting Europese regels groeien om erbij te komen, niet erbij komen en dan zeggen te gaan veranderen. Uiteraard genoeg nee-stemmers toen die geen onderzoek gedaan hebben. Ik denk dat een referendum en een publieke stem een recht is maar dat ze toch doen wat hen het beste uitkomt. Zou de VVD de grootste zijn geweest als ze met het extra belasten van de rijken waren gekomen vòòr de verkiezingen?

 3. Als ik op social media één ding heb geleerd is het wel dat er teveel zogenaamde experts zijn, die maar beter niet mee hoeven te beslissen. Sommige onderwerpen zijn te groot. In tegenstelling tot wat jij schrijft denk ik niet dat “Den Haag’ wel alles kan overzien. Maar dit terzijde.
  Gekozen burgemeester lijkt me niks. Dan krijg je een populariteitswedstrijd en of dat altijd de beste burgerouder oplevert. Nah.

 4. Lastig, want aan de ene kant ben ik van mening dat we als volk recht van spreken hebben, maar tegelijkertijd ben ik het met je eens dat dan degenen met de grootste ‘bek’ het voor het zeggen krijgen terwijl dat misschien niet altijd het juiste is. Ik vind wel dat als we een referendum zouden hebben, dat er dan ook naar gehandeld moet worden en dat het dan niet door het kabinet terzijde moet worden geschoven, dan moet je het gewoon afschaffen en als kabinet de beslissing nemen.

  • We hebben als volk recht van spreken door te stemmen. Het is absoluut onmogelijk om gefundeerd iets te vinden van ingewikkelde dossiers. Het is te riskant om daarop te varen. Dus helemaal afschaffen is naar mijn idee het enige juiste.

  • Ik zie echt geen enkel voor. Of het zou moeten gaan om relatief eenvoudige zaken. Maar wie bepaalt dan welke dat zijn?

 5. Wat een referendum betreft ben ik het met je eens. Wat de gekozen burgemeester betreft; ik heb een idee. Daar zou ik me dan eens in moeten verdiepen en dat vind ik dan weer zonde van mijn tijd, eerlijk gezegd.

 6. Ik heb gemengde gevoelens. Ergens vind ik een referendum juist wel goed, maar dan denk ik aan bijvoorbeeld de Brexit, en dan weer niet…

  • Ik pieker me suf wanneer een referendum goed zou kunnen zijn. Over welk onderwerp moet het dan gaan? Iets over euthanasie of lhbti of zo? Maar ook dat vind ik tricky.

 7. Ik ben dankbaar dat ik in een democratie woon… en vind ook dat niet alles over ‘80.000 schijven’ hoeft te gaan. Zoveel mensen, zoveel meningen is lang niet altijd nuttig.

 8. Misschien had ik er drie jaar geleden een andere mening over gehad, maar nu ik wappieland heb gezien, ben ik blij dat we het zonder referendum doen. Ik ben een beetje bang geworden voor ‘het recht van de hardste schreeuwer’. Ik ben het dus met je eens.

 9. Ik ben het helemaal met je eens. Wat een ellende geeft zo’n referendum. Hier is er een de 1 juni. Over het voorbehoud van DK in de EU politiek. Er is nu al zoveel verwarring, valse berichten, scheve ideeën en ga maar door. Daar hebben we inderdaad afgevaardigden voor gekozen. En dat met die gekozen burgemeesters…dat hebben we hier en deugt niet volgens mij.

  • Hier, dat bedoel ik dus. En maak dan als burger maar ‘ns een goede keuze. Niet te doen.

   Ik ben het met je eens wat de gekozen burgemeester betreft, maar jij hebt er dus (geen goed) ervaringen mee. Vertel!

 10. Wat ik er van denk is onbelangrijk, het maakt helemaal niets uit, niet wat ik denk en ook niet wat ik zou stemmen bij een referendum. Ik ben maar gewoon “één van die bepaalde mensen” heb slechts mijn gezond verstand als leidraad, houd niet van liegen, en gedraai als zo’n leugen uitkomt. Kortom, wie ben ik om een mening te hebben. Leuker kan ik het niet maken.

 11. Wat een referendum betreft: ik ben lang voorstander geweest. Nu weet ik het niet meer zo goed. Er zitten voors en tegens aan. Ik ben wel tegen een gekozen burgemeester

Reacties zijn gesloten.