Louis & Louise

Oh, ik vond ‘Louis en Louise‘ echt zo’n mooi boek. Een origineel boek ook. Want hoe verlopen levens als je geboren wordt als jongen of als meisje?

Op 8 september 1978 wordt een baby geboren – en vanaf dat punt splitst het verhaal zich in tweeën. Louis en Louise zijn dezelfde persoon in twee verschillende levens. Het enige verschil is de laatste letter van hun naam. Ze hebben dezelfde beste vrienden, hetzelfde rode haar, dezelfde droom om ooit schrijver te worden. Ze maken dezelfde verschrikkelijke nacht mee, en moeten leven met de gevolgen, Louis als man en Louise als vrouw.

Echt heel erg mooi, met sympathieke personages en gebeurtenissen die heel anders lopen als je dus een jongen/man bent of een meisje/vrouw. Ik zou zeggen: lezen dat boek.

De nieuwste Helen Grace heb ik ook al weer een paar dagen uit. Met ‘Kom eens gauw‘ schreef Arlidge de elfde aflevering met haar in de hoofdrol.

Laat op de avond komt een jonge vader thuis. Zijn dochtertje ligt rustig in haar bedje te slapen en die aanblik is een schrijnend contrast met de ravage die hij aantreft in zijn echtelijke slaapkamer, waar zijn vrouw levenloos in bed ligt. Op brute wijze is ze om het leven gebracht. Een paar dagen later komt een moeder thuis van een late dienst en treft haar tienerzoon aan in de woonkamer. Vermoord. Beide moorden lijken met hetzelfde wapen te zijn gepleegd, maar wat is het verband?

Terwijl inspecteur Helen Grace zich op de zaak stort, bevindt haar leven zich op een keerpunt. Haar meest recente aartsvijand loopt nog vrij rond en maakt dat ze geen stap kan zetten zonder drie keer achterom te kijken. Als zich een grote tragedie voordoet, is Helen nergens meer zeker van en al helemaal niet van haar baan. Haar trouwe partner Charlie zal tijdelijk in haar voetsporen moeten treden, maar is ze daar wel klaar voor?

Helen is en blijft een sympathiek personage maar het gevoel bekruipt me dat ze haar langste tijd wel gehad heeft. Het boek leest, net als in de andere delen, als een tierelier, maar het wordt een beetje een kunstje heb ik het idee. Je zou van ieder hoofdstuk de helft kunnen lezen en dan mis je volgens mij nog steeds niet. Tegelijkertijd lukt het Arlidge als altijd een bijzondere moordenaar te creëren waarvan je als lezer (of nou ja, ik dan) gewoon wilt weten hoe het in elkaar zit. En als lezer (of nou ja, ik dan) wil je volgens mij gewoon alle delen lezen.

Dit deel eindigt overigens wel met heel veel ‘afgeronde’ draadjes en spoiler zelfs Emilia wordt vrij aardig, dus misschien dat Arlidge Helen bijna met pensioen stuurt?

6 gedachten over “Louis & Louise

  1. Je hebt hem dus gelezen. Ik vond het geweldig dat boek van Cohen. Het boek Samen van haar vond ik ook erg goed. Heb nog meer van haar gelezen maar daar blog ik tzt nog over.

    Ik lees je blogs altijd maar kan geen like of zo achter laten. Weet dat ik jou en je schrijfsels waardeer ook al reageer ik slechts bij uitzondering.

  2. Ik zou toch zweren dat ik ook wel eens boeken over Helen heb gelezen. Gek genoeg staan ze niet op mijn lijst met gelezen boeken. Misschien maar eens aan beginnen dan. Het eerste boek lijkt me ook heel bijzonder.

  3. Die serie van Helen Grace is inderdaad erg goed, alleen het laatste deel nog niet gelezen maar ben inderdaad wel benieuwd wanneer deze serie stopt, het verhaal lijkt haast wel verteld te zijn. Louis en Louise ken ik niet, maar zet ik op mijn lijstje!

  4. Hoewel ik de serie over Helen ook héél graag lees, ben ik met je eens dat Helen binnenkort wel met pensioen mag. En oké, dan wil ik daar ook graag nog één deel over, over hoe ze zich verveelt en wat ze dan gaat doen;).

Reacties zijn gesloten.