Mr. Big

Undercoveracties: je hoort en leest er steeds meer over maar echt erbij stilstaan deed ik niet. Tot ik de podcastserie ‘Mr. Big‘ luisterde die over een undercoveractie gaat.

Het was een heel mooi gemaakte en interessante podcast, maar wat ik vooral overgehouden heb aan de serie is een bijzonder wrang gevoel over de toepassing van een undercoveractie in deze zaak. En dat klinkt misschien echt superstom want het zou je dochter maar zijn! Maar ik kon het geheel gewoon niet loskoppelen van het geld dat deze actie gekost moet hebben: en dat voor een relatief kleine vis in een zaak waarin de politie (volgens de podcast althans) ook best wel wat steken heeft laten vallen.

Nogmaals: het zou je dochter maar zijn, maar het doel heiligde volgens mij in dit geval zeker niet de middelen. Die hele operatie moet tienduizenden, zo niet honderdduizenden, euro’s gekost hebben. En heus: gerechtigheid is een groot goed, maar volgens mij had dit geld beter gestopt worden in undercoveroperaties in de georganiseerde misdaad die tenslotte veel meer slachtoffers maakt.

In 2010 wordt Heidy Goedhart vermoord in haar achtertuin. Haar partner Wim is al snel de hoofdverdachte van de politie. Alleen levert het onderzoek te weinig bewijs op om hem te kunnen veroordelen. De politie laat de zaak schijnbaar rusten. En Wim pakt zijn leven weer op.

Dan, een aantal jaar later bekent Wim de moord alsnog. In een villa in Spanje.

De bekentenis is een uitkomst van een uitgekiende, innovatieve undercoveroperatie genaamd Mr Big. Als de zaak voor de rechter komt blijft Wim volhouden dat hij onschuldig is. Waarom zou je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? En hoe ver mag de politie gaan in de jacht op een verdachte? Journalist Mark Schrader duikt samen met podcastmaker Lieke Malcorps in deze langlopende en bizarre zaak.

7 gedachten over “Mr. Big

  1. Ik heb m nog niet beluisterd dus kan er ook niet over oordelen wat betreft kosten/baten. Goeie tip, gaat op mijn lijstje. (En dacht bij Mr Big ook in eerste instantie aan Sex and the city…)

  2. Ik heb wel eens gehoord van deze zaak, ja. Ik zit morgen weer een paar uur in de auto dus dank je wel voor de tip.

  3. Nooit geweten dat ook in dit soort zaken undercoveracties in worden gezet. Ik vraag me dan af of er misschien veel door de familie is bijgedragen in de kosten…

Reacties zijn gesloten.