Protest


Zou er nog iemand zijn die de hele toestand rondom het stikstofprobleem echt snapt? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik het heel ingewikkeld vind allemaal. En dat ik het raar vind dat wij blijkbaar het enige land zijn met dit enorme probleem. Of ben ik ook wat dat betreft niet op de hoogte?

Tegelijkertijd vind ik het lastig om begrip op te brengen voor de protesterende boeren. En dat is best bijzonder voor iemand die toch uit een agrarisch gebied komt.

Ons petekind (hij is nu 26 jaar) heeft een paar jaar geleden de keuze gemaakt biologische boer te worden. Dat deed hij samen met zijn ouders via de maatschap, maar hij neemt de boel over een paar jaar volledig over. Hij is een heel eind op weg en dat kostte hem veel tijd, energie, geld en meewarige blikken van een aantal van zijn ‘collega’boeren. En niets ging soepel. Maar hij is wel bijna biologisch. Ik denk dat dat de oplossing gaat worden.

Maar naast de agrarische sector moet ook de industrie aan de slag. En wij als consument moeten ook onsze steentje bijdragen. Niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Maar willen we dat? En kunnen we dat? Ik denk dat dat voor veel mensen niet eenvoudig zal zijn. De auto laten staan, minder vlieg(reiz)en maken en we kunnen best veel meer doen.

Maar wat de oplossing is? Ik weet het niet. Jij?

16 gedachten over “Protest

 1. Met het krantenstuk ben ik het helemaal eens. Het probleem ligt veel breder en genuanceerder. ‘Boeren worden opgehitst door personen en politici die uit pure stemmingmakerij de boeren voorhouden dat hun bestaansrecht verdwijnt’. ( tweet veehouder Pauline; VK zat 2 juli). Dat alle boeren moeten verdwijnen, is niet het geval. Dat het boeren meer en meer een bedrijf, harde business, is geworden wel. Dat er nu zo genadeloos geprotesteerd wordt, mensen bedreigd worden en zinloos honderden bomen worden gekapt, verspeelt bij mij bijna alle sympathie. Er worden conclusies getrokken die gewoon niet waar zijn( alle boeren weg; geen boer, geen eten, natuur pikt boerenland in enzovoort) Als je een sterke trekker trekker hebt, mag je blijkbaar alle regels aan je laars lappen. Dat zit mij ontzettend dwars.
  In dit probleem heeft iedereen boter op zijn hoofd. Zoals mensen hierboven schrijven en in het krantenstuk zal iedereen zijn verantwoording moeten nemen ook de boeren.Met de overheid als boeman neerzetten, los je het echte probleem van stikstof, industrieel boeren en te grote (geld)belangen niet op. En de overheid zal veel beter moeten communiceren. Nu krabbelen partijen ook al weer terug met verkiezingen in zicht. Erg ongeloofwaardig. Zowel , boeren, overheid als maatschappij zullen over hun schaduw heen moeten springen en het grote belang moeten dienen.
  Ik probeer mijn steentje bij te dragen met de zaken die iedereen hier noemt ( vliegen mijden, weinig/geen vlees eten; zuinig met energie). Anders boeren met oog voor dier en natuur. Daar geloof ik in.

 2. Ik ben, denk ik, de enige die zich hier niet in verdiept heeft. Ik mijd het nieuws, merk ik. En niet alleen het nieuws over de boerenprotesten. Ik heb momenteel zo geen zin in al die ellende. Ik blijf gewoon onder mijn steen zitten tot het weer rustig is.

 3. Volgens mij is het stikstofprobleem een deelprobleem. Dat los je niet op met de boeren te pakken. Dit moet in een veel groter verband gezien gaan worden en mogelijke oplossingen goed in beeld brengen mèt een kosten baten analyse. Dit zijn schijnoplossingen die verzonnen worden op fragmentarische problemen. We leven in anno 2022, een complexe samenleving van niet alleen Nederland.

 4. Ik vraag me inderdaad ook af hoe dat in de rest van Europa is, omdat het ergens lijkt alsof we alleen in Nederland hier zo mee bezig zijn. Ik snap de boeren wel, het is tenslotte hun brood en vaak zijn het al boerderijen die al generaties in de familie zijn en dat raken ze nu kwijt. Ik keur alleen protesten met geweld wel af, want dat is nooit de oplossing. Hoe het wel moet? Lastig… maar ik denk dat veel sectoren en ook wij als consument samen dit moeten oplossen.

 5. Ik snap de noodzaak van de maatregelen én ik snap de woede van de boeren. Deze ingrepen hadden al sinds het vorige decennium genomen moeten worden. De VVD en het CDA hebben echter, om hun achterban te pleasen, nooit doorgepakt. Pas nu de woningbouw, wegenbouw en uitbreiding wegverkeer stilvalt (wat nog een veel grotere groep kiezers raakt), pakken ze door….

  Onze natuur verschraalt, er verdwijnen planten en dieren door de stikstofneerslag. Aanpakken is nodig. Er zijn oplossingen: boeren produceren veel vlees voor de export. Dit mag minder. Het is goed dat landen meer zelfvoorzienend zijn (zie ook de oorlog in de Oekraïne, waarbij graantekorten en tekort aan zonnebloemolie ontstaan).

  Dat onze boeren nu niet geloven in stikstofberekeningen en maatregelen komt door de politiek zelf. 10 jaar lang vonden zij maatregelen onnodig en sloegen zij alle wetenschappelijke onderzoeken in de wind. Nu ineens is de wetenschap leidend en moeten de boeren acuut inkrimpen. Het zegt veel over onze politici die weinig visie hebben op de langere termijn en ons, als bevolking, daarop voorbereiden.

  De boeren hebben echter ook hun kop in het zand gestoken, vind ik. In Europa is al veel gaande rondom stikstof. Zie vlaanderen: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433551-stikstofbeleid-in-nederland-en-vlaanderen-ander-beleid-zelfde-boosheid
  Oostenrijk is koploper biologisch boeren i.v.m. negatieve impact van intensieve veehouderij op het landschap. In Frankrijk zet men in op kleinschaligere veeteelt. Oftewel: voorbeelden genoeg, als je niet wegkijkt van het probleem.

  Ik hoop van harte dat de politiek de boeren compenseert voor hun verliezen. Ik hoop dat de slachterijen, supermarkten, verwerkende industrie minder winst gaan maken, zodat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor eieren, melk en vlees. Ik hoop ook dat de politiek nu doorpakt en dit probleem oplost.

  Thuis blijf ik vegetarisch eten om zo mijn bijdrage te leveren.

 6. Ik snap die boeren wel, de regering morrelt aan hun nering! Ik heb begrepen dat als de twee uitwerpselen samenkomen de verkeerde stikstof ontstaat, wat ik niet snap is dat het constant over koeien gaat terwijl die honderden varkens per stal amper aan bod komen. Stoten die echt minder uit dan de gemiddelde koeienstal? Het meest bizarre vind ik nog dat 70% van het hier gemakte voedsel geëxporteerd wordt. Oftewel wij de shit en een ander het goede eten. Terwijl wij als mens het grootste probleem zijn en gezien de woningnood weten we daar het antwoord ook al op.

 7. Heb ook zeker niet de oplossing, en ook ik snap de boeren (geboren en getogen op het platteland zullen we maar zeggen) maar niet het protesteren op deze manier. Denk wel dat we in gesprek moeten blijven met elkaar als we naar een goede oplossing willen…dat vraagt alleen van alle partijen iets, inderdaad… ook van ons.

 8. Ik snap de frustratie van de boeren, die is ook grotendeels terecht want er wordt met de botte bijl gehakt zonder dat er geluisterd wordt naar mensen die weten waar de fouten in de redenatie zitten, en die zijn er. Maar dat wil niet zeggen dat dan iédere actie geoorloofd is om je punt duidelijk te maken.
  Ik probeer zelf mijn leven zo min mogelijk milieubelastend te leven maar eigenlijk deed ik dat altijd aldus heel veel verander ik nou ook weer niet.

 9. Minder vlees eten, vaker de auto laten staan, minder (onnodige) spullen kopen, biologisch voedsel kopen dat uit de buurt komt, bereid zijn om meer te betalen voor eerlijk voedsel. Denk ik.

 10. Ja.

  Voor elk probleem is een oplossing!

  Want iedereen pakt nu de snelweg voor het gemak.
  Maar we dienen nu paden te betreden die nog onbegaanbaar lijken……..

  Ik schreef er net een blog over.

 11. Als we met z’n allen nu eens zouden stoppen met geïmporteerd voedsel te kopen om mee te beginnen.Zelf koop ik zoveel mogelijk bij de biologische boer,seizoen gebonden.Het is een kleine druppel op een gloeiende plaat ik weet het.En dat er een eerlijke prijs betaald gaat worden en stoppen met dat gesleep van voedsel.De regels zijn hier strikt bv het gebruik van pessticieide dat is bij voedsel uit het buitenland niet zo strikt.Het merendeel van wat de boeren produceren is voor de export dat zou best wat minder kunnen.En niet alleen de boeren zijn schuldig ook de industrie en wij met z’n allen.Stikstof is maar 1 probleem van de vele,water, Groningen,vliegverkeer en mobiliteit in het algemeen o.a.En de politiek moet eens daadkrachtig worden met dat vooruit schuiven komt alles op één grote hoop terecht.

  • Ook met jou eens. Die export schijnt nogal een dingetje te zijn. Grote bron van inkomsten enzo. Maar ik geloof in druppels op een gloeiende plaat.

 12. Wat je schrijft, zijn wij het enige land met dit probleem? Ook zoiets. Het gaat mij allemaal veel te ver. De verordeningen, verschrikkelijk voor de boeren. Want wat als je beroep waar je zo van houdt je wordt afgenomen? Maar ook de protesten gaan te ver, helaas zijn ze onderhand nogal machteloos aan het worden en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Blijft triest in dit land…

 13. Ik weet het ook niet. Ik woon in een dorpje met veel boeren en ik snap hun frustratie. Ook hier staat het één en ander aan hooibalen met protest langs de weg en dat vind ik nog prima. Maar snelwegen blokkeren enz. gaat me te ver. Ik snap echt hun boosheid, maar ik zou willen dat ze op een andere manier hun protesten vormgaven. Dit zorgt ervoor dat mensen snel hun sympathie voor de boeren verliezen, vrees ik.
  En inderdaad: ook wij als consumenten moeten een behoorlijke steen bijdragen.

Reacties zijn gesloten.