Geen widgets gevonden in de zijbalk

Groningen

DoorMrs. T

aug 17, 2022

Na ons bezoek aan Westerbork reden we door naar Groningen waar we tegen 17.00 uur aankwamen. Ons hotel lag een kilometer of zeven buiten de stad, dus de avond brachten we daar door met heerlijk eten en wat geborrel.

De volgende dag gingen we met de fiets naar het centrum waar onze eerste halte het Groninger Museum was. Wat een tof gebouw is dat. En de expositie ‘Kleur’ is echt supergaaf → Er zijn oneindig veel kleurnuances, maar de expositie volgt de kleuren van de regenboog, te beginnen bij geel. Daarna loop je door groen, rood, roze, oranje en blauw. Ook de niet-kleuren, zwart en wit, komen aan bod. De zwart-witte kunst gebruikt de afwezigheid van kleur voor het grootste contrast dat er is.

Je kon een app downloaden waarmee je, bij benadering kon zien, hoe iemand die kleurenblind is: kleuren ervaart. Zie het screen shot hieronder. Echt interessant vond ik.

Prachtige foto van Antoon Corbijn van Miles Davis.

De tijdelijke expositie ‘Bitterzoet Erfgoed’ spreekt erg tot de verbeelding  → Zeven maanden lang organiseren vele samenwerkende partners in Groningen exposities die onderdelen van het slavernijverleden belichten. Uiteenlopende activiteiten waaronder muziek, theater, dans, spoken word en literatuur versterken het verhaal. Tijdens Bitterzoet Erfgoed staan vragen centraal als: Hoe was Groningen betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zie je? Welke effecten zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de maatschappij? Anda Kerkhoven is een van de vrouwen die hangt in de kamer met belangrijke Groningers. En wat mij betreft zeer terecht.  Als de ophaalbrug omhoog gaat biedt dat een mooi schouwspel. Na het Groninger Museum fietsen we door naar de stad waar we in het Forum een stadswandeling kochten. Maar voordat we daaraan begonnen gingen we eerst even helemaal naar boven. En dat vinden we best stoer van onszelf want we hebben het allebei niet meer op hoogtes.  De wandeling leidde langs een aantal mooie hofjes waarvan de Prinsenhof natuurlijk geweldig was! Het Portaal: ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joodse bewoners van de Folkingestraat. Een bronzen deur zonder klink: een deur die niet meer toegankelijk is.  We aten die avond heerlijk in een restaurantje aan de markt en tegen 22.00 uur waren we terug in het hotel.

De volgende dag checkten we na het overvloedige ontbijt (misschien dat ik hier toch ‘ns een keer over ga bloggen: want soms mat het ook wel wat minder vind ik) uit en stapten we op de fiets. Ik had een knooppunten fietstocht en een knooppunten wandeltocht in elkaar geknutseld die ons richting Zuidlaardermeer leidde. De wandelroute voerde ons door de Kropswolderbuitenpolder. Na een dikke 40 kilometer fietsen en 7 kilometer wandelen kwamen we weer bij de auto en reden we richting Leeuwarden.

Door Mrs. T

19 gedachten over “Groningen”
 1. Ach, mijn geboortestad. Ben er een jaar of 10 geleden weer geweest, want was baby toen we verhuisden, maar zo te zien moet ik heus nog een keer naar toe

 2. Mooie foto’s. Ik kom sinds mijn dochter in Groningen woont weer vaker in Groningen en in het museum. Bedankt voor je tip over de slavernij tentoonstelling.

  Ook was ik in een midweek in Epe, deze lente. Zijn jullie ook nog geweest?

 3. Oh, ga ik steeds op reis en vergeet ik om dichtbij de kunst te gaan kijken. Bedankt voor de tip. Inde komende weken ga ik zeker naar het museum in Groningen.

 4. Oh, wat hebben jullie veel gezien. Het geeft mij zin om ook weer eens richting Groningen te gaan, het is te lang geleden.
  Dank voor het delen!

 5. Leuk dat jullie op ontdekking zijn geweest in Groningen en omgeving! Het Forum vind ik als gebouw lelijk, maar het uitzicht vanaf het dakterras is super. Die hofjeswandeling is inderdaad erg leuk om te doen, ook bijzonder om dan ineens midden in de stad in zo’n oase van rust terecht te komen. Enne, dan ben je in de Kropswoldebuitenpolder c.q. Zuidlaren vlakbij onze camping geweest!

 6. Ik ben dol op het Groninger museum. Er zijn vaak echt speciale tentoonstellingen. Die rok lijkt erg op een zogenaamde Nationale Feestrok door van restjes werd gemaakt

 7. Ik wist echt niet dat er zoveel soorten kleurenblindheid voorkomen. Een pracht museum overigens. En Groningen is mooi; best lang geleden dat ik daar was.

 8. Nog nooit in Groningen geweest. Moesten we maar een keer doen want lijkt me best de moeite aan je mooie foto’s te zien.

 9. Mooi verslag,
  Groningen is de enige provincie waar we nog niet geweest zijn, Zo te zien is het echt de moeite waard, dus wie weet….

 10. Wat bizar eigenlijk om het verschil te zien tussen ‘gewoon’ kleuren en kleuren zoals iemand die ziet die kleurenblind is. Volgens mij ben ik nooit in Groningen geweest, maar het ziet er daar toch wel erg mooi uit.

 11. Vreemde gewaarwording die kleurenblindheidapp , en juist daar kun je dis goed goed zien hoeveel kleur met ons doet. Het gebouw van het museum zou dan wee niet mijn voorkeur hebben maar ook in Groningen zijn mooie oude gebouwen zie ik.

 12. ik krijg meteen zin om naar Groningen te gaan en dan vooral naar het museum. Wat een leuke tentoonstelling lijkt me dat!

 13. Wat een leuk verslag van jullie vakantie. Veel gezien en gedaan zo te lezen. En erg veel mazzel met het weer gehad. Lekker buiten kunnen eten, is de helft van de vakantiepret.

Reacties zijn gesloten.